TEKNİK RESİMDE ÖLÇÜLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3/A SINIFI.
Advertisements

DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
Pervane Çizimi ji ri/R ji ri P O O P/2p M B1" A B1 a A" B1" A B B**
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
HARİTA BİLGİSİ.
HARİTA BİLGİSİ.
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
MASTARLAR.
Üstte şeması verilen yapının:
SOLİDWORKS KALIP TASARIM
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİ İÇİN YARDIMCI ÇİZGİLERİN ÇİZİMİ:
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİNİN ÇİZİMİNE BAŞLAMAK
POSTA KESİTLERİ (EN KESİTLERİ)
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
MONTAJ KROKİSİ HABERLEŞME CİHAZLARI.
TEKNİK RESİM DERSİ Öğr. Gör. Berivan Polat
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
GRAFİK NEDİR ? İstatistik bilim dalında değişik yöntemlerde elde edilmiş olan sonuçların çizgiyle ve şekillerle ifade edilmesine grafik isimi verilmektedir.
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
Merhaba arkadaşlar.
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
ÇEMBER VE DAİRE.
ÇİZİLMİŞ PLANLARDAN ALAN ÖLÇMESİ
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Öğr. Gör. Semiye BOTTAN KLOŞ ETEK – MODEL: 207.
ALTI PARÇALI ETEK (MODEL: 205)
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
Temel Teknik Resim.
COĞRAFYA.
GRAFİK NEDİR?   İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER ÜÇGEN VE DÖRTGENLER
TEKNİK RESİM Perspektifler.
İ statistik bilim dalında çe ş itli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve ş ekillerle ifade edilmesine grafik denir.
TEKNİK RESİM.
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
T R E E K R S T N TEKNİK RESİM S M K K İ N M İ K
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
TEKNİK RESİMDE KESİT GÖRÜNÜŞ
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK ÖLÇME TEKNİĞİ.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
PERSPEKTİF.
TOLERANSLAR.
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYON ANABİLİM DALI SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ.
HARİTA BİLGİSİ.
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI
“Okullar Hayat Olsun” Okullara Oyun Alanlarının Çizilmesi
MERDİVENLER 8. HAFTA.
Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ
LİSANS TEZİ YAPIM VE MONTAJ RESİMLERİ
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Makine Resim ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği Anabilim Dalı LİSANS TEZİ ÖLÇME ve ÖLÇÜLENDİRME Hazırlayan : Özge İLİKLİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kural – 1 Oyun Alanı.
İLKER ALPÇETİN FL 11-A 68.  Alt ve üst tabanları daire olan dik silindire dik dairesel silindir denir.  Silindirin altında ve üstünde oluşan kesitlere.
Sunum transkripti:

TEKNİK RESİMDE ÖLÇÜLENDİRME Öğr. Gör. RIDVAN YAKUT TEKNİK RESİMDE ÖLÇÜLENDİRME

Ölçülendirme Üretimi düşünülen bir parçanın yapımı için öncelikle, o parçanın yeterince görünüşlerinin çizilmesi ve eksiksiz olarak ölçülendirilmesi gereklidir. Çizimi yapılan bir parçanın biçimi görünüşlerle belirtildikten sonra, çizim üzerinde yüzeyler arasındaki uzaklık, deliklerin yer ve çapları, yüzey kalitesi, tolerans ve açıklama, gerecin cinsi ve üretim sayısı gibi bilgiler de yer almalıdır.

Ölçülendirme Yapım ve kontrol için gerekli olan ölçüler resmin üzerinde bulunmalıdır. Resimlerin ölçülendirilmesinde en küçük bir ölçü eksikliği parçanın yanlış üretilmesine neden olabilir. Bu nedenle resim üzerindeki ölçüler hatasız ve eksiksiz olarak gösterilmelidir. Bir parçanın ölçü elemanları aracılığı ile gerçek boyutlarının resim üzerinde gösterilmesine ölçülendirme denir.

Ölçülerin Gösterilmesi

Ölçü Çizgisi Sürekli ince çizgidir. Uçları oklarla sınırlandırılır. Ölçü çizgisi görünüşün 7-10 mm dışına çizilir. İki ölçü çizgisi arasında 5-8 mm aralık bırakılır.

Ölçü Çizgisi Ölçü çizgileri birbirleriyle veya başka bir ölçüye ait bağlama çizgisi ile kesişmez. Görünüşün çevre çizgileri kesinlikle ölçü çizgisi olarak kullanılamaz.

Ölçü Bağlama Çizgileri Ölçülendirilecek kısmın çizgilerinin uzatılması ile elde edilen, ölçü sınırlarını belirleyen çizgidir. Ölçü çizgisinin okları ile temas eder. Ölçü bağlama çizgisi ok başlarından 1.5-3 mm kadar dışarı uzatılır.

Ölçü Bağlama Çizgileri Ölçü bağlama çizgileri ölçü elemanına dik ve paralel olmalıdır. Gerektiğinde eğik fakat birbirine paralel konumda çizilmelidir.

Ölçü Klavuz Çizgileri Görünüşün çevre çizgisi üzerinde son bulmuşsa ok ile, Görünüşün çevre çizgisi içinde son bulmuşsa nokta veya daire ile,

Ölçü Klavuz Çizgileri Eksen çizgileri gibi bütün diğer çizgilerde son bulmuşsa sınırlandırma işaretsiz olmalıdır.

Ok Başları Ölçü çizgilerini sınırlamada kullanılır. Ölçüsü belirtilen yerin boyutunu gösterir. Ok başlarının uzunluğu 2.5 - 3 mm ve kalınlığı uzunluğunun 1/3’ü kadar alınır. Bir resim üzerindeki bütün oklar aynı büyüklükte olmalıdır. Ok başları ölçü çizgisi sınırları içerisine çizilir. Dar yerlerde, ok başları dışarıya alınabilir. Bazı durumlarda ok yerine noktalar da kullanılabilir.

Ölçü Rakamları Düzgün ve okunaklı olarak ölçü çizgisinin üst tarafına ve ortasına yazılır. Rakamlarla çizgi arasında 1.5-2 mm’lik bir boşluk bırakılır. Dar yerlerde ölçü rakamı, ölçü çizgisinin uzantısı üzerine mümkünse sağ tarafa yazılır.

Ölçü Rakamları Paralel ölçüler üst üste geldiğinde yanlış okumayı önlemek için rakamlar kaydırılarak yazılır. Kesit görünüşlerde ölçü rakamının yazılacağı yerde tarama çizgileri çizilmemelidir.

Ölçeklendirme Gerçek Ölçek: Parçaların üzerinden alınan ölçülere göre çizilen ölçek çeşididir. Ölçek 1:1 diye belirtilir. Küçültme Ölçeği: Büyük parçaların küçültülerek çizildiği ölçek çeşididir. Ölçek 1:5, 1:10, 1:20, 1:50… veya 1/5, 1/10, 1/50, 1/100 … diye belirtilir. Büyültme Ölçeği: Küçük parçaların büyültülerek çizildiği ölçek çeşididir. Ölçek 2:1, 5:1, 10:1, 20:1, 50:1…… diye belirtilir.

Ölçülendirme Elemanları