SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Madde ve Değişim 1.
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015.
GEZEGENİMİZ DÜNYA
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU KAŞİFLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞMUR, KAR, SİS.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
SU VE HAYAT.
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Suyun Yolculuğu.
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
MADDE DÖNGÜLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ FEN VE TEKNOLOJİ SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

SU Su, bilinen tüm yaşam biçimleri için gerekli ve vazgeçilmez olan tatsız ve kokusuz bir maddedir. Su, canlıların yaşaması için hayati bir öneme sahiptir. Canlılık için gereken tüm fiziksel olaylar hep suyun özellikleri ile gerçekleşebilmektedir, bu nedenle biyologlar suya "yaşam sıvısı" adını vermişlerdir. Su, küçük miktarlarda çıplak gözle bakıldığında renksizdir. Dünya üzerinde farklı şekillerde bol miktarda bulunur. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya'da 1.400 milyon km³ su olduğunu söylemektedir.

CANLILAR Canlılar için su çok önemlidir.su olmazsa hayat olmaz.Su bizlerin hayat kaynağıdır.Suyu çok dikkatli kullanmalı ve israf etmemeliyiz.

SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ Hava, su, ısı, ışık ve besin maddeleri canlıların yaşaması için gerekli temel unsurlardır. Bu unsurların başında oksijen ve su gelmektedir. Canlı organizmayı oluşturan hücrelerin yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için suya gereksinimleri vardır. Su yaşam için en zorunlu maddelerden birisidir. Susuzluğa dayanmak oldukça zordur. İnsan gıda almadan yalnız su içerek yaklaşık 5 hafta hayatını sürdürebildiği, halde susuzluğa ancak 7-12 gün dayanır. Henüz hayatın başlangıcında olan üç aylık bir futusun %95'i sudur. İnsan organizmasının %62-67'si, hayvan organizmasının %60- 70'i sudan ibarettir. İnsan organizmasındaki suyun 2/3'ü hücre içerisinde, geriye kalan kısmı ise dokular arası sıvıda ve kanda bulunur.

Su Kaynakları Su ile sağlığın ilişkisi çok sıkıdır. Bu nedenle hijyenik niteliklere sahip temiz bir su hakkında yargıda bulunabilmek ve gerekli nitelikleri iyice değerlendirebilmek için suyun kaynağının önceden iyi tanınması gerekir. Doğada daima bir devir halinde bulunan su , denizlerden, göllerden ve benzeri yüzeylerden güneş ısısı ile buharlaşarak havaya karışır. Daha sonra değişik meteorolojik şekillerde tekrar toprağa düşer buna hidrolojik devir denir. Dünyamızdaki suyun ise %97'si denizlerde, %2'si kutuplarda donmuş halde, %1'i de karada yani toprak parçasında bulunmaktadır. Yer yüzündeki bu su zaman zaman buharlaşarak atmosferdeki soğuk tabakalara ulaşır ve yere yağmur veya kar halinde tekrar düşer.

Sularda bulunabilen ve insan sağlığı açısından zararlı biyolojik etkenler arasında patojen bakteriler, virüsler ve parazitler gelmektedir. Suların neden olduğu enfeksıyöz etkenler, hastalar ve portörler tarafından çevreye yayılmaktadır. Yörenin coğrafi konumu, alt yapı tesisleri, atık maddelerin gördüğü işlem,toplumun sosyo ekonomik yapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak, patojen bakteriler ve diğer mikroorganizmalar dışkı ve benzeri yollarla sulara ulaşır. İçme suyu, oral-fekül enfeksiyon zincirinin en önemli halkasıdır. Suyla geçen enfeksiyonların önüne geçilmesi büyük ölçüde suyun bakteriyel kirliliğinin önlenmesi , suyun dezenfekte edilmesi ile olasıdır . Bilim adamları ve sağlık kuruluşları temiz su elde etmek için çalışmakta, su standartları geliştirmekte, içilebilir ve kullanılabilir özellikte olan sular için belirli kriterler ortaya koymaktadır. Türkiye ' de gıda tüzüğü ve su ile ilgili standartlarda suların içilebilirliğine koli form grubu bakterilerin varlığı/yokluğu esasına göre karar verilmektedir.

Su Olmasaydı Ne Olurdu? Bir damla su bulunmasa ne olurdu İnsanlar su için altından çok öderlerdi. Hayatı devam ettiren İnsan vücuduna yaşamına gerekli . Olan su için Oysa su üzerinde gezdiğimiz toprak altına saklanan. Bir hazinedir O pis denen toprak altından. Canlara can olsun diye Çatlayan dudaklar susuzluğa kansın diye. Rabbimiz dupduru berrak buz gibi sular ihsan eder Toprak nelere can olur aslında. Az elimize bulaşsa yıkarız defalarca Su deyin çölde kalmışlara . Su su diye inleyenlere İsteseniz en değerli hazinelerini verirler.

Su Olmazsa Tatlı sular, tuzlu sular, Hayat su ile başlar. Uçar gider göçmen kuşlar, Su olmazsa hayat biter. Çıkar bütün hastalıklar, Başlar ise kuraklıklar. Bulunmaz elma, ayva, nar, Su olmazsa biter hayat. Musluklardan akmaz sular, Pislikten her taraf kokar. Yıkanamaz çamaşırlar, Su olmazsa hayat biter.

İçme Suyunun Nitelikleri - Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. - Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. - Su tortusuz ve renksiz olmalıdır. - Su; hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir.

TeŞeKkÜrLeR TeŞeKkÜrLeR

HAZIRLAYAN: MİNE GÜNEYCE