ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Periyodik Tablo.
Advertisements

Elektron dağılımı ve periyodik cetvel
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
9. SINIF KİMYA MART.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
KİMYASAL BAĞ.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Atomun Temel Parçacıkları
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
PERİYODİK ÇİZELGE III.DERS.
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
KİMYASAL BAĞLAR.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
ATOM NEDİR?.
Kimyasal Bağlar.
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
KUANTUM SAYILARI Atomların içindeki elektronların dalga karakterinin matematik incelenmesinden her elektronun kuvantum sayıları denen dört sayıyla temsil.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATOMUN YAPISI.
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang

2 ns 1 ns 2 ns 2 np 1 ns 2 np 2 ns 2 np 3 ns 2 np 4 ns 2 np 5 ns 2 np 6 d1d1 d5d5 d 10 4f 5f Elementlerin Temel Hal Elektronik Konfigurasyonu

3 Elementlerin Sınıflandırılması

Baş grup elementleri:1A dan 7 A ya kadar olan tüm gruplardaki elementlerdir. En yüksek ana grup kuantum sayısının s ve p orbitalleri tam dolu değildir. Soy gazlar (Asal gazlar): He (1s 2 ) dışında ns 2 np 6 elektronik konfigurasyonunda olan asal gazların p alt kabukları tamamen doludur. Geçiş metalleri: 3B – 8B, 1B – 2B grup elementleri olup, tam dolu olmayan d alt kabukları ile karakterize edilirler, kolayca katyon olştururlar. Zn, Cd ve Hg ne temsilci ne de geçiş elementidir.. Lantanitler ve Aktinitler: f alt kabukları tam dolu olmayan elementlerdir.

5 Na [Ne]3s 1 Na + [Ne] Ca [Ar]4s 2 Ca 2+ [Ar] Al [Ne]3s 2 3p 1 Al 3+ [Ne] Atomlar elektron kayberek “katyon” olarak adlandırılırlar e kaybettiklerinde elektronik konfigurasyonları soy gazların elektronik konfigurasyonuna benzer H 1s 1 H - 1s 2 veya [He] F 1s 2 2s 2 2p 5 F - 1s 2 2s 2 2p 6 veya [Ne] O 1s 2 2s 2 2p 4 O 2- 1s 2 2s 2 2p 6 veya [Ne] N 1s 2 2s 2 2p 3 N 3- 1s 2 2s 2 2p 6 veya [Ne] Atomlar elektron alarak “anyon” olarak adlandırılırlar e kazandıklarında elektronik konfigurasyonları soy gazların elektronik konfigurasyonuna benzer Temsilci (Baş grup) Elementlerinin Anyon ve Katyonlarının Elektronik Konfigurasyonları

Baş grup (temsilci) element katyon ve anyonları

7 Bir atomdaki en dış elektronlar kimyasal bağa katkıda bulunan elektronlardır ve valans elektronlar olarak adlandırılırlar. Dış elektron konfigürasyonlarının benzerlikleri dolayısıyla aynı gruptaki elementlerin kimyasal davranışları birbirine benzemektedir. Temsilci Elementlerden Türetilmiş İyonlar İzoelektronik: aynı sayıda elektrona sahip olan ve böylece aynı temel hal elektronik konfigurasyonuna sahip olan atomlardır.

8 Na + : [Ne]Al 3+ : [Ne] F - : 1s 2 2s 2 2p 6 yada [Ne] O 2- : 1s 2 2s 2 2p 6 or [Ne]N 3- : 1s 2 2s 2 2p 6 yada [Ne] Na +, Al 3+, F -, O 2-, and N 3- Ne ile izoelektronik tir. H - ile izoelektronik olan nötral atom hangisidir ? H - : 1s 2 He ile aynı elektronik konfigurayondadır.

9 Geçiş elementlerine ait katyonların elektronik konfigurasyonları Bir geçiş metalinin katyonu oluşurken elektron önce ns daha sonra (n-1) d orbitalinden verilir. Fe: [Ar]4s 2 3d 6 Fe 2+ : [Ar]4s 0 3d 6 or [Ar]3d 6 Fe 3+ : [Ar]4s 0 3d 5 or [Ar]3d 5 Mn: [Ar]4s 2 3d 5 Mn 2+ : [Ar]4s 0 3d 5 or [Ar]3d 5

10 Etkin Çekirdek Yükü (Z eff ) elektron tarafından hissedilen “pozitif yük”tür. Na Mg Al Si Z eff Core Z Çap (pm) Z eff = Z -  0 <  < Z (  = perdeleme sabiti) Z eff  Z – iç tabaka elektronlarının sayısı

11 Atomik Yarıçap metalik yarıçap Kovalent yarıçap Yanyana iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısıdır.

12

13 Atomik Yarıçapı Eğilimi

14 Atomik Yarıçap ile İyonik Yarıçapın Kıyaslanması

15 Anyonlar herzaman kendilerini oluşturan atomlardan büyüktür. Katyonlar herzaman kendilerini oluşturan atomlardan küçüktür.

16 Bazı Elementlerin İyon Çapları ( pm)

17 İyonizasyon Enerjisi temel halde bulunan gaz fazındaki bir atomdan bir elektron kopartılması için gereken (kj/mol) cinsinden minimum enerjidir. I 1 + X (g) X + (g) + e - I 2 + X + (g) X 2 + (g) + e - I 3 + X 2+ (g) X 3 + (g) + e - I 1 birinci iyonizasyon enerjisi I 2 ikinci iyonizasyon enerjisi I 3 üçüncü iyonizasyon enerjisi I 1 < I 2 < I 3

18

19 dolu n=1 tabakası dolu n=2 tabakası dolu n=3 tabakası dolu n=4 tabakası dolu n=5 tabakası Birinci İyonlaşma Enerjisinin Atom Numarası ile Değişimi

20 Birinci İyonlaşma Enerjisinde Genel Durum Artan birinci iyonlaşma enerjisi

21 Elektron ilgisi gaz fazındaki bir atomun bir elektron alarak anyona dönüşmesi sırasında açığa çıkan enerjidir. X (g) + e - X - (g) F (g) + e - X - (g) O (g) + e - O - (g)  H = -328 kJ/mol EA = +328 kJ/mol  H = -141 kJ/mol EA = +141 kJ/mol

22

23 Atom numarası ile elektron ilgisinin değişimi (H – Ba)