MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER.
Advertisements

SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz.
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
KAZA VE KADER.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
YAĞMUR OLUŞUMU.
CANLILIK ve ENERJİ
KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ
GEZEGENLER bilgidagi.com.
Küresel ısınma.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
HALİM GÜNEŞ.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Hal değişimi.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Işığın Kırılması.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
SES VE IŞIK BÜLENT DİLEKOĞLU FEN TEKNOLOJİ ÖĞRT
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar dağların eteklerinden süzülerek akarsulara karışır.Böylece akarsulardaki su miktarı artmış olur.Yaz günleri geldiğinde hava sıcaklıklarının sonucu artası ile akarsu,göl ve deniz su kaynaklarındaki sular azalmaya başlar. Sonbaharda hava sıcaklığının düşmesi havadaki bulutlanma ve yağmur yağma sıklığı artar Sonbaharın bitimi ile birlikte havalar iyice soğur. Havada bulunan su buharında soğuması ile dağlardaki kar miktarı artar.

Denizle başladı benim hikayem Isıyı alınca buhar olup çıktım yükseklere Soğuyup bulut oldum en yücede Mevsim kışa dönünce Bir kar tanesi halinde İndim yeryüzüne Gözeneklerden süzüle süzüle

SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR

SUYUN SERÜVENİ Bir miktar buz kaba konularak ısıtılıyor.Bir süre sonra buzun tamamen su olduğu gözleniyor.Oluşan suyun bir süre sonra az aldığı ve bir süre sonrada bittiği gözleniyor.

SU DÖNGÜSÜ Tüm canlılar su kullandığı halde su hiç azalmaz.Neden? Çünkü doğada su sürekli çevirim halindedir Suyun kaynaklar arasında(canlı-cansız) dönüşümlü olarak kullanılması olayına su döngüsü adı verilir.Güneş enerjisinin ısıtılmasıyla yeryüzünden atmosfere çıkan su buharı yağmur,kar,dolu gibi yağış biçimleri seklinde tekrar yeryüzüne döner.bu suyun bir kısmı süzülerek yer altı sularına karışırken büyük bir kısmı da göl akarsu deniz gibi kaynaklarda birikir.Canlılar su döngüsüne terleme boşaltım solunum gibi canlılık olayları ile katılır. Yeryüzünden buharlaşarak yükselen su buharı atmosfer tabakalarında yoğuşarak yer yüzüne iner. Yağış havadaki su buharının yoğuşarak yer yüzüne düşmesi olayıdır.

SU DÖNGÜSÜ

GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR Dünyamızın temel kaynağı güneştir.Bunun yanında enerji ihtiyacımızı çeşitli fosil yakıtlardan petrol ürünleri ve kömür gibi akarsulardaki hidroelektrik santrallerinden jeotermal enerji kaynaklarından da karşılayabiliyoruz.Enerji kaynaklarından elde edilen enerji çeşitleri bir birine dönüştürülebilir.Örneğin hidroelektrik santrallerinde ısı enerjisi hareket enerjisine dönüşebilir.

GÜNEŞ NASIL ISITIR? Mahmut evlerinin güneş alan odalarının diğer odalarına göre daha çok sıcak olduğu görülüyor.Bunun nedeni ise o odayı güneşin ısıtmasıdır.