YAZILIM ÖLÇÜMÜ Yazılım mühendisliği, yazılım ürününü oluşturmaya, mühendislik yaklaşımı uygulamakla ilgili olan teknikler toplamını tanımlamak için kullanılan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yazılım Geliştirme Süreci
Advertisements

Unsupervised Learning (Kümeleme)
Lazer Kesim & Görüntü İşleme Yazılımı
COPERT 4 Eğitimi 3. Faaliyet Verileri – Başlangıç Rehberi.
KONU: Verimlilik nedir? Verimlilik hesabı nasıl yapılır?
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Güvenirlilik, Geçerlilik Kaynakları ve Model Oluşturma
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Maltepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
Yazılım Proje Yönetimi
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
PARAMETRİK VE HEDEF PROGRAMLAMA
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
ÜSLÜ SAYILAR.
Taşınır Mal Yönetmeliği ve TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ Semineri Bayram KESER Mali Hizmetler Uzmanı 1 T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME.
FİNANS KURUMLARI YAZILIM PROJELERİNDE EFOR TAHMİNİ İÇİN PARAMETRİK YÖNTEMLERİN ANALİZİ Mevlüt GÜÇLÜ Kuveyt Türk Katılım Bankası Bilgi Teknolojileri ve.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ…
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
İşletmeyi neden kurarız ?
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Özgür Kayaş Müzeyyen Tekinşen
Üretim Maliyetleri (Cost Production)
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
Karar Bilimi 1. Bölüm.
Debugging-Hata Giderme
…ÇOKLU REGRESYON MODELİ…
Maliyet Hacim Kar Analizleri ve Başabaş Noktası
VERİMLİLİK ve VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ
İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Mustafa Öztürk.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Mühendislik Hesaplamaları Gateway Kemeri, Missouri Snake, South Carolina.
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
Sayısal Analiz 7. Hafta SAÜ YYurtaY.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Bölüm 7 Coklu regresyon.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
 Bölüm 6: Talep Tahmini Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
T.C BEYKENT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ A.B.D Optimizasyon Teknikleri – Yrd.Doç.Dr Ümit Terzi Solar Panel Üretimi Yapan.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
OLASILIK ve İSTATİSTİK
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Ders 3: Yazılım Geliştirme Aşamaları
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ
MADDE TEPKİ KURAMI: İlk adımlar
Temel Kavramlar Değişken: Değişik değerler alabilen objelere, özelliklere yada durumlara denir. Sürekli değişken: iki ayrı ölçüm arasını kuramsal olarak.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMA 2.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Bölüm 6 Yazılım Planlama
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler – PLANLAMA II
Android Adım Sayar Uygulaması
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Sunum transkripti:

YAZILIM ÖLÇÜMÜ Yazılım mühendisliği, yazılım ürününü oluşturmaya, mühendislik yaklaşımı uygulamakla ilgili olan teknikler toplamını tanımlamak için kullanılan terimdir. Mühendislik yaklaşımı, yönetme-maliyet hesabı, planlama, modelleme, analiz etme, tasarlama, gerçekleştirme ve bakım anlamındadır. Tüm bu adımlarda ölçme vardır. Ölçüm; Doğrudan (gider, süre, komut satırı, hız, bellek genişliği, hata miktarı) Dolaylı (işlev, nitelik, karmaşıklık, etkinlik, güvenirlik, dayanıklılık) olarak iki ayrı biçimde yapılabilmektedir. Her iki yöntemde giriş olarak alınan veriler farklı olsa da ortak amaç; verimlilik, kalite, gider ve belgelemenin hesaplanmasıdır.

DOĞRUDAN ÖLÇÜM Doğrudan ölçüm; komut satırı (Lines Of Code, LOC), bin komut satırı (KLOC), bir aylık iş gücü (kişi/ay), aylık gider, belge sayfası, birinci yılda kullanıcının bulunduğu hata sayısı, yazılımın geliştirilmesinde çalışan sayısı olarak saptanabilmektedir. Burada; Verimlilik = KLOC/kişi * ay Kalite = Hata/KLOC Gider = Toplam gider/KLOC Belgeleme = Belge sayfası/KLOC ölçekleri ile hesaplanmaktadır.

DOLAYLI ÖLÇÜM Dolaylı ölçümde, fonksiyon noktası (Function Point, FP)

FP Hesaplama Her satır için fonksiyon noktası (FP); FP = sayısı * ağırlık faktörü olarak hesaplanmaktadır. Yazılımın 14 özelliğine göre "karmaşıklık düzeltme değeri" (  f i ) bulunarak da FP = Sayı toplamı (  F i ) (i = ) fonksiyon noktası hesaplanabilmektedir.

FP Hesaplama

YAZILIM MALİYET TAHMİNİNDE İSTATİSTİK MODELLER İstatistik modeller, doğrudan ölçülmeyen bir değeri (y), ölçülebilen bağımsız bir değişken (x) yardımı ile kestirmek amacı ile kurulan, y = f (x) istatistik fonksiyonlardır. Yazılım proje tahmininde genellikle; y=ax b biçiminde üslü bir fonksiyon modeli kurulmaktadır. Bu fonksiyonda bağımsız değişken olarak, bin kod satırı (KLOC), fonksiyon noktası (FP), proje süresi (T), iş hacmi (H) değerleri alınmaktadır. Kestirilmesi istenilen bağlı değişken de: iş hacmi (H), proje süresi (I), belge sayfası (B), bin kod satırı KLOC olabilmektedir

Walston-Felix; satır kodlu olan 60 yazılım projesi sonuçlarına dayanarak: İş hacmi (ayda-kişi): H = 5.2 KLOC 0.91 Proje süresi (ay): T = 4.1 KLOC 0.36 veya : T = 2.47 H 0.35 İşgücü talebi (kişi): I = 0.54 H 0.06 Belge hacmi (sayfa): B = 49 KLOC 1.01 istatistik fonksiyonlarını Kurmuştur. YAZILIM MALİYET TAHMİNİNDE İSTATİSTİK MODELLER

COMOMO Boehm; COCOMO (Constructive Cost Model) adını verdiği ilginç bir yazılım proje hesabı tahmin modeli geliştirmiştir. Model, hiyerarşik olarak üç basamak halinde uygulanmaktadır. 1. TEMEL COCOMO Bin kod satırına (KLOC) dayanarak iş hacmi (H) kestirilmekte ve H serbest değişkenine bağlı olarak da proje süresi (T) hesaplanmaktadır. H = a KLOC b T = c H d YAZILIM MALİYET TAHMİNİNDE İSTATİSTİK MODELLER

2. ORTA COCOMO Temel COCOMO modeline ayrıca ürün-donanım-işgücü-proje özelliklerinden oluşan ve düzenlenen bir tablodan alınan bir “düzeltme faktörü” (EAF) de serbest değişken olarak eklenmektedir. H = a KLOC b. EAF 3. İLERİ COCOMO Orta COCOMO istatistik fonksiyonları esas alınarak, yazılım geliştirme süreci basamaklarının her biri için özel fonksiyonlar kurulmaktadır.

YAZILIM MALİYET TAHMİNİNDE İSTATİSTİK MODELLER PNR MODELİ Başka bir istatistik model örneği de, PNR (Putnam-Norden- Rayleigh) modelidir. Bu modelde yıllık iş hacmi (yılda işgücü, H); bin kod sayısı (KLOC), teknoloji katsayısı (C k ) ve yıl olarak geliştirme sürecine (t) bağlı; H = KLOC 3 /(C k 3 t 4 ) istatistik fonksiyonu ile tahmin edilmektedir. C k teknoloji katsayısı, düşük teknoloji ortamında 2000, iyi teknoloji ortamında 8000 ve otomatik yazılım araçlarının kullanıldığı ortamda olarak alınmaktadır.