Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Suç çeşitleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Suç çeşitleri."— Sunum transkripti:

1 Suç çeşitleri

2 Suç çeşitleri şunlardir:
nitelikli ve ayrıcalıklı cezai fiiller Temel Hareketli ve hareketsiz suclar Ihlal suclar ve tehdit eden suclar Basit ve kompleks suclar Tek katli ve birkac katli suclar Genel, ozel ve tek basina islenmis suclar Permanant suclar ve durum suclar

3 I Temel, nitelikli ve ayrıcalıklı cezai fiiller
Temel suclar + ozellikler = nitelikli ayricalikli suclar Nitelikli ozellikler sucu daha agir oldugunu olusturur. Ayricalikli ozellikler sucu daha hafif oldugunu olusturur. Ayrimciligin onemi: Ayricalikli suclar icin daha kolay ve hafif cezalanir; nitelikli suclar icin daha agir cezalanir. Heriki durumun icindekiler olabilir: ozel yapma sekili, ozel alet, ozel zaman, ozel yer, vs.

4 Ornek: kasten yaralama
MADDE (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Kasten yaralama suçunun; a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) Silâhla, İşlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

5 II Hareketli ve hareketsiz suclar
Hareketli suclarla bir kurali ihlal edenir. = delicta comissiva bir tabanci kulanirken cinayet – delicta comissiva; Ozel durumlarda hareketsiz suclar icin da cezalanir. O suclar delicta omissa. birine yardim etmemek – delicta omissa

6 III Ihlal suclar ve tehdit eden suclar
Ayrimciligin temeli sucun sonucudur. Ihlal suclarin sonucu islemin objesinin yıkım veya hasarda. Mesela: cinayetle – birinin hayati yok edenir. Tehdit eden suclarda tehlikeli isleslemler yasaktir cunku o islemler ihlala getirebilirler. Mesela – Nükleer atıklariın bertarafı ihmalkar. Bu suclar ikiye ayrilir: somut tehlikeyle suclar ve dalgin dalgin tehlikeyle suclar. Somut tehlikeliye suclarda tehlike onun ozeligidir. Ihlal olmamasi gerekiyor. O sucun oldugu icin tehlike yeterlidir. (mesela ates uyandirmak). Dalgin dalgin tehlikeyle suclarda o tehlike dalgin dalgindir, o yok ama yer alabilirdi.

7 IV Basit ve kompleks suclar
Basit suclar sadece bir hukuki varligi korur. (cinayet suclar insanin hayati korur) Kompleks suclarla birkac hukuki varligi korur (mesela soygun suclar hem mal hem de insanin hayati korumus).

8 V Tek katli ve birkac katli suclar
Tek katli suclar bir faaliyetten olusuyorlar. Birkac katli suclar ise birkac faaliyetten olusuyor. (soygun = tehdit + mal ele alma).

9 VI Genel, ozel ve tek basina islenmis suclar
Genel suclarini (delicta communia) herhangi kisi isleyebilir (cinayet, hirsizlik, tecavuz). Ozel suclarini (delicta propria) sadece ozel ozelliklerini sahib olan kisiler isleyebilir. Onlar ise ikiye ayrilir: gercek ve gercek olmayan suclar. Tek basina islenmis suclarini sadece o fail isleyebilir. (mesela bigami).

10 VII Permanant suclar ve durum suclar
Permanant suclarda fail bir yasala karsi durumu islemis ve onu uzun ve ya kisa surec icinde yapmaya devam eder. (bigami) Durum suclar – yasala karsi durum olusturmus ve failin iradesinin baglamsiz bir sekilde yapmaya devam eder (yasala karsi obur kisinin dairesine grime, sahte doktorluk).


"Suç çeşitleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları