Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

Hazırlayan: Yeliz YORMAZ ÇITIRGI
Küçük Mustafa Selanik ‘te yaşayan Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım ‘ın bir oğulları olmuş. Adını Mustafa koymuşlar.Mustafa büyümüş . Önce Mahalle mektebine.
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE ÖNLEMLER
Dünya’yaNE Katıyorsun? süt üretiyor bal üretiyor yumurta üretiyor oksijen üretiyor CANLILAR ÜRETİYOR...
IPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
“SAĞLIK HUKUKU YARGILAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR"
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
TED Üniversitesi-Mütevelli Bşk Yrd.
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ PROJELERİ
yaptınız mı gerekeni Bir çocuk ölünce boğmacadan ya da kızamıktan
SU DEPOLARI TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar * Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası 19/10/2010, İstanbul 19/10/2010, İstanbul.
Özgehan ÖZTORUN Doğa UYSAL
Bu hikaye Japonya' da yaşanmış gerçek bir olaydır
KARGA İLE TİLKİ.
Dünyamızı tanıyalım.
ÜSLÜ SAYILAR.
YÜRÜYÜŞ TARİHİ VE TOPLANMA YERİ 8 Eylül Cumartesi, saat 10:00. Akyaka girişi, orman içine giden yol ağzı. AKYAKA YEREL YÖNETİM PLATFORMU AKYAKA ÇÖPYAKA.
Zamansızdır hep ayrılık.... Yalnız hayat bin işkence, Kim demiş ki bahtiyarlık? Can bedenden gitmeyince, Zamansızdır hep ayrılık.
ISI VE SICAKLIK.
3. ÜNİTE BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
HAYVANLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
Su Kirliliği Neşe Çalık 5-İ 241
DUMANSIZ GELECEK Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Nükleer Tıp Teknikleri Bölümü Öğrencileri Emre OĞUZ Ömer ÖZKAY Hüseyin.
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi
Şimdi sen SU olduğunu düşün.
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
ASİT YAĞMURLARI.
Bizi dinlediğiniz için teşekkürler
YAŞLILAR İLE EL ELE PROJESİ VERİ ANALİZLERİ Proje Sorumlusu: Yahya KARACA- Murat OTURAKLI Proje Yürütücüleri: Neslihan TÜRKÇÜER-Gamze ÖZBEDEN.
Bünyamin ÖZDEŞ. c)- HALKADA OYUNLAR Bünyamin ÖZDEŞ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
1 1 Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
Fiziksel tepkilerBilişsel tepkilerDuygusal tepkilerDavranışsal tepkiler Midede boşluk hissiİnanamama ve İnkarŞaşkınlık ve şokAğlama Nefes alamamaKonfüzyon.
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
Bizim Gezegenimiz.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
SABANCI VAKFI 14 Kasım 2016.
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İnsanlık tarihi boyunca cıva zehirlenmeleri
MEDYA SEKTÖRÜNDEKİ BÜYÜK HATA!
Bu hikaye Japonya' da yaşanmış gerçek bir olaydır
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
ÇEVRE ETİĞİ.
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı Akademik Yılı.
KÖKLER EKLER.
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.

TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı Akademik Yılı.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU

Minamata nerededir?

Fabrika ne zaman, ne üretiyor?  1932 yılına gelindiğinde fabrika asetaldehit üretmeye başlıyor.  Asetaldehit üretiminde Cıva sülfat,asetilen ve sudan yararlanılıyor.

Üretim artıyor

Fabrika atıklarını yılları boyunca Minamata körfezine deşarj ediliyor.

Canlılar üzerindeki etkileri  Şirket atık suyunu Minamata nehrine deşarj etmeye başladı.  Bunun etkisi kısa süre sonra nehir ağzındaki balıkların ölmesiyle görüldü.  Çevrede yaşayan insanlarda etkilenmeye başladı.  Hastalık daha geniş bir bölgeye yayılmıştı.

Minamata’da olanlar?  Kedilerde delirme ve ölümler gözlendi.  Zamanla gökten kargalar düşmeye başladı.  Körfezdeki balıklar ölmeye başladı.

Ve insanlara bulaştı!!!  İlk bulgulardan 6 ay sonra hastalığa yakalananların sayısı 40 ölenlerin sayısı 14’tü.  Hastalığa yakalananların ölüm oranı %35’ti.

Ve insanlara bulaştı!!!  5 yaşındaki bir kız çocuğu yürümekte ve konuşmakta zorlanıyordu.  2 gün sonra aynı davranışlar küçük kız kardeşinde de gözlendi.

Canlılar üzerindeki etkisi?

Kumamoto üniversitesi araştırmalarına göre Hastalığa yakalananların,  Anlama bozukluğu yaşadığı  Koşmakta zorlandıkları  Yutkunma ve nefes almada güçlük çektikleri gözlendi.

Kumamoto üniversitesi araştırmalarına göre Araştırma ekibinin Minamata halkından aldığı saç örneklerindeki cıva miktarı:  Maksimum olarak 705 ppm ( milyonda bir parçacık ) ortalama 191 ppm olarak ölçüldü.  Minamata dışında yaşayanlarda ise bu değer 4 ppm’di.

Hükümetin Açıklamasına göre...  Bütün bunların tek sorumlusu Chisso şirketiydi.  Şirket atık su arıtma tesisi kurdurmuştur.  Hastalığın son vakası 1960 yılında görülmüştür.

kayıplar ve protestolar

Günümüzde ?  Chisso şirketine,Valiliğe ve Ulusal Hükümete karşı açılan davalar sürmektedir.  2000 yılı ile 2003 yılları arasında şirketin toplamda 170 milyon dolar tazminat ödediği de raporlarında görülmektedir.