OKYANUSYA KITASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
Advertisements

ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
Doğu Anadolu Bölgesi.
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
RÜZGAR Yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan hava hareketlerine RÜZGAR denir.
KALBiMiZDESiN.
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
NEM VE YAĞIŞ şubat.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
Yeryüzünü şekillendiren kuvvetler iki çeşittir.
COĞRAFİ KONUM ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I.
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
AVUSTRALYA.
COĞRAFYA Coğrafya Nedir ? Coğrafya’nın Dalları Nelerdir ?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
DÜNYAMIZI TANIYALIM sunuindir.blogspot.com.
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
BALKAN YARIMADASI Balkanlar veya bazı yayınlardaki kullanımla Güneydoğu Avrupa, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasi'nın doğusu, Anadolu'nun.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
DÜNYADA Kİ ÇÖLLER.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
C.A. I Hangisinde Muson iklimi görülür? V IV III II V C.A.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
5 ülke.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
AMERİKA.
ASYA KITASI Asya, Avrupanın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunur. Tarihçi.
TÜRKİYE.
MORFOJENETİK BÖLGELER
DÜNYA BİR KAĞIDA NASILSIĞAR?
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
ADA YAYLARI VE DERİN DENİZ HENDEKLERİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
DÜNYAMIZI TANIYALIM kaan cevizözü
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
RÜZGARLAR.
KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
DÜNYAMIZIN YAPISI (KITALAR)
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

OKYANUSYA KITASI

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları içine alan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan kıta. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Dünyanın, birer kıta olan diğer parçalarından farklı olarak, bu parçaya bütünlüğü sağlayan ve adını veren okyanustur. Yüzölçümü 8.970.000 km2, nüfusu 35,669,267'dur

Büyük Okyanus'taki adaların hepsi Okyanusya'ya bağlı değildir Büyük Okyanus'taki adaların hepsi Okyanusya'ya bağlı değildir. Asya ve Amerika yakınındaki takımadalar, bu kıtaların parçasıdır. Amerika kıyıları açığındaki adalar, Aleut Adaları ve özellikle Uzakdoğu'daki Japon takımadaları, Endonezya ve Filipinler Okyanusya'ya katılmazlar. Malezya takımadaları zaman zaman Okyanusya'ya bağlı sayılmışsa da, halkları, medeniyetleri ve tüm faaliyetleri bakımından Güneydoğu Asya'ya daha yakındır.

Okyanusya'nın bölümleri Okayanusyanın bir kıt'a olduğunu herkes bilmez kimi zaman ülke olarak ta karıştırılabilir.Okyanusya dört kısıma bölünür. Avustralya, Melanezya, Polinezya ve Mikronezya.

Melanezya, Avustralya ve Endonezya'nın doğusundaki adaları içine alır Melanezya, Avustralya ve Endonezya'nın doğusundaki adaları içine alır. Bu adalara genellikle Yeni Gine de dahildir. Polinezya, Yeni Zelanda takımadaları ile Ekvator'un kuzey ve güneyindeki Orta Büyük Okyanus adalarını kapsar. Mikronezya, Malezya'nın kuzeyindeki takımadaları içine alır. Çeşitli takımadaların adaları genellikle kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanır ve çoğunlukla yay şeklinde dizilmiştir.

Ada türleri Okyanusya'da yer alan ada ve ülkeler Avustralya dışında, Okyanusya adaları başlıca üç türdür. 1. Yeni Zelanda, Yeni Gine ve Melanezya'nın bazı adaları dağlık yüzey şekillerini ve bugünkü biçimlerini toprak hareketleri sonucunda almıştır. Kıvrılmalar ve kırılmalar genellikle çok yenidir ve bu adalarda sık sık deprem olur, yanardağlar püskürür. 2. Polinezya, Melanezya ve Mikronezya takımadalarının çoğu yüzeyden az çok uzak bir denizaltı tabanının üzerindeki volkanik akıntıların sonucudur. Bazıları halâ etkin olan yanardağlar çok yüksektir. Hawaii takımadalarında bu yükseklik 2.400 m'yi bulmaktadır. 3. Dönenceler bölgesinde yer aldıklarından, adaların çoğu mercan kayalıklarıyla çevrilidir. Örneğin, Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Büyük Set. Fakat, Yeni Zelanda'da Avustralya'nın güneyinde ve bazı takımadalarda mercan kayalıkları yoktur. Örneğin, Markiz Adaları.Üstelik denizaltı sığlıkları bazı mercan oluşumlarına taban yerine geçmiş ve bazı takımadalar tamamıyla atollerden oluşmuştur. Örneğin, Tuamotu, Gilbert vb.

İklimi ve bitki örtüsü Okyanusya adalarının hemen hepsi tropikal bölgededir. Yeni Zelanda takımadalarında, Tazmanya'da ve Avustralya'nın güneydoğusu ile güneybatısında okyanus veya akdeniz tipinde ılıman iklim hüküm sürer. Diğer kısımlarda sıcaklık yılın her ayı yüksektir. Fakat, birçok adanın iklimini doğudan batıya doğru esen alizelerle kara ve deniz meltemleri yumuşatır. Adaların alizelere açık dağlık yamaçları, rüzgâraltı olan koruntulu yamaçlardan ve düz mercan adalarından daha çok yağış alır. Melanezya adalarının bazılarında güç katlanılan bir ekvator iklimi hüküm sürer. Yeni Gine, Salomon Adaları ve Yeni Hebrides adalarının alçak topraklarını sıtma kırıp geçirir. Büyük Okyanus'taki diğer adalarda bu hastalığa rastlanmaz.

ANTARTIKA KITASI

Güney Kutbu çevresinde yer alan kıt’anın % 95’i buzullarla kaplıdır Güney Kutbu çevresinde yer alan kıt’anın % 95’i buzullarla kaplıdır. Kıt’ada yüksekliği fazla olan bazı dağlar bulunur. Kıt’ada yerleşik hayat yoktur. Bu yüzden hiç beşerî ve ekonomik faaliyet yoktur.