BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Besin nedir?.
Advertisements

VİTAMİNLER.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Canlı Ve Enerji İlişkisi
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
BESİNLER.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

BESİNLER VE DENGELİ BESLENME

BESİNLER Canlılar hayatsal olaylarını gerçekleştirmek için besinlere ihtiyaç duyarlar.Besinler sağlıklı beden ve zihin gelişimi için gereklidir.

BESİNLER ORGANİK İNORGANİK Su ve mineraller ( madensel tuzlar) Karbonhidrat- protein- yağ- vitamin

A- ORGANİK BESİNLER Yalnız canlı vücudunda sentezlenebilen (bir araya getirilerek oluşturulan ), tüm canlıların yapısında bulunan besinlerdir.

1. KARBONHİDRATLAR Enerji ihtiyacı olduğunda ilk kullanılan besindir. Karbonhidratlar hücre zarının yapısına katılırlar. En küçük birimi ( yapıtaşı ) glikozdur. Besinlerle fazla alındığında yağa çevrilerek depolanır. Bitkiler nişasta olarak, hayvanlar glikojen olarak depolar.

Hangi besinlerde karbonhidrat bulunur?

Üzüm, incir, bal ,nişasta, patates, şeker pancarı, yer elması, süt, şeker ,buğday, pirinç, mısır, baklagiller, un, kek, pasta, kurabiye Yediğiniz olips hangi besin grubuna girmektedir?

2. YAĞLAR En fazla enerji veren besin olmasına karşın sindirimi zor olduğu için karbonhidratlardan sonra kullanılır. Yapıtaşı yağ asitleri ve gliserol’dür Yağların fazlası deri altında depo edilir. Böylece vücut sıcaklığı korunur. Vücudu basınç ve darbelere karşı korur. A, D , E, K vitaminlerinin hücreye alınmasında rol oynar.

Hangi besinlerde yağ bulunur?

Ayçiçeği, zeytin, susam, pamuk çekirdeği, soya fasulyesi, ceviz, fındık, fıstık,süt, yumurtanın sarısı, peynir. sebze ve meyvelerde ( az miktarda )

3. PROTEİNLER Esas olarak yapıcı ve onarıcı görev yaparlar. Bununla beraber enerji verici ve düzenleyicidirler. Proteinlerin yapı taşı amino asittir. Alınan fazla protein yağa dönüştürülür. Proteinler hücre zarı, enzim ve hormonların yapısına katılırlar.

4. VİTAMİNLER Enerji vermezler.Küçük moleküller oldukları için sindirilemezler. Canlılık olaylarını düzenleyici ve vücut direncini arttırıcıdırlar. Vitaminler Yağda çözünen Suda çözünen A, D, E, K B ve C Fazlası depolanır Fazlası idrarla dışarı atılır.

VİTAMİNLERİN KAYNAKLARI VE GÖREVLERİ KAYNAĞI GÖREVİ A VİTAMİNİ Karaciğer, balık, süt, yumurta, yeşil ve sarı sebzeler Deri ve göz sağlığı için gereklidir. B VİTAMİNİ Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzeler Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımında etkilidir. Sinir ve kasların gelişmesi için gereklidir. C VİTAMİNİ Taze sebze ve meyveler, Turunçgiller Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudun direncini arttırır. D VİTAMİNİ Karaciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, süt, tereyağı Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. E VİTAMİNİ Bitkisel yağlar, balık, yeşil sebzeler, kırmızı et İErkek ve dişilerde üreme sisteminin sağlığı için gereklidir. K VİTAMİNİ Kırmızı et, yeşil sebzeler, karaciğer Kanın pıhtılaşmasında görev alır

VİTAMİN EKSİKLİKLERİNDE GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN RAHATSIZLIK A VİTAMİNİ GECE KÖRLÜĞÜ B VİTAMİNİ KANSIZLIK, BERİBERİ HASTALIĞI C VİTAMİNİ DİŞ ETİ KANAMASI D VİTAMİNİ KEMİK EĞRİLİĞİ E VİTAMİNİ KISIRLIK K VİTAMİNİ KANIN GEÇ PIHTILAŞMASI

B- İNORGANİK BESİNLER Canlıların kendi vücutlarında sentezlenmeyen , dışarıdan hazır aldıkları besinlerdir.

1. SU Dünyanın 3/4 ‘ü sularla kaplıdır.Su canlıların temel maddelerinden biridir.

2. MİNERALLER Mineraller canlılar için çok önemlidir. Yeterli miktarda alınmadığı taktirde metabolik faaliyetlerde aksamalar olur.

MİNERALLERİN KAYNAĞI VE GÖREVLERİ Görevi Kalsiyum Süt, peynir, yumurta, yeşil sebzeler, tahıllar Kemik ve dişlere sertlik verir. Kanın pıhtılaşmasında görev alır. Fosfor Süt ve ürünleri, et, balık, tahıllar, fındık, ceviz Kemik ve dişlerin yapısına katılır.ATP, DNA ve RNA ‘nın yapısına katılır. İyot Deniz ürünleri, iyotlu tuz Tiroid bezinin görev yapmasını sağlar. Demir Karaciğer,kırmızı et, yumurta, yeşil sebzeler, tahıllar Oksijen taşınmasını sağlayan hemoglabinin yapısına katılır. Sodyum İyotlu tuz, besinlerin çoğu Kandaki osmotik basıncı dengeler, sinir hücrelerinde uyartının iletimini sağlar. Magnezyum Süt, peynir, yeşil sebzeler, tahıllar Sinirlerde uyarı iletilmesine yardımcı olur.Kemiklere sertlik verir. Klorofilin yapısına katılır. Potasyum Sebze, meyve ve tahıl Kan sıvısındaki osmotik basıncı dengeler. çinko Et, balık, yumurta süt Büyüme ve gelişme için gereklidir. Yaraların iyileşmesinde görev alır.

VÜCUDUMUZDA BESİN GRUPLARININ KULLANIM SIRASI ENERJİ VERİCİ YAPICI VE ONARICI Düzenleyici KARBONHİDRAT PROTEİN YAĞ SU VE MİNERAL VİTAMİN

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME Vücudumuzu oluşturan hücrelerin   düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yeterli miktarda alınmasıdır.

TEŞEKKÜRLER SERAN DUMLU GÜRSU IŞIK