Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAMAZAN AYI VE ORUÇUN FAZİLETİ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAMAZAN AYI VE ORUÇUN FAZİLETİ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU"— Sunum transkripti:

1 RAMAZAN AYI VE ORUÇUN FAZİLETİ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU
MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ

2 *RAMAZAN AYI VE RAMAZAN AYINDAKİ YAPILAN İBEDETLER:
1-Ramazan denince ilk akla gelen oruç, 2-Gecesi sahur. 3-Gündüzünde mukabele, 4-Ramazan akşamı denince İftar sofraları ve iftar misafiri, 5-Cematın tezhurü olarak Teravih namazları, 6-Beşeri menmuniyeti için sadaka-i fıtır. 7-Bin aydan hayırlı kadir gecemiz. 8-Namaza alışmakla beraber İslam nizamı dâhilinde sünnet üzere bir hayat tertip etmek.

3 بُنِيَ اْلإسْلامُ عَلَى خَمْسٍ : شَهادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَأَنَّ مُحَمَّداً رَسولُ اللهِ ، وَإقَامِ الصَّلاةِ وإِيتَاءِ الزَّكَاةِ، وحَجّ ِ الْبَيْتِ ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ Anlamı: “İslam dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak.” (Buharî, İman 2; Müslim, İmân, 21.)

4 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Bakara, 2/183

5 مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَاناً واحْتِساباً ، غُفِرَ لَهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذنْبِهِ
"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."! Buhârî, Savm 6 ”مَنْ صَامَ رَمَضَانَ، وَقَامَهُ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ” “Kim İman Ederek ve Sevabını Allahtan Umarak Oruç Tutar ve geceyi ayakta geçirirse (namaz kılarsa) Önceki Günahları Af Edilir”. .     (Buhari ve müslim)

6 *MEMNUN OLMASA ON GÜN ÖNCE GELİR Mİ?(hikâye) 
Allahın Resulü (sav) efendimiz de: مَنْ صَامَ يَوماً فِي سَبِيلِ اللّهِ تَعَالَى جَعَلَ اللّهُ بَيْنَهُ وَبَيْنَ النّارِ خَنْدَقاً كَمَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَا‘رْضِ "Kim Allah Teâlâ yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.“ (İ. Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 9/425)

7 Kuran-ı Kerim’de Ramazan ayı için şöyle buyrulmaktadır.
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ “(O sayılı günler, Ramazan ayı), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.” (Bakara, 2/185) إِذَا دَخَلَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجَنَّةِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ، وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ   “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.” (Ebu Davud)

8 Kudsî hadiste Efendimiz (sav) Ramazan orucuyla ilgili olarak
Cenab-ı Hakk’ın şöyle buyurduğunu Bildirmektedir: قال اللَّه عَزَّ وجلَّ : كُلُّ عملِ ابْنِ آدم لهُ إِلاَّ الصِّيام ، فَإِنَّهُ لي وأَنَا أَجْزِي بِهِ *Aziz ve celîl olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.   R.’s-Salihin, Hadis No: 1218(Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 163)

9 Hadisi şerifte: Ramazan ayında tutulan oruçlar ile “Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez.”  (Buhârî, Savm, 4) Resul-i Ekrem (sav) Efendimiz Ramazan ayı ve orucunun Allah’a yakınlaştırması ve fazileti hakkında ümmetine şöyle seslenmektedir: للصَّائمِ فَرْحَتَانِ يفْرحُهُما إِذا أَفْطرَ فَرِحَ بفِطْرِهِ وإذَا لَقي ربَّهُ فرِح بِصَوْمِهِ يتْرُكُ طَعامَهُ وَشَرابَهُ وشَهْوتَهُ مِنْ أَجْلي الصِّيامُ لي وأَنا أَجْزِي بِهِ والحسنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا “Oruçlu mü’minin ferahlayıp sevineceği iki an vardır: Birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 163)

10 Bir hadis-i şerifindede:
والَّذِي نَفْسُ محَمَّدٍ بِيدِهِ لَخُلُوفُ فَمِ الصَّائمِ أَطْيبُ عِنْد اللَّهِ مِنْ رِيحِ المِسْكِ Bir hadis-i şerifindede: “Muhammed’in (sav) canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.” (Buhârî, Savm, 9;M. Sıyâm, 163)

11 * BEŞİKTE ORUÇ: (hikâye) *Abdulkadir Geylani Hazretleri,
Beşikteyken oruç tuttuğunu şu beyit ile dile getirir. "Başlangıcım şöyleydi, dillerde söylenirdi.  Beşikteyken oruçtum, bunu herkes bilirdi.” Allah ona ayağını veli kullarımın omuzlarına koy derken sebebi bu olsa gerek  (Orucu Yaşayanlar, Salih Büte, Kayıhan Yayınları, 2007)

12 “Siz şükredip iman ettikten sonra Allah ne diye sizi cezalandırsın ki?
* RAMAZAN VE ŞÜKÜR.: Oruç, nimetlerin kadrini bilmeye ve onlara şükretmeye sevk eder. , مَا يَفْعَلُ اللهُ بِعَذَابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ وَآمَنْتُمْ وَكَانَ اللهُ شَاكِرًا عَلِيمًا “Siz şükredip iman ettikten sonra Allah ne diye sizi cezalandırsın ki? Gerçekten Allah şükredenlerin mükâfatlarını bol bol verir ve her şeyi hakkıyla bilir.” (Nisa, 4/147)

13 RAMAZAN İLE AFFA VE BAĞIŞLANMA YA NAİL OLMA:
“Ramazan’ın başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtuluştur.” (İbn-i Ebid-Dünya) Allah Rasülü (sav) Efendimiz şöyle buyururlar: إِذا جَاءَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجنَّةِ وغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ وصُفِّدَتِ الشياطِينُ “Ramazan ayı girdiğinde cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar zincirlere vurulur.” (Buhârî, Savm 5; Müslim, Sıyâm, 1-5) مَا مِنْ عبْدٍ يصُومُ يَوماً في سَبِيلِ اللَّه إِلاَّ باعَدَ اللَّه بِذلك اليَومِ وَجْهَهُ عَن النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفاً “Allah, rızası uğrunda bir gün oruç tutan bir kulunu cehennemden yetmiş mevsimlik mesafe uzaklaştırır.” (Buhârî, Cihâd, 36; Müslim, Sıyâm, )

14 تَسَحَّرُوا فَإِنَّ في السّحُورِ بَركَةً
2* RAMAZAN VE SAHUR: *Karagöz seyri değil, gözyaşı dökme ayı; 'Bilinmez'i bilirler, bilseler ağlamayı... (N.F.Kısakürek) Hadisi şeriflerde efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: تَسَحَّرُوا فَإِنَّ في السّحُورِ بَركَةً “Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyâm, 45) فَضْلُ ما بيْنَ صِيَامِنَا وَصِيامِ أَهْل الكتاب أَكْلَةُ السَّحَرِ “Bizim orucumuz ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli fark sahur yemeğidir.”(Müslim, Sıyâm, 46) قَالَ: اسْتَعِينُوا بِطَعَامِ السَّحَرِ عَلى صِيَامِ النَّهَارِ. وَبِالْقَيْلُو لَةِ عَلَى قِيَامِ اللَّيْلِ.فِي الزوائد “Sahur yemeği ile gündüz tutacağınız oruca ve öğle üzeri uykusuyla da (kaylûle) teheccüd namazına kuvvet kazanın.”  (İbn Mâce, Sıyâm 22).

15 3* RAMAZANIN DİĞER GÜZELLİĞİ MUKABELE:
4* İFTAR VE ORUÇLUYA İFTAR ETTİRMENİN FAZİLETİ: 5* TERAVİH NAMAZI VE FAZİLETİ:  6* SADAKA-İ FITIR: 2017 için : TL 7* KADİR GECESİ:   8*VE İTİKÂF:

16 RAMAZAN AYI NIN FEYİZ VE BEREKETİNDEN RABBİM BİZLERİ
NASİBLENDİRSİN. TUTUĞUMUZ ORUÇLARI MAKBUL ETSİN ÇÜMLEMİZİ RAZI OLDUKLARINDAN EYLESİN. HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ


"RAMAZAN AYI VE ORUÇUN FAZİLETİ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları