DİN FELSEFESİ VI. Ünite.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ DİN FELSEFESİ.
Advertisements

DİN FELSEFESİ Din nedir ,nasıl ortaya çıkmıştır?
DİN FELSEFESİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ.
VI. ÜNİTE DİN FELSEFESİ.
DİN FELSEFESİ A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU
EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. F ELSEFE SÖZCÜĞÜNÜN KAYNAĞı NEDIR ? Özel bir bilgi türü olarak felsefe, Yunanca “bilgelik” ya da genel olarak “bilgi” anlamına.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
D A D A I Z M.
Mısır danatında resim ve heykel
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
Tanri nin varligini kabul eden görüsler
SANAT FELSEFESİ HAZIRLAYAN: HELİN ÖZCE KÖSE 11 FEN A.
Vizyon Kurumsal kimliği ve sunduğu hizmetlerle örnek alınan, kültürel mirası değerlendirebilen, yaşanan hayatı yorumlayabilen, problemlere çözüm üretebilen,
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
FELSEFE.
DİN FELSEFESİ.
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
DİN FELSEFESİNİN KONUSU  Felsefenin ilgilendiği alanlardan birisi de dindir. Çünkü din olgusu insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Basitçe din felsefesi,
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
Beyin Fırtınası Bir Öğretim Materyali Olarak Film Tartışma Yöntemi
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
KAZA VE KADER.
FELSEFE KONU: BİLGİ FELSEFESİ VE BİLGİ ÇEŞİTLERİ.
Tarih Felsefesi.
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
İSLAMİYET VE TÜRKLER.
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
1- İmam Hatip Okulları nedir?
A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU B) TANRININ VARLIĞINA İLİŞKİN YAKLAŞIMLAR C) TANRININ VARLIĞINI KABUL EDEN YAKLAŞIMLARIN İLERİ SÜRDÜKLERİ DELİLLER D) TANRININ.
DİN FELSEFESİ Din nedir,nasıl ortaya çıkmıştır? İnsanların açıklayamadığı,doğada başa çıkamadığı varlıklara tapınma ihtiyacından ortaya çıkmış bir olgudur.
DİN FELSEFESİ Din nedir,nasıl ortaya çıkmıştır? İnsanların açıklayamadığı,doğada başa çıkamadığı varlıklara tapınma ihtiyacından ortaya çıkmış bir olgudur.
BİLİM TARİHİNE GENEL BİR BAKIŞ
DÜŞÜNME.
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
4. AKIL VE İMAN: WITTGENSTEIN’CI FİDEİZM
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN FELSEFESİ A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TANRI TASAVVURLARI Panteizm
İSLAM FELSEFESİ.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
SİSTEMATİK DÖNEM PLATON FELSEFESİ I.
TANRI TASAVVURLARI Din ile Tanrı kavramları arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Ancak yine de dinler Tanrı kavramı ile ilişkileri bakımından önemli ölçüde.
M.S 2. YÜZYIL-M.S 15. YÜZYIL FELSEFESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
Masanın.
TASAVVUF FELSEFESİ Tasavvuf, İslam inancında Allah'a ulaşmanın yollarından biridir. Başka bir deyişle, insanın akıl yoluyla erişemediği ilahî hakikatlere.
Kişilik Gelişimiyle İlgili Kavramlar
HUKUK BAŞLANGICI 2.
KİŞİSEL REHBERLİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ünite Konuları için tıklayınız
Sosyal Bilimlerde Yöntem Prof. Dr. Aykut Çelebi
Antik Yunan’da Felsefe (Mitos’dan Logos’a)
DİNİ TECRÜBE KANITI Bu delil diğer delillerden farklı olarak, kişinin Tanrı’nın varlığından doğrudan haberdar olabileceğini öngörür. Burada tabiattaki.
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
ÇAĞDAŞ VARLIK GÖRÜŞLERİ VE BİR VARLIK OLARAK İNSAN
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
DİN FELSEFESİ.
Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Sunum transkripti:

DİN FELSEFESİ VI. Ünite

Dine Felsefi açıdan bakış Felsefenin dine bakışı; Rasyonel, Tutarlı, Nesnel ve Kapsamlıdır.

Teoloji ile Din Felsefesinin farkı Belli bir dini ve o dine ait olan konu ve problemleri ele alır. O dinin övülmesi, o dinle ilgili açıklamaların yapılması söz konusudur. Örn: İslam teolojisi, Hristiyan teolojisi gibi. Din Felsefesi Herhangi bir dinin övülmesi ya da yerilmesi söz konusu değildir. Bütün dinlere eşit mesafededir. "DİN" düşüncesini ve dinin diğer alanlarla ilişkilerini açıklamaya çalışır.

Temel Kavramlar DİN FELSEFESİ Tanrı Kutsal Fıtrat Yüce Dini Tecrübe İnanç Tevhid İbadet İman Vahiy Peygamber

Din Felsefesinin temel problemleri Evrenin yaratılışı problemi Vahyin imkanı problemi Ruhun ölümsüzlüğü problemi Tanrı’nın varlığı problemi Tanrı’nın varlığı problemi

Tanrı’nın varlığı problemi Tanrı’nın varlığını reddeden görüş Ateizm Tanrı’nın varlığını kabul eden görüşler Teizm Deizm Panteizm Panenteizm Şema Tanrı’nın varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini öne süren görüş Agnostisizm

TEİZM DEİZM PANTEİZM PANENTEİZM Tanrı Evren Tanrı Evren Tanrı evreni yaratmıştır, hala ilgilenmektedir. Tanrı evreni yaratmıştır, artık ilgilenmemektedir. PANTEİZM PANENTEİZM Tanrı Evren Tanrı Evren Geri dön Tanrı = Evren Tanrı > Evren

Kanıtlar Teistlerin bazı kanıtları Ateistlerin bazı kanıtları Ontolojik kanıt - varlık kanıtı / mükemmel varlık(tanrı), yok olamaz Kozmolojik kanıt – ilk neden kanıtı / neden(tanrı)  sonuç(kozmos) Teleolojik kanıt - düzen ve amaç kanıtı / bir düzenleyici(tanrı) vardır Ateistlerin bazı kanıtları Kötülük kanıtı - mutlak iyi bir tanrı olsaydı kötülük olmazdı Ahlaki gerekçeler kanıtı - tanrı varsa insan özgür değildir Toplumsallık kanıtı - düzeni sağlayan tanrı değil, insanlardır