SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUK HAKLARI Çocuk Haklarının Önemi Ve Anlamı Çocuk Haklarının Konusu
Advertisements

AYNUR CEYLAN.
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
Kazanım 4. Çocuk olarak haklarını fark eder.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
ÇOCUK HAKLARI.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ*
EKONOMİK İSTİSMAR.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
NİÇİN İZCİLİK.
SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
5. BÖLÜM 0-18 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ
SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI
İNSAN HAKLARI.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
İNSAN HAKLARI.
Çocuk istismarı ve ihmali hakkında genel bilgi
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
İŞ SÖZLEŞMESİ VE TÜRLERİ
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
DEĞERLER EĞİTİMİ Okulumuzda Öğrencilerimize ve Velilerimize 2015 Yılı Kasım ve Aralık Aylarında, Değerler Eğitiminin Önemli ve Vazgeçilmez Bir Parçası.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Eşitlik İlkesini Uygula
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
ÇOCUK HAKLARI.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇ VE İLKELERİ
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
HAKLARIMIZ Birleşmiş Milletler 1989 Yılında kabul edilen “Çocuk Hakları Sözleşmesi” ile Çocukların himaye edilip korunmasını hedeflemiştir.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN HAKLARININ KORUNMASI
ÇOCUK HAKLARI.
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
UŞAK ÇOCUKLARINA KORUYUCU AİLE OLUYOR
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Çocukların himaye edilip korunmasını hedeflemiştir.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bilgilendirme Toplantısı
AİLEDE İLETİŞİM.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇOCUK HAKLARI 1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir. 2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir.
Sunum transkripti:

SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Çocuk Hakları Nelerdir? Çocuğun Çalışması Eğitim Hakkı Örnek Olay- Eğitimin Önemi

Dünya genelinde kabul edilen anlaşmaya göre 0-18 yaş arasındaki herkes çocuktur. Devlet çocuğu anne karnındayken bile güvence altına alıyor. 10 haftaya kadar kürtaj yasal. Daha sonrası suçtur. Hapis cezası.

Çocuklar bedensel ve zihinsel yönden en güçsüz ve bağımlı kesimdir. Bu nedenle, onların özel olarak korunması hukukun öncelikli ve baş konusudur.

Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Çocuk küçük olduğu için daha çok sevgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir.

Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Toplumlar çağdaşlaşmak istiyorlarsa çocukların gelişimine önem vermek zorundadırlar. Kişi nasıl bir çocukluk geçirirse ileride de öyle bir birey olur.

ÇOCUKLARIN HAKLARI NELER BİLİYOR MUSUNUZ?

Hiçbir çocuk ayrıma tabi tutulamaz. Çocuklar sağlıklı yaşama, duygusal yakınlık ve güvenlik içinde olma hakkına sahiptir. Çocuklar ihtiyaçlarına, ilgilerine ve yeteneklerine uygun bir eğitim görme hakkına sahiptir.

4. Çocuklar oyun, dinlenme, eğlenme hakkına sahiptir. 5 4. Çocuklar oyun, dinlenme, eğlenme hakkına sahiptir. 5. Çocuklar kendilerini ilgilendiren bütün konu ve sorunlarda düşüncelerini söyleme, karara katılma hakkına sahiptir. 6. Çocuklar şiddet, sömürü ve istismardan korunma hakkına sahiptir.

7. Çocuklar özel yaşam, onur ve saygınlıklarının korunması hakkına sahiptir. 8. Engelli çocuklar yaşama aktif olarak katılmak için özel bakım, destek ve eğitim alma hakkına sahiptir. 9. Çocuklar savaşta ve sığınmacı durumlarda özel olarak korunma hakkına sahiptir.

ÇOCUĞUN ÇALIŞMASI 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak 14 yaşını doldurmuş çocuklar çıraklık yapabilir veya hafif işlerde çalıştırılabilir. Çalışan çocukların yaptıkları işler okula gitmelerine engel olmamalıdır.

18 yaşını doldurmamış çocuklar maden ocağı, kablo döşemesi, tünel inşaatı vb. ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar.

18 yaşını doldurmamış çocuklar hiçbir şekilde akşam saat 20 18 yaşını doldurmamış çocuklar hiçbir şekilde akşam saat 20.00’den başlayarak sabah 06.00’ya kadar süren zaman aralığında çalıştırılamazlar.

EĞİTİM HAKKI

EĞİTİMİN FAYDALARI Eğitim hakkı başlı başına bir hak olmanın ötesinde daha geniş amaçlara hizmet eder. Yoksulluğun ve gelir farkının azaltılması, toplumsal adaletin sağlanması, ekonomik kalkınmanın temini, işsizliğin azaltılması, sağlığın geliştirilmesi vb. ancak eğitime erişim hakkının bütün bireylere eşit olarak sağlanması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesi ile mümkündür. Ayrıca insanların farklılıkları kabul ederek birlikte yaşayabilme kültürü edinmeleri, günümüz dünyası ve değişen koşullara uyum sağlamaları da eğitime bağlıdır.

“Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.” 12 yıl zorunlu eğitim ile çocuğun eğitim hakkı güvence altına alınmıştır. Anayasanın 42. maddesi: “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.” VİDEO

video

ETKİNLİK-Eğitimin Önemi Hazal 6. sınıf öğrencisi. Babası çalışmıyor ve 5 kardeşi var. Ailesinin maddi durumu iyi değil. O da abla ve ağabeyleri gibi çalışıp ailesine katkıda bulunmak istiyor. Bir kuaförün yanında çalışıp para kazanabileceğini düşünüyor.

Hazal okula gittiğinde ve gitmediğinde; Nasıl bir hayatı olur? Nasıl bir çocukluk ve gençlik geçirir? Nasıl bir işi olur? Nasıl bir evliliği olur? Çocuklarını nasıl yetiştirir?