MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Finansal Yönetim I (FNSY 301)
Advertisements

“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
621- S.T.M.M. HS T.M. HS Satılan malların maliyeti kaydı. 2)Satışlar = (-)Satışların Maliyeti =( ) =Brüt satış karı.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 2.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ MADDE ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak,
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
Yeni Denetçi Raporlarının Temel Noktaları Mehmet ŞİRİN KGK Daire Başkanı Head of Department, POA.
ANADOLU MESLEK PROGRAMI ALAN SEÇİMİ Alan seçimiyle öğrenci geleceği ve kariyerini planlamada ilk adımı atmış olacaktır. Seçeceği alandaki başarısı.
DÖNEMSONU UYGULAMALARI
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
Ö ğ r. Gör. Dr. İ nanç GÜNEY Adana MYO BÜRO YÖNETİMİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
SMMM / İSTANBUL ÜNİ. ÖĞR. GÖREVLİSİ
Mehmet halil ibrahim hekimoğlu mesleki ve tEknik anadolu lisesi 2016 / 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ALAN – DAL TANITIM ÇALIŞMALARI kONYA – 2017 Hazırlayan.
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
MUHASEBE DENKLİĞİ VE MUHASEBEDE HESAP KAVRAMI
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
MUHASEBE KAYIT YÖNTEMLERİ
Devlet Muhasebe Standartları
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
GENEL MUHASEBE.
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
MALİYET SİSTEMLERİ Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
İKİNCİ BÖLÜM DENETİM STANDARTLARI
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
BDEM 311 MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ
Tek Düzen Hesap Planının Yapısı
Giderlerin Gider Yerlerine Dağıtımı
12. MUHASEBE FONKSİYONU.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
HAZIRLAYANLAR: ARZU KİLİTCİ CALAYIR Bilişim Teknolojileri Alan Şefi
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE GİRİŞ.
Devlet Muhasebe Standartları
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
Uluslararası Muhasebe Standardı 1
Geçerlik ve Kullanışlılık
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Erkan KARAARSLAN DÖNEM BAŞI İŞLEMLERİ Erkan KARAARSLAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
MUHASEBEDE KAYIT VE DEFTERLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Muhasebe ve raporlama sistemi
Sunum transkripti:

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri, raporlama, analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

MUHASEBENİN TEMEL FONKSİYONLARI KAYDETME; Para ile ifade edilen mali nitelikteki işlem ve olayların ortaya çıkma tarihlerine göre sıralanarak “Yevmiye Defteri”ne kaydedilmesidir.

SINIFLANDIRMA; Yevmiye defterine tarih sırasına göre kaydedilen işlem ve olayların özelliklerine göre sınıflara ayrılmasıdır.

RAPOR ETME; Yevmiye defterine kaydedilen ve defter-i kebir de sınıflandırılan bilgilerin anlamlı bir biçimde özetlenmesidir.

YORUMLAMA; Kaydedilen, sınıflandırılan ve özetlenerek raporlanan bilgilerin, kontrol ve planlama açısından analiz edilerek bazı sonuç ve yargılara varılmasıdır.

MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI Sosyal sorumluluk kavramı; Muhasebenin fonksiyonları yerine getirilirken tüm kişi ve kuruluşlar dikkate alınarak gerçeğe uygun, tarafsız ve sosyal sorumluluk duygusu ile hareket edilmesi gerekmektedir.

Kişilik kavramı; İşletmenim sahip ya da sahiplerinden, yöneticilerinden ve çalışanlarında ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eder. İşletmenin sürekliliği kavramı; Ayrı bir kişiliğe sahip olan işletmenin faaliyet ömrünün sonsuz olduğu varsayımına dayanır.

Dönemsellik kavramı; Her dönemin gelirinin, yine o dönemin giderleri ile karşılaştırılmasını ifade eder. Parayla ölçülme kavramı; Muhasebeye konu olan ekonomik olay ve işlemlerin para ile ifade edilmesi gerektiğini anlatır.

Maliyet esası kavramı; Para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün ya da uygun olmayan kalemler hariç, işletme tarafından sahip olunan varlık ve hizmetlerin elde etme maliyetleri ile muhasebeleştirilmesini ifade eder. Tarafsızlık ve belgelendirme kavramı ; Muhasebe kayıtlarının gerçeği yansıtan ve usulüne uygun düzenlenmiş gerçek belgelere (fatura vb. gibi) dayandırılması ve uygulanacak muhasebe yöntemlerinde tarafsız davranılmasını ifade eder.

Tutarlılık kavramı; Muhasebe politikalarının zorunlu olmadığı sürece değiştirilmemesi gereğini ifade eder. Tam açıklama kavramı; Muhasebe raporlarında sunulan bilgilerin, bu bilgileri kullanacak olan kişilerin doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade eder.

İhtiyatlılık kavramı; Muhasebe olaylarında temkinli davranılmasını ifade eder. Önemlilik kavramı; Raporlanan muhasebe bilgilerinin, bu bilgileri kullanacak kişi ve kuruluşlarını etkileyecek derecede önemli olmasını ifade eder. Özün önceliği kavramı; İşlemlerin muhasebeleştirilmesinde ve değerlendirmelerin yapılmasında şekilden çok gerçeği esas alınmasını ifade eder.

TEMEL MALİ TABLOLAR Ticari işletmelerin mali yapısını daha net görebilmek için düzenlenen tablolara mali tablo denir.  Bilanço  Gelir Tablosu  Mizan

BİLANÇO İşletmenin mali resmini gösteren liste.

GELİR TABLOSU İşletmenin belli dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem kârı veya zararını gösteren tablodur.

MİZAN Muhasebede kontrol aracı olarak kullanılan, hesapların belli tarihlerde tekrar incelendikten sonra, borç ve alacak toplamlarıyla bakiyelerinin bir tabloya toplu bir şekilde yazılmasıyla oluşan özet bir tablodur.