Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
SU HALDEN HALE GİRER.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
SICAKLIK VE ISI.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
A K M Y İ.
ISI ve SICAKLIK.
SU HALDEN HALE GİRER.
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ISI.
MADDE VE ISI.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Enerji Kaynağı Güneş.
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
ISI VE SICAKLIK.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
ISI VE SICAKLIK.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
Maddenin Halleri ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
..
Suyun Yolculuğu.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Sınıflandırılması
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere

Yeraltı Suları Pınar(Kaynak)KuyuArtezyen

Yeryüzündeki su kaynaklarından buharlaşan su buharı (gaz halde) Olarak birikiyor

Su, tatlı ve tuzlu olmak üzere ikiye ayrılır. Doğadaki Tuzlu Sular OkyanuslarDenizler Tuz Gölleri

Doğadaki Tatlı Sular GölYeraltı sularıIrmakÇay

Kaynak Yer altında biriken sular bazen kendiliğinden Yer altında biriken sular bazen kendiliğinden yeryüzüne çıkıyor.İşte bu suların yeryüzüne çıktı- ğı yere “kaynak”,bu sulara da “kaynak suyu” adı- nı veriyor. Kaplıca Suları Çok derinlere inen kaynak sularının ısındığı ve yeryüzüne sıcak su olarak çıkıyor.Bu sulara “kap- lıca suları” adını veriyor.Kaplıca suları sıcaklıkları 20 dereceyi aşan ve içerdikleri maden tuzlarıyla şifalı sular olarak adlandırılıyor.

SU KATISIVIGAZ

Su ısı etkisiyle farklı hallere dönüşerek nem,bulut,sis,yağmur,kar Sulu sepken,dolu,çiy,kırağı gibi birbirinden ilginç hava olaylarını oluşturuyor

Su Döngüsü Suyun yeryüzü ile atmosfer arasında dev- Suyun yeryüzü ile atmosfer arasında dev- Vam eden bu çevrime “su döngüsü” denir.

Buharlaşma Buharlaşma Yağış Yağış Terleme Terleme

Gerekli Bilgiler Güneş ışınları 8 dk. Güneş ışınları 8 dk. Yeryüzüne ulaşır.

Güneş; yeryüzündeki havayı,karaları,suları ve tüm canlıları ısı- Tır.Su döngüsü ve diğer hava olaylarının oluşmasını sağlar.

Güneş;Samanyolu Gökadası’nda bilinen 200milyardan birisidir.Kütlesi sıcak gazlardan oluşan ve çevresine ısı ve ışık yayan bir yıldızdır. Güneş;Samanyolu Gökadası’nda bilinen 200milyardan birisidir.Kütlesi sıcak gazlardan oluşan ve çevresine ısı ve ışık yayan bir yıldızdır. Güneş’in çapı,Dünya’nın çapının yaklaşık 110 katıdır.Ağırlığı ise katıdır.Güneş’ten çı- Güneş’in çapı,Dünya’nın çapının yaklaşık 110 katıdır.Ağırlığı ise katıdır.Güneş’ten çı- kan enerjinin 2 milyonda 1’i yeryüzüne ulaşır.Güneşin çekim kuvveti Dünya’nın çekim kuvveti Dünya’nın çekim Kuvvetinin 28 katıdır..

Güneş Güneş bu gezegenin en büyük ısı ve ışık kaynağı.Güneş enerjisinin yeryüzüne, gü- Güneş bu gezegenin en büyük ısı ve ışık kaynağı.Güneş enerjisinin yeryüzüne, gü- neş ışınlarıyla ulaştığını öğrendik.Yeryüzü- neş ışınlarıyla ulaştığını öğrendik.Yeryüzü- ne ulaşan bu ışınlar katı,sıvı,gaz maddeler- ne ulaşan bu ışınlar katı,sıvı,gaz maddeler- in üzerine düşerek ısınmalarını sağlar. in üzerine düşerek ısınmalarını sağlar.

Rüzgar Enerjisi Rüzgar Enerjisi Isınan hava genleşir ve yükselir.Sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesiyle de “rüzgar” oluşur. Rüzgar gücü ile elektrik üretilir.Bunu sağlayan yi- ne güneş enerjisidir. Güneş Panelleri Güneş Panelleri Güneş enerjisini,ısı enerjisine dönüştüren bu sis- tem,genellikle ev ve fabrikalardaki suları ısıtmak için kullanılıyor.

Güneş Pilleri Güneş Pilleri Elektronik saatlerde,fotoğraf makinelerinde, Hesap makinelerinde vb. araçlarda kullanılan Bu piller Güneş’ten gelen enerjiyi elektrik Enerjisine dönüştürüyor.

Yerkürenin 4 bölü 3 ü sularla kaplıdır. Yerkürenin 4 bölü 3 ü sularla kaplıdır. Atmosferdeki su damlacıkları soğuk hava Atmosferdeki su damlacıkları soğuk hava Tabakasına çarparak altı köşeli kar taneciklerini oluşturur.

Isı ve Sıcaklık Isı ve sıcaklık birbirinden farklı anlamlar içeriyor.Isı;bazı kimyasal ve fiziksel olayların gerçekleşmesine neden oluyor. Isı ve sıcaklık birbirinden farklı anlamlar içeriyor.Isı;bazı kimyasal ve fiziksel olayların gerçekleşmesine neden oluyor. Örneğin; yeterince ısı alan su kaynıyor,ya- Örneğin; yeterince ısı alan su kaynıyor,ya- zın elektrik telleri sarkıyor,kışın bazı yerler- zın elektrik telleri sarkıyor,kışın bazı yerler- de su donuyor,Güneş ışınlarının geldiği yere bırakılan buz kalıbı çabucak eriyor.Sı- de su donuyor,Güneş ışınlarının geldiği yere bırakılan buz kalıbı çabucak eriyor.Sı- caklıkları farklı iki cisim birbiriyle temas et- caklıkları farklı iki cisim birbiriyle temas et- tiğinde,ısı alış-verişinde bulunuyor. tiğinde,ısı alış-verişinde bulunuyor.

Sıcaklık Bir maddenin belli bir ölçüye göre soğukluğunu veya ılıklığını Gösteren nicelik “sıcaklık” olarak Adlandırılıyor.Isı alan maddenin Sıcaklığı artıyor. Isı İki ortam arasındaki sıcaklık farkı ne- Deniyle geçiş yapan ve daima yüksek Sıcaklıktan,düşük sıcaklığa akan enerji Türüne “ısı” deniyor

Isı ve sıcaklık farklıdır. Sıcaklık ve ısı terimleri günlük yaşamımızda çok sık kullanıldığımız ifadelerdir.Aynı zamanda en çok karıştırdığımız terimlerin başında gelir. Oysa; Oysa; ISI bir enerji türüdür. ISI bir enerji türüdür. SICAKLIK termometre ile ölçülen bir değerdir.

Isı ve Sıcaklığın Farkları - Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar : 1- Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. 2- Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. 3- Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. 4- Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir. - Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar : 1- Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. 2- Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. 3- Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. 4- Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.

Ek Bilgiler Cisimlerin ısınma ısısını ölçmeye yarayan alet, kalorimetre. Cisimlerin ısınma ısısını ölçmeye yarayan alet, kalorimetre. Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur. Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir. Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir,sıcaklık enerji değildir. Isı enerji çeşididir,sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile,sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı kalorimetre ile,sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı madde miktarına bağlıdır.Sıcaklık ise madde miktarına bağlı değildir. Isı madde miktarına bağlıdır.Sıcaklık ise madde miktarına bağlı değildir.

Arasında İlişki Isı ve Sıcaklık Arasındaki İlişki : Sıcaklık, bir maddenin aldığı ya da verdiği ısı enerjisinin göstergesidir. Bu nedenle sıcaklığın var olmasının nedeni ısı enerjisidir. Bir maddeye ısı enerjisi verildiğinde verilen ısı enerjisini alan tanecikler bu ısı enerjisini kinetik enerjiye çevirir. Bu nedenle taneciklerin kinetik enerjisi artacağı için maddenin sıcaklığı artar. Bir madde dışarıya ısı enerjisi verdiğinde taneciklerin kinetik enerjisi azalacağı için maddenin sıcaklığı azalır. Isı ve Sıcaklık Arasındaki İlişki : Sıcaklık, bir maddenin aldığı ya da verdiği ısı enerjisinin göstergesidir. Bu nedenle sıcaklığın var olmasının nedeni ısı enerjisidir. Bir maddeye ısı enerjisi verildiğinde verilen ısı enerjisini alan tanecikler bu ısı enerjisini kinetik enerjiye çevirir. Bu nedenle taneciklerin kinetik enerjisi artacağı için maddenin sıcaklığı artar. Bir madde dışarıya ısı enerjisi verdiğinde taneciklerin kinetik enerjisi azalacağı için maddenin sıcaklığı azalır.

Isı ve Sıcaklık Ne ile Ölçülür? Isı birimi calori veya Joule'dür Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir. Isı birimi calori veya Joule'dür Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir.

Önemli bir not Isı enerjisinin kütlesi olmadığı için boşlukta da yayılır.