Hazırlayan : Cem Yurtsev CARMINA BURANA CARL ORFF.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Yeliz YORMAZ ÇITIRGI
Advertisements

MAİ VE SİYAH.
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
HABER YAZILARI.
Makale İnceleme Soruları
Amorium antik kenti.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
MASAL.
Türk Halk Müziği.
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
MÜZİK EĞİTİMİNDE ORFF TEKNİĞİ İLE İLGİLİ DERS ETKİNLİĞİ
Cem Yurtsev
Çağdaş Dünya Sanatı.
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
SEVGİ ÜNİTE TANITIM SUNUSU
Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?

1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
RİTİM ARAÇLARI Arş. Gör. Erdoğan ÖZEL.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
Kütüphaneler haftasI.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
Pİ SAYISI.
SANAT TARİHİ.
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
SWAN LAKE KUĞU GÖLÜ Hazırlayan : Cem Yurtsev.
Tekirda ğ - Kapaklı Anadolu Lisesi. Kişilerin belli bir e ğ itimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DİL ÖĞRENİMİ Bir ülkede normal bir yaşam sürdürebilmek için, o ülkede yaşayan insanlarla ilişki kurabilmek, bunun için de onların.
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
BATI MÜZİĞİ TARİHİ İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ GOTİK DÖNEM.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: Rönesans Dönemi Müziği
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Klasik Batı Müziği.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
Bir varmış bir yokmuş. Çok eski zamanlarda, Çocuklar Ülkesi’nde, masal anlatan bir dede varmış. Çocuklar ona “Masalcı Dede” derlermiş. Masalcı Dede, her.
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
[Hüseyin Nihâl Atsız 7 Aylık iken] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir fotoğraf.] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir başka fotoğraf.]
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Pre-Service Turkish Teachers’ Opinions About Children’s Literature
TÜRK Eğitim Sistemi.
YENİCEKÖY İlk/ORTAOKULU
Ünite Portfolyo Sunumu Penny Archer
Ludwig van Beethoven 1770 yılında Bonn’da mütevazı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Bugün neler öğreneceğiz?
Başlangıç Dönemi– 8. Hafta
AYDINLAnMA ÇA Ğ I. AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
 Müziğin alfabesi notalardır:  Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir.  Müziğin alfabesini,
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
Sunum transkripti:

Hazırlayan : Cem Yurtsev CARMINA BURANA CARL ORFF

Carmina Burana çoğu bölümleri Ortaçağ Latincesi ve bazı bölümleri de Ortaçağ Almancası kullanılarak yazılmış 318 şarkıdan aktarılmış, ortaçağın en büyük ve en tanınmış eserlerinden biridir.

Almanya’nın Bayern eyaletinde, Münih şehrinin güneyindeki Benediktin manastırında bulunan el yazmaları üzerine bestelenmiştir.Bu yazmalar halen Bavyera Devlet kütüphanesinde muhafaza altındadır.

Eserdeki şiirlerin nerede, ne zaman, hangi şartlar altında, kimler tarafından yazıldığı hakkında bilim adamları somut bilgiler veremiyorlar.

Saray Devlet Kütüphanesinde çalışan bilgin ve kütüphaneci Johann Andreas Schmeller, eserin tamamına BENEDIKTBEUREN’DEN ŞARKILAR anlamına gelen CARMINA BURANA adını verdi ve 1847 yılında ilk kez kitap haline getirerek geniş okuyucu kitlesine sundu.

CARMINA BURANA 13. Yüzyılın kültürel ve sosyal yaşamını yansıtır. Ritmik ve metrik yapıya sahip olan bu şarkılar, içerik bakımından bölümlere ayrılmaktadır. İlk bölüm toplam 55 Ahlak öğretileri ve taşlama niteliğinde bölümlerden, İkinci bölüm Sevda Şarkılarından oluşurken; Üçüncü bölümde CB İçki ve Kumar şarkıları ile CB din içerikli uzun diyaloglar da bulunmaktadır.

Carl Orff’un başka eserleri de vardır ama bu eserden sonra yayımcısına şöyle demiştir... “Daha önce yazdığım bütün eserlerimi yırt. Carmina Burana benim seçkin eserlerimin bir başlangıcı oldu.”

Eski çağların müziğini günümüz müziği ile birleştiren Orff, Carmina Burana’da orkestrayı insan sesini desteklemek amacıyla kullanmıştır.Carmina Burana 8 Haziran 1937 yılında Frankfurt’ta gerçekleşen ilk seslendirilişinde büyük ilgi uyandırdı.Hatta bu başarı bazı eleştirmenleri öyle kızdırdı ki bu eserin ciddi bir eser olmadığını ileri sürdüler.

Bir klasik müzik arşivinin Orff’un güçlü ve dramatik yapıtı Carmina Burana’sız oluşu düşünülemez.

"Carmina Burana"da kader tanrıçası Fortuna aşk tanrıçası Venüs'e karşı güçlü görünür. Her varlığın yaratıcısı doğadır, kaderin bile... Bu sözlerle özetlemeye çalışılsa da eserin kaynağı Beuern Ermiş Benoit manastırında 13. yüzyıldan beri, kimin tarafından derlendiği bilinmeyen, kökleri o çağın gezgin öğrencilerine dayanan, kısmen çok bozuk bir Latince, kısmen orta yüksek Almanca ile yazılmış çok sayıda elyazması şiirler ve şarkılar bulunuyordu.

DEFALARCA ORKESTRALARCA ÇALINMIŞ VE DEVLET BALE GÖSTERİLERİNDE SERGİLENMİŞTİR... Hazırlayan : Cem Yurtsev