Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

“Bu aydan azami istifade edecek olanlar ona teveccüh edenler olacaklardır.”***
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
İÇİNDEKİ FEYİZ VE BEREKET
ERKEĞİN HANIMI ÜSTÜNDEKİ HAKLARI
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
İBADET İLE İLGİLİ BİLGİLER
Kuranı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır.
Kadir Geceniz Mübarek Olsun.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
Ramazan ve Kur’an Vaazı
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KADİR GECESİ.
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ…
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
Sevgili Peygamberimiz
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Hazırlayan:Erdost Yıldırım
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Müstecâb dualarınızı istirham ederiz BERAT GECESİ Berat Gecesi, Şâban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gecedir. Kur'ân-ı kerîm, Levhilmahfûz’a bu gece.
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Sorumluluk Bilinci.
Cemaatle Namaz ..
ORUÇ İBADETİ.
İMANIN VE İSLAM’IN ŞARTLARI
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
4. İbadetlere Devamlılığı
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an'ın öğütleri
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir.
Rabbi yessir ve la tu assir rabbi temmim bil hayr
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
KUR'ÂN-I KERİM KONULU HADİS-İ ŞERİFLER
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
Hoş Geldin Yâ Şehri Ramazan… Hoş geldin ey vahyin nâzil olduğu mübârek Kur’ân ayı… Hoş geldin ey ‘bir ömre bedel bir gece’ye ev sahibi olan gufrân ayı…
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’AN AYI RAMAZAN’A GİRERKEN
ORUÇ.
Aşağıda verilen kandillerle ilgili kavramları
RAMAZAN AYI VE ORUÇUN FAZİLETİ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Ramazan Ayı Ve Oruçla İlgili Kavramlar
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Hazırlayan:Aysun YILDIRIM
MELEK-CİN-ŞEYTAN/RAMAZAN-ORUÇ DENEME SINAVI SORULARI
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Sunum transkripti:

Cuma günü ve önemi

Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatle haftalık ibadetlerini edâ ettikleri önemli bir gündür

Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Cuma namazı; sosyal dayanışma ve kaynaşmaya, birlik ve beraberliğe, İslâmî bilgilenme ve bilinçlenmeye vesile olan bir ibâdettir.

Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Kur’ân-ı Kerim’de; “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.(1) buyrularak Cuma namazının farz oluşu ve bu esnada alış-verişin bırakılması uyarısında bulunulmuştur.

Peygamberimiz Cuma günü için ne diyor?  Cuma namazı, Hz. Peygamberimiz (a.s) döneminden günümüze kadar bütün Müslümanlarca kılınmış ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir ihtilâfa düşülmemiştir.

Peygamberimiz Cuma günü için ne diyor?  Allah resûlü şöyle buyurmuştur. “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslümana farzdır.”(Hadis) “Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın.” (Hadis) “Ergen olan her kişinin Cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürmesi gerekir.”(Hadis)

Cuma günü nasıl değerlendirilmeli?  Kur’an okumak,  zikir ve tefekkür etmek,  Peygamberimize salât ve selam getirmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak,  camiye erken varıp kimseyi rahatsız etmeden boş yere oturup sessiz bir şekilde vaaz ve hutbeyi dinlemek

Peygamberimiz (sav) diyor ki  Bir hadiste “Cuma günü bir saat vardır ki Müslüman, bu saate isabet ederek (dua ve niyazda bulunup) hayırlı bir şey isterse, Allah(c.c) ona istediğini verir.”(Hadis) buyrur.

Ramazan ayı ve önemi  ramazan ayı; Kur'an, oruç, iyilik ve güzellik ayıdır.

Niçin Kur’an ayıdır?  Çünkü Kur'an-ı Kerim, bu ay içerisinde bulunan Kadir Gece'sinde indirilmeye başlanmıştır.

Niçin Kur’an ayıdır?  Allah Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:  شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ  ''Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin''

Niçin oruç ayıdır?  Ramazan ayı, oruç ayıdır. Allah Teâlâ, mü'minlere bu ayda oruç tutmayı emretmiştir, yani farz kılmıştır.

Niçin oruç ayıdır?  Kur’an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:  فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ  "... içinizden kim Ramazan ayına erişirse, orucunu tutsun..

Niçin oruç ayıdır?  Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis- i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: إِذَا دَخَلَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجَنَّةِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ، وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ "Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.

Niçin oruç ayıdır?  Hz. Peygamber (s.a.s.) başka bir hadis- i şeriflerinde ise "Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla (teravih namazı kılarak) geçirirse geçmiş günahları affedilir."

Niçin oruç ayıdır?  Görülüyor ki; Cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincirlere vurulduğu bu ay mü'minler için oruç ayıdır.  Bu sebeple, Müslüman bu ayda orucunu tutacaktır.  Zira, oruç sadece aç ve susuz kalmak değil, kalbin Allah'a açılması hayata Allah'ın emrettiği şekilde bakılmasıdır.

Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Hayır ve iyilik yapma fırsatları çoktur:  "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksiltme olmaz.’ (Hadis)

Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  İnsana niçin yaratıldığını hatırlatan ve Rabbiyle olan bağını kuvvetlendiren ibadet ayıdır. Çünkü insanın ibadetle duayla zamanını geçirdiği bir aydır.

Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Eş, dost, akrabamıza ikramda bulunduğumuz, onlarla birlikte Allah’ı andığımız bir aydır.  Böylece insanlar arasındaki sevgi bağları güçlenir.

Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Fakir kimselere yardım etmek için bir fırsat ayıdır. Çünkü aç kalmanın ne demek olduğunu anladığımız bir aydır.  “Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve Kadir Gecesinde Cebrail Aleyhisselâm onunla musafaha eder (tokalaşır).(Hadis)

Ramazan nasıl geçirilmeli?  Oruç tuturak  Kur’an okuyarak  Dua ederek  Allah’ın hoşlanmayacağı şeylerden uzak durarak (kötü söz, günah işler gibi)  Çevremizdeki ihtiyaç sahiplerine yardım ederek