YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
BÖLÜM 2: TEORİK MOTOR ÇEVRİMLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Kaynak işlemi sırasında ;
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
3. ÜNİTE.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Yangın ve patlama tehlikeleri
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
İçten Yanmalı Motorların Sınıflandırılması
Motor Yakıtları.
Motor Yakıtlarının Genel Özellikleri Yanma için gerekli hava miktarı
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
HALİM GÜNEŞ.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ÜRETİM YÖNETİMİ.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Isının Yayılma Yolları
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
FOTOSENTEZ.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)

Yanma: ışık ve ısı çıkışıyla birlikte gerçekleşen, bir maddenin oksijen ile birleşmesi Yanma prosesinde, yakıttaki potansiyel kimyasal enerji ısıl enerjiye dönüşür C +O 2  CO 2 2H 2 +O 2  2H 2 O

Fig 6.5. Energies involved in combustion process Time Fig 6.5. Energies involved in combustion process Time Fig 6.5. Energies involved in combustion process Süre Fig 6.5. Yanma sürecinde enerji Ateşleme Yanma ürünleri Yakıt + oksijen karışımı Yanma ısısı

Yanma bir hava kirliliği kaynağıdır CO 2 ve H 2 O’ni yanında çok sayıda başka ürün de yanma sonucunda oluşur: CO, Uçucu kül, metal oksitleri, tuzlar, aldehitler, ketonlar, asitler, PAH’lar (çok halkalı aromatik hidrokarbonlar)….

Yanmanın üç T’si: Time (zaman): Yanma tepkimesinin gerçekleşmesi için Temperature (sıcaklık): Yanma tepkimesinin başlaması için yeterince yüksek bir sıcaklık gereklidir. Yanma sırasındaki sıcaklık da pek çok kirletici parametreyi belirler Turbulence (türbülans): Tepkimeye giren yakıtın ve oksijenin birbiriyle teması önemlidir

Yakıt farklı formlarda bulunabilir Uçucu madde (gaz olarak yanar ve görünür bir alev oluşturur) Sabit karbon (görünür bir alev oluşmaz) Sıvı (önce atomize olur)

Ne yanar? Yanan maddelerin çoğu oksijen ve hidrojen bileşikleridir Yanan diğer maddeler: S, P, Mg ve Fe gibi metaller yüksek sıcaklıklarda yanar

Yanma ısısı «Yanma ürünleri başlangıç sıcaklığına soğutulduğunda kazanılan ısı» Üst ısıl değer: Yanma sonucu oluşan su buharının yoğuşarak latent (gizli) ısısını açığa çıkardığı varsayımına dayanır Alt ısıl değeri: Yanma sonucu oluşan su buharının yoğuşmadığı varsayımına dayanır

Patlama (yanma) limitleri «Çok zengin» ya da «çok fakir» bir yakıt- hava karışımı yanmaz Örn: %99 metan ve %1 havadan oluşan bir karışım yanmaz çünkü «çok zengin»dir. Örn: %1 metan ve %99 havadan oluşan bir karışım yanmaz çünkü «çok fakir»dir.

Patlama (yanma) limitler Patlama limitlerini teorik olarak belirlemenin bir yolu yoktur. Deney verisi gereklidir. Muhtelif kaynaklarda bu limitler verilmiştir (kitabınızda Table 7.1) Genellikle, stokiyometrik oranın yüzdesi olarak verilirler.

Stokiyometrik karışımda yakıtın karışıma hacim (mol) oranı Alt patlama limitinde yakıtın oranının, stokiyometrik karışımdaki değere oranı Üst patlama limitinde yakıtın oranının, stokiyometrik karışımdaki değere oranı

Example 7.7 Tablo 7.1’e göre metan ve havanın stokiyometrik karışımında %9.8 metan (ve dolayısıyla %90.2 hava) vardır Tabloya göre Alt Patlama Limiti(LEL: lower explosive limit) stokiyometrik oranın %46’sı, Üst Patlama Limiti (UEL: upper explosive limit) stokiyometrik oranın %164’üdür.

Example % x 0.46 = 4.36% (hacimce) 9.48% x 1.64 = 15.55% (hacimce) Böylece, bu karışım, ancak içindeki metan oranı %4.36 ve %15.55 arasında olduğunda yanabilir.

Example 7.7 Kitap, stokiyometrik oranın %9.8 olduğunu vermeseydi, siz nasıl hesaplardınız? ?????

Hava/Yakıt Oranı Bazı durumlarda (özellikle motorlu araçlardan söz edilirken) Hava/Yakıt (H/Y) oranı hacim yerine kütle oranı olarak verilir. Ex. 7.7 için yanmanın gerçekleşebileceği en büyük H/Y oranını (kütlece) bulun.

Yanma Odalarında Karışma Yanmanın gerçekleşmesi için Yakıt ve oksitleyici karışmalıdır Yakıt ve oksitleyici iyi karışmazsa, yeterli hava olsa bile yanma tam olarak gerçekleşmez.

Ref: De Nevers Kötü karışma İdeal karışma Eksik hava Aşırı hava Stokiyometrik nokta Hava/yakıt oranı

Alev Sıcaklığı Adiyabatik alev sıcaklığı: Isı kaybı olmayan durumda yanma sıcaklığı Adiyabatik alev sıcaklığı: Isı kaybı olmayan durumda yanma sıcaklığı Sıcaklık bazı etkenler bağlıdır Yakıt ve oksitleyici türü Alevin büyüklüğü Yakıt ve havanın ön ısıtma miktarı Yakıt ve havanın ön karışmasının ne kadar iyi olduğu

Alev sıcaklığı Yakıt ve hava önceden karıştırılırsa, alev ön karışımı alev olarak adlandırılır. Ön karşıma olmazsa (örneğin, çakmakta olduğu gibi) alev difüzyon alevi olarak adlandırılır. Ön karışımlı alevde, havanın yakıtla karışması için gerekli difüzyon için gecikme olmadığından alev sıcaklığı çok daha yüksektir.

In automobile engines and large coal fired furnaces, thermal NOX forms.

Alev sıcaklığı Sizce alev sıcaklığının hava kirletici emisyonlarla ilişkisi (hem olumlu hem olumsuz yönde) nedir?

T ile artar T ile azalır N 2 +O 2  2NONO+1/2O 2  NO 2

Yanma süresi Küçük alevlerde yanma süreleri oldukça kısadır. Büyük alevlerde daha uzundur. Ex 7.8’de bir gaz sobası, otomobil motoru ve kömür yakıtlı büyük kazan için yanma süreleri karşılaştırılmıştır Gaz sobası: 5 ms Otomobil motoru: 2.5 ms Kazan: 2.6 s

Aşırı (fazla) hava Tam yanma için gerekli oksijenin bulunduğundan emin olmak için, hemen hemen tüm yanma cihazlarında stokiyometrik oalrak gerekli olandan daha fazla hava ortama verilir. Havanın, stokiyometrik olarak gerekli olanında fazla olan kısmına aşırı hava adı verilir

Yanma ürünlerinin hacmi ve bileşimi products Gerçek bir yanmada stokiyometrik oranlarda çalışılmaz (aşırı hava kullanılır) Aynı zamanda, yanma havası genellikle tam olarak kuru olmadığından, havanın kendisinden gelen suyun (nemin) göz önünde bulundurulması gerekir. Kitabınızda, aşırı hava E ile (Excess air), nem X ile gösterilmiştir