KONU ve TEMALARINA GÖRE ROMANLAR a)Macera (Serüven)Romanları b)Tarihsel Romanlar c)Sosyal Romanlar d)Psikolojik Romanlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ EDEBİYAT ÇIKMIŞ SORULAR.
Advertisements

HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu
ROMAN.
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ANI Öykü Özfırat 11D.
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Öykü ( Hikaye ).
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
 YAZAR: ORHAN KEMAL  YAYINA HAZIRLAYAN: TEK İ N YAYINEV İ  YAYIN TAR İ H İ : 2003  BASKI: YAYLACIK MATBASI, İ STANBUL.
PEYAMİ SAFA.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKLERİN VE MOĞOLLARIN ESKİ DİNİ
JOHN STEINBECK. 1968’DE NEW YORK’TA YAŞAMINI YİTİRDİ 1962 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VE 1940 PULİTZER ÖDÜLÜ SAHİBİ GERÇEKÇİ ROMAN ÖYKÜ YAZARI.
BERNA MORAN.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
BEYOĞLU RAPSODİSİ AHMET ÜMİT
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
ROMAN.
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
NAMIK KEMAL.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
Cumhuriyet Döneminde Roman
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
[Hüseyin Nihâl Atsız 7 Aylık iken] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir fotoğraf.] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir başka fotoğraf.]
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
HİKAYE Hikayenin Tanımı
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
GENÇLERDE UYUM.
EDEBİYATTA TÜRLER EDEBİ(YAZINSAL) TÜRLER BİLGİ AKTARIMINA YÖNELİK TÜRLER GERÇEK YAŞAMDAN SÖZ EDEN TÜRLER
III . ROMAN.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
HALİDE EDİP ADIVAR.
EDEBİYATTA TÜRLER EDEBİ(YAZINSAL) TÜRLER BİLGİ AKTARIMINA YÖNELİK TÜRLER GERÇEK YAŞAMDAN SÖZ EDEN TÜRLER
ROMAN. Tanım  Roman, bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya.
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
Romantizmin Önemli Temsilcileri
EDEBİYAT EĞİTİMİNDE ROMANIN KULLANIMI
ROMAN ROMAN HAKKıNDA GENEL BILGILER Roman, insan ve insanın hayatla mücadelesi üzerine kaleme alınmış kurguya dayalı metinleri ifade eden edebî bir türdür.
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR İSMET YILMAZ T D E KAHTA ANADOLU LİSESİ.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

KONU ve TEMALARINA GÖRE ROMANLAR a)Macera (Serüven)Romanları b)Tarihsel Romanlar c)Sosyal Romanlar d)Psikolojik Romanlar

MACERA(SERÜVEN) ROMANLARI :  Günlük yaşamda her zaman rastlanmayan,şaşırtıcı,değişik ve esrarlı olayları konu eden romanlarıdır.  Kahramanlar çok hareketli,kurnaz,cesur ve hareketlidir.  Macera romanlarında olayların geçtiği yer sık sık değişir.  Robinsen Crusoe-Daniel DEFOE  İki Sene Mektep Tatili-Jules VERNE  Kim-Rudyard KİPLİNG  Hasan Mellah-A.MİTHAT Polisiye ve egzotik romanlarda macera romanları kapsamında düşünülebilir.  Polisiye romanlarda hırsızlık,soygun ve cinayet olayları işlenir.  A.Christie-Nil’de Ölüm,Şark Ekspresinde Cinayet  Egzotik romanlarda Avrupa’ya uzak ülkelerin manzaralarını, oralarda yaşayan töre ve geleneklerini anlatmak esastır.  Piyer Loti-İzlanda Balıkçısı

TARİHSEL ROMANLAR  Tarihin değişik dönemindeki olayları işler.  Kahramanlar gerçek veya düşsel olabilir.  Anlatılanlar tarih gerçeklerine çoğu kez uygundur.  Tarihsel roman, Romantizmin bir ürünüdür.  Dünya Edebiyatında bu türün ilk örneğini İngiliz Walter Scott vermiştir.  Türk Edebiyatında ise tarihi roman ilk Ahmet Mithat-YENİÇERİLER  Batılı anlamda ilk tarihsel romanımız Namık Kemal-CEZMİ  Wawerley- Walter SCOTT  Ivanhoe- Walter SCOTT  Monte Cristo- Alexandre DUMAS  Taras Bulba- GOGOL  Salambo- G.FLAUBERT  Devlet Ana- Kemal TAHİR  Küçük Ağa- Tarık BUĞRA  Deli Kurt- Nihal ATSIZ

SOSYAL ROMANLAR  Toplumsal sorunları işleyen romanlar bu gruba girer.Bu tür romanlarda sosyal olay ve olguların (ihtilaller,sınıfsal kavgalar, ırkçılık, köyden şehre göç,yoksulluk…)nedenleri üzerinde durulur.  Töre romanları ve tezli romanlar olmak üzere ikiye ayrılır: Halide Edip ADIVAR – SİNEKLİ BAKKAL (Töre romanı) Hüseyin Rahmi GÜRPINAR- BEN DELİ MİYİM? (Tezli roman)  SEFİLLER-Victor HUGO  MEYHANE-Emile ZOLA  GAZAP- John STEİNBECK  BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE-Orhan KEMAL

PSİKOLOJİK ROMANLAR  Roman kahramanlarının ruh çözümlemeleri yapılır;onların insanlara,olaylara ve topluma bakışı yansıtılır.  Bu tür romanlara “tahlil romanı” adı verilir.  Psikolojik roman türünün ilk örneği ; M.de la FAYETTE’nin –LA PRİNCESSE DE CLEVES  Türk Edebiyatında bu türün ilk örneği; Mehmet RAUF- EYLÜL  Genç Werther’in Acıları-GOETHE  Suç ve Ceza-DOSTOYEVSKİ  9.Hariciye Koğuşu-PEYAMİ SAFA  Bir Tereddüdün Romanı-PEYAMİ SAFA