Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başlangıç Dönemi– 8. Hafta

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başlangıç Dönemi– 8. Hafta"— Sunum transkripti:

1 Başlangıç Dönemi– 8. Hafta
Quintus ENNIUS

2 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
İÖ 239 yılında Güney İtalya’daki Calabria bölgesinin küçük bir kasabası olan Rudiae’da doğmuştur. Bölgede seçkin bir aile olan Messapia ailesinden gelmektedir İyi bir eğitim almış, felsefe ve retorik alanında yetiştirilmiştir. Doğduğu bölgede konuşulan dil Oskça, hakim kültür ise Yunancadır. Dolayısıyla Ennius Oskça, Yunanca ve Latince konuşabilmektedir.

3 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Doğduğu bölgede konuşulan dil Oskça, hakim kültür ise Yunancadır. Dolayısıyla Ennius Oskça, Yunanca ve Latince konuşabilmektedir.

4 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Sardinia’da yaşlı Cato ile tanışmış ve bilgisiyle Cato’nun dikkatini çekmiştir. Cato İÖ 204 yılında onu Roma’ya getirmiştir. Livius Andronicus gibi öğretmenlik yapmıştır.

5 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Scipio Africanus ve Marcus Fulvius Nobilior gibi Roma’nın önde gelen isimlerinin dostluğunu kazanmıştır. Marcus Fulvius Nobilior’un oğlu Quintus Fulvius Nobilior daha sonra ozanın Roma vatandaşlığı kazanmasını sağlamıştır. İÖ 169 yılında son eseri olan tragedyası Thyestes’i yazdıktan sonra yaşamını yitirmiştir. Öldükten sonra külleri Roma’ya getirilmiş ve Scipio ailesinin mezarına yerleştirilmiştir.

6 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Eserleri Destan: Annales. İÖ 189 yılından sonra yazdığı Annales adlı destan en önemli eserlerinden biri Günümüze yaklaşık 600 dize halinde 437 fragment kalmıştır. Eser 18 kitaptan oluşmaktadır. Başlıklardan anlaşıldığı kadarıyla Ennius anlatısını kronolojik olarak düzenlemiştir. Ennius destanında, daha önce Naevius tarafından işlendiği için, 1. Kartaca savaşına yer vermemiştir.

7 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Eserleri Aeneas’ın İtalya’ya gelişinden başlayarak, kendi zamanı da ele alır. Heksametron vezniyle yazmıştır.

8 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Sahne Oyunları Hem tragedya hem de komedya yazan son Latin ozanıdır. Komedyaları vasat bulunmuş, Tragedya alanında başarı sağlamıştır. Yirminin üzerinde sahne oyununun adı günümüze ulaşmıştır ve bunların isimlerinden anlaşıldığı kadarıyla genelde Euripides’in oyunlarını çevirmeyi ya da uyarlamayı tercih etmiştir.

9 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Sahne Oyunları Çeviri /uyarlamalarında zaman zaman sadık, zaman zaman da eklemeler yapmıştır. İki tane praetexta’sının adı bilinmektedir. Ambracia Sabinae.

10 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Tragedyaları Achilles Aristarchi Aiax, Alcmeo, Alexander, Andromacha aechmalotis, Andromeda, Athamas, Cresphontes, Erectheus, Eumenides, Hectoris lytra, Hecuba, Iphigenia, Medea, Melanippa, Nemea, Phoenix, Telamo, Telephus, Thyestes.

11 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Komedyaları Cupiuncula Pancratiastes.

12 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Diğer Eserleri Hedypagetica (İyi beslenmeyle ilgili) : Gelalı Archestratus’un (İÖ350) Yunanca yazılmış kısa bir şiirinden esinlenen, gastornomi üzerine didaktik bir eserdir. Hexametron ölçüsüyle yazılmış ilk Latin şiiridir. Eserden günümüze Apuleius’un Apologia eserinde alıntıladığı 11 dize kalmıştır.

13 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Diğer Eserleri Sota: Günümüze tamamlanmamış 5 dize ulaşmıştır. Saturae: 34 dizeyi içeren 18 fragment günümüze ulaşmıştır. Scipio: Scipio Africanus’un Zama’daki zaferini kutlayan, onu onurlandıran şiirdir.

14 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Diğer Eserleri Euhemerus: Yarı felsefi içerikli eser Büyük olasılıkla düzyazı ile kaleme alınmış olan eser, İÖ 4 ya da 3. Yüzyılda yaşamış olan Messinalı Euhemerus’un düşüncesini halka anlatan bir eserdir.

15 Başlangıç Dönemi– Quintus Ennius
Diğer Eserleri Epicharmus adlı eseri İÖ 5. yüzyıl komedya ozanı, aynı zamanda bir düşünür olarak da ünlenen Epicharmus’a atıfta bulunan bir eserdir.


"Başlangıç Dönemi– 8. Hafta" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları