Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAPAY SİNİR AĞLARI.
Advertisements

Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
YAPAY SİNİR AĞLARI (Artifical Neural Networks)
Çıkış katmanındaki j. nöron ile gizli katmandaki i. nörona ilişkin ağırlığın güncellenmesi Ağırlığın güncellenmesi Hangi yöntem? “en dik iniş “ (steepest.
Hat Dengeleme.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

Hatırlatma Ortogonal bazlar, ortogonal matrisler ve Gram-Schmidt yöntemi ile ortogonaleştirme vektörleri aşağıdaki özeliği sağlıyorsa ortonormaldir: ortogonallik.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Elektronik ve Haberleşme Bölümü, oda no:1107 tel no:
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Devre ve Sistem Analizi
Verilen eğitim kümesi için, ortalama karesel hata ‘yı öğrenme performansının ölçütü olarak al ve bu amaç ölçütünü enazlayan parametreleri belirle. EK BİLGİ.
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
A1 sistemi A2 sistemi Hangisi daha hızlı sıfıra yaklaşıyor ? Hatırlatma.
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 16 Nisan 2013 % 22 3 Kısa sınav 12 Mart 9 Nisan 14 Mayıs % 21 1 Ödev % 7 Yarıyıl Sonu Sınavı % 50.
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
YAPAY SİNİR AĞLARINA GİRİŞ. Yapay Sinir Ağlarının Genel Tanımı İnsan beyninin özelliklerinden olan öğrenme yoluyla yeni bilgiler türetebilme, yeni bilgiler.
Momentum Terimi Momentum terimi Bu ifade neyi anımsatıyor? Lineer zamanla değişmeyen ayrık zaman sistemi HATIRLATMA.
Kaos’a varmanın yolları DüzenKaos Nasıl? Umulmadık yapısal değişiklikler ile Bu nasıl oluşabilir? Ardışıl bir dizi dallanma ile, peryod katlanmasına yol.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ♦ ELEKTRONİK & HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ x1x1 x2x2 xmxm 1 w1w1 w2w2 wmwm w m+1 v y Hatırlatma.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ♦ ELEKTRONİK & HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ Hesaplamalı Sinirbilim Modeller farklı zamansal ve konumsal ölçeklerde süreçleri ele.
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
Hata Fonksiyonları Lojistik Fonksiyon ß ß Huber Fonksiyonu ß ß.
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
Bölüm 3 : Yapay Sinir Ağları (MatLab) Artificial Neural Network
Yapay sinir ağı, basit işlemci ünitelerinden oluşmuş, çok
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Ders notlarına nasıl ulaşabilirim
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
Eleman Tanım Bağıntıları
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
TAM SAYILAR.
Geriye Yayılım Algoritması (Back-Propagation Algorithm)
npn Bipolar Tranzistör Alçak Frekanslardaki Eşdeğeri
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Geçen hafta ne yapmıştık
Elektrik Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
İleri Algoritma Analizi
Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl
Lineer olmayan dinamik bir sistemin davranışını
EK BİLGİ Bazı Eniyileme (Optimizasyon) Teknikleri Eniyileme problemi
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme
Diferansiyel denklem takımı
• EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer)
Seminer Dersi Sunumu Sunum Adı Öğrenci Ad ve Soyadı Ay Yıl
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
Düğüm-Eyer Dallanması
ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS-ANN (YAPAY SİNİR AĞLARI-YSA)
Eğiticisiz Öğrenme Hatırlatma
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Algoritmalar II Ders 13 Çizgelerde tüm ikililer arasında en kısa yollar.
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
Newton-Raphson Yöntemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İleri Algoritma Analizi
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
Sunum transkripti:

Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron) Ağ yapısı Giriş Gizli katman 1 Gizli katman 2 Çıkış giriş katmanı işlem yapan gizli katmanlar işlem yapan çıkış katmanı Nöron sürekli türetilebilir, lineer olmayan aktivasyon fonksiyonu var Eğitim eğiticili öğrenme Öğrenme algoritması geriye yayılım http://www.oscarkilo.net/wiki/images/8/84/Ffperceptron.png

- + Gizli katman ve çıkış katmanındaki her nöron iki iş yapıyor: (i) nöron çıkışındaki işareti nöron girişindeki işaretler cinsinden hesaplıyor, (ii) gradyen vektörünü geriye yayılım için yaklaşık olarak hesaplıyor

Geriye Yayılım Algoritması (Back-Propagation Algorithm) Verilenler: Eğitim Kümesi Hesaplananlar: Eğitim Kümesindeki l. çifte ilişkin çıkış katmanındaki j. nörondaki hata Nöron j için ani hata: Toplam ani hata: Neden sadece çıkış katmanı? Ortalama karesel hata: Ağdaki hangi büyüklüklere bağlı?

Verilen eğitim kümesi için, ortalama karesel hata ‘yı öğrenme performansının ölçütü olarak al ve bu amaç ölçütünü enazlayan parametreleri belirle. EK BİLGİ Bazı Eniyileme (Optimizasyon) Teknikleri Eniyileme problemi Kısıtlar: Kısıtsız Eniyileme Problemi

‘in ekstremum noktası ise Teorem: 1. Mertebeden gerek koşul ‘in ekstremum noktası ise Teorem: 2. Mertebeden yeter koşul kesin pozitif Nasıl hesaplanır? ‘in minimum noktasıdır. Doğrultu Belirleme (Line Search) Algoritması başlangıç noktasını belirle doğrultusunu belirle ‘yı ‘ya göre enazlayan ‘yı belirle doğrultusunu belirle

Algoritma fonksiyonu enazlayan ‘a yakınsayacak Amaç: Beklenti: Algoritma fonksiyonu enazlayan ‘a yakınsayacak Ne zaman sona erdilecek? doğrultusunu belirle Nasıl ? “en dik iniş “ (steepest descent) Newton Metodu Gauss-Newton Metodu Bu doğrultuların işe yaradığını nasıl gösterebiliriz?

“En dik iniş “ (steepest descent) Metodu ile sağlanır mı? ‘yı hesaplamanın bir yolu ne olabilir? ‘yı civarında Taylor serisine açalım. Sonuç: ‘a yakınsayacak Yakınsamayı belirleyecek

1. Mertebeden gerek koşul Özel durum: Kuadratik 1. Mertebeden gerek koşul Bu herzaman mümkün mü? Kuadratik ise Uygun ‘yı belirlemenin bir yolu var mı? 7. Sayfayı Hatırlayın ‘yı ‘ya göre enazlayan ‘yı belirle Nasıl?

‘yı civarında Taylor serisine açalım. Newton Metodu ile sağlanır mı? ‘yı civarında Taylor serisine açalım. Bu yeni terimlere neden ihtiyaç duyduk?

Kesin Pozitif ise Sonuç: ‘a yakınsayacak Gauss-Newton Metodu ile sağlanır mı? Kısıtlama:

Gauss-Newton Metodu’nun amacı özel bir için Hessian matrisini kullanmadan 2. mertebe yöntem kadar iyi sonuç elde etmek. Bu ifade aslında nedir?

varsa Sonuç: ‘a yakınsayacak EK BİLGİNİN SONU Amaç: Verilen eğitim kümesi için, ortalama karesel hata ‘yı öğrenme performansının ölçütü olarak al ve bu amaç ölçütünü enazlayan parametreleri belirle. Toplam ani hata: Ortalama karesel hata:

Yapılan: yerine ‘yi en azlamak Eğitim kümesindeki k. veri için ileri yolda hesaplananı yazalım: 1. Gizli Katman Çıkışı 2. Gizli Katman Çıkışı

Eğitim kümesindeki k. veri için hesaplanan toplam ani hata

Ağırlığın güncellenmesi “en dik iniş “ (steepest descent) Çıkış katmanındaki j. nöron ile gizli katmandaki i. nörona ilişkin ağırlığın güncellenmesi Hangi yöntem? Ağırlığın güncellenmesi “en dik iniş “ (steepest descent)

Notasyona Dikkat!!!!! k eğitim kümesindeki kaçıncı veri olduğu aynı zamanda güncellemede bir iterasyon içinde kaçıncı defa güncellendiği çıkış katmanında j. nöron çıkışı gizli katmandaki i. nöron çıkışı Çıkış katmanı Yeni notasyon Gizli katmanın sayısı