EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE KİP.
Advertisements

FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Hazırlayan: ömer faruk özer.

9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
FİİL ÇEKİMLERİ.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
KARADA YÜZEN DONANMA.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
CÜMLE TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLER (EYLEMLER).
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
TÜRKÇE FİİL – EKFİİL - FİİLİMSİ FİİLLER (eylemler) Anlamlarına Göre Fiiller a) Kılış Fiilleri: atmak, kırmak, bozmak, tutmak b) Durum Fiilleri: koşmak,
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
BENLİK VE KİMLİK.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
EKLER VE KELİME YAPISI.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİİLİMSİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

EYLEM

EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ

EYLEM Eylem; iş, oluş, hareket bildirip kip ve kişi eki alan sözcüklerdir. İşten çıktıktan sonra parkta biraz yürüdüm. Bu cümlede, bir hareket bildiren “yürümek” sözcüğü kip (-di’li geçmiş zaman) ve kişi eki (-m) alarak, (yürü – dü – m) cümlede “eylem” olmuştur.

Eylem Kipleri Eylemlerin bir işi, durumu veya oluşu ortaya koyuş biçimlerine kip denir. Kipler, haber ve dilek kipleri olmak üzere ikiye ayrılır.

A. Haber (Bildirme) Kipleri Zaman anlamı taşıyan kiplerdir. Bu kiplerle çekimlenen eylemlerin gerçekleşme zamanı bellidir. Di’li Geçmiş Zaman Kipi Miş’li Geçmiş Zaman Kipİ Şimdiki Zaman Kipi Gelecek Zaman Kipi Geniş Zaman Kipi

B. Dilek (Tasarlama) Kipleri Zaman anlamı taşımayan kiplerdir. Bu kiplerle çekimlenen eylemler, bir tasarı halinde olduğundan zaman kavramı taşımaz. Gereklilik Kipi İstek Kipi Dilek-Koşul Kipi Emir Kipi

Eylemlerde Olumsuzluk Eylemlerde olumsuzluk, kip eklerinden önce eyleme olumsuzluk eki (- me, -ma, -mez, -maz ) getirilerek yapılır. Eylem + Olumsuzluk Eki (-me, -ma) + Kip + Kişi Eki gel – me – miş – sin (öğrenilen geçmiş zaman) gel – me – di – m (görülen geçmiş zaman) gel – mi(me) – yor – um (şimdiki zaman) gel – me – y – eceğ(ecek) – im (gelecek zaman) gel – me – m (geniş zaman) gel – mez – sin (geniş zaman) gel – me – y – e – lim (istek kipi) gel – me – se – n (dilek-koşul kipi) gel – me – meli – sin (gereklilik kipi) gel – me (emir kipi)

1. İŞ (KıLıŞ) EYLEMLERI 2. DURUM EYLEMLERI 3. OLUŞ EYLEMLERI Eylemler anlam bakımından üçe ayrılır:

1. İş (Kılış) Eylemleri Yapılan işten etkilenen bir varlığın, nesnenin bulunduğu eylemlerdir. ÖRNEK; Öğrenci soruyu kısa sürede çözdü. Dün seni çok aradım. Bu cümlelerde “çözmek” eyleminden “soru” sözcüğü, “aramak” eyleminden “seni” sözcüğü etkilenmektedir.

2. Durum Eylemleri Yapılan işten etkilenen bir varlığın, nesnenin bulunmadığı eylemlerdir. ÖRNEK; Araba yolun ortasında durdu. Bu espriye tüm sınıf güldü. Duvardaki resimlere baktım. Bu cümlelerdeki “durmak, gülmek, bakmak” eylemlerinde bir iş, bir hareket vardır. Ancak bu eylemlerden etkilenen bir varlık, nesne yoktur.

3. Oluş Eylemleri Zamanla meydana gelen değişmeyi gösteren eylemlerdir. Bu sözcüklerde eylem genellikle kendiliğinden gerçekleşir. ÖRNEK; Öğleden sonra karnım çok acıktı. Annem dün hastalandı. Kardeşimin boyu uzadı. Bu cümlelerdeki “acıkmak, hastalanmak, uzamak” eylemleri, belli bir süre sonunda gerçekleşen bir değişmeyi ifade etmektedir.

Eylemlerde Anlam (Zaman) Kayması Bir eylem kipinin kendi anlamı dışında, başka bir kip yerine kullanılmasıdır. ÖRNEK; Hafta sonları evinde oturup kitap okuyor. Bu cümlede, her zaman yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir. Yani cümlede geniş zamanlı bir eylem anlatılmaktadır; ancak cümlede şimdiki zaman kipi kullanılmıştır. Dolayısıyla şimdiki zaman kipi, geniş zaman kipi yerine kullanılmıştır.

ÖRNEK Gelecek yıl üniversiteyi bitiriyor. (bitirecek) (şimdiki zaman kipi, gelecek zaman kipi yerine) Ekinler her yıl temmuzda sararıyor. (sararır) (şimdiki zaman kipi, geniş zaman kipi yerine) Bir gün Nasrettin Hoca eşeğe ters biniyor. (binmiş) (şimdiki zaman kipi, geçmiş zaman kipi yerine)

NURSENA MUTLU 10-C/55