 Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
Advertisements

T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAi VE HUKUKi SORUMLULUKLAR
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Ticari İş ve Ticari Yargı
TİPİKLİK Bir davranış bir suçun bütün unsurlarını gerçekleştirirse, o zaman o davranışın tipik, kanundaki tipe uygun olduğu söylenir.
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
3.2 YAZISIZ KAYNAKLAR ( ÖRF VE ÂDET HUKUKU)
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
Modern hukuk literatüründe; haksız iktisab, sebepsiz zenginleşme, sebepsiz iktisab tabirleriyle de ifade edilen haksız kazanç, hukuki bir sebebe dayanmaksızın,
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
1 Hukuk kuralları hangi şekillerde ortaya çıkmaktadır?
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
KRiMiNOLOJi KAVRAMI, TANIMI, KONUSU, GOREVI
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
Tanimi Elemanlari Subjeler Suc yeri Suc zamani.  Sucun tanimi vermek icin herseyden once tum suclarin hukuki elemenlarini ogrenmelidir. O elemenlari.
Konu : Sigorta – Trafik Cezaları – Trafik Suçları
ULUSLARARSI SUCLAR. TCK ikinci kitabi (ozel kisim) Modern zamaninda cok onemli suc turu Uluslararasi ceza hukuku – 19. yuzyilinda ortaya cikmis ’45 yilindan.
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
 Genel bakisim  Ceza hukukun tanimi  Ceza hukukun bolumler  Ceza hukukun diger hukuk dallariyla iliskisi  Ceza hukukun sistemi.
 Az bilgilerimiz var  Drakon Kanunu  Cok agir ve sert cezali kanunu.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL MEDYA ve SAĞLIK VERİLERİ
LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARI DİKKAT
HAYATA KARSI SUCLAR.
VUCUT DOKUNULMAZLIGINA KARSI SUCLAR
CEZA USULÜ İÇİNDE KARARLAR
Suç çeşitleri.
HURRIYETE KARSI SUCLAR
İSLAM HUKUKU- 1 İSLAM HUKUKUNUN NİTELİĞİ
ULUSLARARASI CEZA HUKUKU
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
KANUNLARIN TAMAMLANMASI VE BOŞLUK DOLDURMA
MEDENİ HUKUK.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
VERGİ HUKUKU KONULARA GÖRE SINIFLANDIRILMIŞÇALIŞMA SORULARI ARASI STAJA BAŞLAMA SINAVLARINDA ÇIKMIŞ SORULARDAN OLUŞTURULMUŞTUR ÖĞR.GÖR.CEMAL.
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İŞ MAHKEMELERİ.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
HUKUK KURALLARININ UYGULANMASI.
Sunum transkripti:

 Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka gore duzelenmis.  Resmen kaynaklar hukuk ve kanun normalar. Ceza hukuku icin bu tum yasal hareketlerdeki normalar. Bu normalar icinde bazi davranislar ve onlar icin cezalar yazilmis.

Ceza hukukun kaynaklari KanunAnayasa Uluslararasi sozlesmeler Ikincil yasal hareketler Orf ve adet hukuku Ictihadi

 Ceza hukukun yorumlamasinin turleri: ◦ Subjeye gore ◦ Metoda gore ◦ Hacima gore

Subjeye gore Otantik Mahkeme Doktriner Metoda gore Gramatik Mantik Sistem Tarihi Karsilastirmali Hacima gore Dar anlaminda Genis anlaminda

 I Zaman mevzuati  II Alan mevzuati

 A) CEZA KANUNUN YURURLUGE GIRISI VE CIKISI ◦ FAILE suçun işlenmesi sırasında yürürlükte olan yasayı uygulamak zorundayiz!

 Bir ceza kanunu uygulama baslangici onun yururluge girisi zamanidir.  Ceza kanunu iki tarzinda yururluge girebilir: acikca ve dolayli sekilde.  VACATIO LEGIS: resmi gazetede yayinlama ve yururluge giris arasinda zamani. Ceza kanunun yururluge cikisi ikiye ayrilir: acikca ve dolayli sekilde.

 B) YASANIN GERIYE DONUK UYGULAMA  Eger bir olay bir kanunun yururluge giristen daha once ortaya cikti, ceza usul icinde hangi kanun uygulayacagiz?

 Yasal ilkesine gore yasal geriye donmez.  Ceza hukukta bir istisna vardir: „ Eger ceza kanun suc islendikten sonra bir ve ya iki sefer degistirilmis olursa, faiile daha hafif kanun uygulanacak”.

 Iki kanun arasinda bir olay suc anlamadigini birisi daha hafif sayilir;  Eger her iki kanun bir olay suc olarak anlar; eski kanun hem kasitli hem de kasitsiz sorumluglu belirse, yeni ise sadece kasitsiz sorumlulugu belirse; yeni kanun daha hafiftir;  Eger bir kanunda suc kagitlamama suclulugun dislatsa, bu kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi ceza hafifletici durum verirse, o kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi ture gore daha hafif ceza sunarsa; o kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi daha hafif ceza miktari sunarsa; o kanun daha hafif sayilir;  Eger bir kanun daha dusuk ozel cezanin alt siniri sunarsa, o daha hafiftir;  Eger bir kanun her ceza hem de guvenlik tedbiri sunmazsa; o daha hafiftir;  Eger bir kanun onun etkilerine gore eski gibiyse, genel kurali uyguliyoruz;

 Alan mevzuatinin prensipi uygulamada uc eleman onemlidir: ◦ Devletin alani; ◦ Failin vatandasligi; ◦ Suc kime karsi islenmis.

 Dort prensip: ◦ Alan prensipi ◦ Kisisel prensipi ◦ Korucu prensipi ◦ Evrensel prensipi