SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ FEN VE TEKNOLOJİ SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
SU Su, bilinen tüm yaşam biçimleri için gerekli ve vazgeçilmez olan tatsız ve kokusuz bir maddedir. Su, canlıların yaşaması için hayati bir öneme sahiptir. Canlılık için gereken tüm fiziksel olaylar hep suyun özellikleri ile gerçekleşebilmektedir, bu nedenle biyologlar suya "yaşam sıvısı" adını vermişlerdir. Su, küçük miktarlarda çıplak gözle bakıldığında renksizdir. Dünya üzerinde farklı şekillerde bol miktarda bulunur. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya'da 1.400 milyon km³ su olduğunu söylemektedir.
CANLILAR Canlılar için su çok önemlidir.su olmazsa hayat olmaz.Su bizlerin hayat kaynağıdır.Suyu çok dikkatli kullanmalı ve israf etmemeliyiz.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ Hava, su, ısı, ışık ve besin maddeleri canlıların yaşaması için gerekli temel unsurlardır. Bu unsurların başında oksijen ve su gelmektedir. Canlı organizmayı oluşturan hücrelerin yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için suya gereksinimleri vardır. Su yaşam için en zorunlu maddelerden birisidir. Susuzluğa dayanmak oldukça zordur. İnsan gıda almadan yalnız su içerek yaklaşık 5 hafta hayatını sürdürebildiği, halde susuzluğa ancak 7-12 gün dayanır. Henüz hayatın başlangıcında olan üç aylık bir futusun %95'i sudur. İnsan organizmasının %62-67'si, hayvan organizmasının %60- 70'i sudan ibarettir. İnsan organizmasındaki suyun 2/3'ü hücre içerisinde, geriye kalan kısmı ise dokular arası sıvıda ve kanda bulunur.
Su Kaynakları Su ile sağlığın ilişkisi çok sıkıdır. Bu nedenle hijyenik niteliklere sahip temiz bir su hakkında yargıda bulunabilmek ve gerekli nitelikleri iyice değerlendirebilmek için suyun kaynağının önceden iyi tanınması gerekir. Doğada daima bir devir halinde bulunan su , denizlerden, göllerden ve benzeri yüzeylerden güneş ısısı ile buharlaşarak havaya karışır. Daha sonra değişik meteorolojik şekillerde tekrar toprağa düşer buna hidrolojik devir denir. Dünyamızdaki suyun ise %97'si denizlerde, %2'si kutuplarda donmuş halde, %1'i de karada yani toprak parçasında bulunmaktadır. Yer yüzündeki bu su zaman zaman buharlaşarak atmosferdeki soğuk tabakalara ulaşır ve yere yağmur veya kar halinde tekrar düşer.
Sularda bulunabilen ve insan sağlığı açısından zararlı biyolojik etkenler arasında patojen bakteriler, virüsler ve parazitler gelmektedir. Suların neden olduğu enfeksıyöz etkenler, hastalar ve portörler tarafından çevreye yayılmaktadır. Yörenin coğrafi konumu, alt yapı tesisleri, atık maddelerin gördüğü işlem,toplumun sosyo ekonomik yapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak, patojen bakteriler ve diğer mikroorganizmalar dışkı ve benzeri yollarla sulara ulaşır. İçme suyu, oral-fekül enfeksiyon zincirinin en önemli halkasıdır. Suyla geçen enfeksiyonların önüne geçilmesi büyük ölçüde suyun bakteriyel kirliliğinin önlenmesi , suyun dezenfekte edilmesi ile olasıdır . Bilim adamları ve sağlık kuruluşları temiz su elde etmek için çalışmakta, su standartları geliştirmekte, içilebilir ve kullanılabilir özellikte olan sular için belirli kriterler ortaya koymaktadır. Türkiye ' de gıda tüzüğü ve su ile ilgili standartlarda suların içilebilirliğine koli form grubu bakterilerin varlığı/yokluğu esasına göre karar verilmektedir.
Su Olmasaydı Ne Olurdu? Bir damla su bulunmasa ne olurdu İnsanlar su için altından çok öderlerdi. Hayatı devam ettiren İnsan vücuduna yaşamına gerekli . Olan su için Oysa su üzerinde gezdiğimiz toprak altına saklanan. Bir hazinedir O pis denen toprak altından. Canlara can olsun diye Çatlayan dudaklar susuzluğa kansın diye. Rabbimiz dupduru berrak buz gibi sular ihsan eder Toprak nelere can olur aslında. Az elimize bulaşsa yıkarız defalarca Su deyin çölde kalmışlara . Su su diye inleyenlere İsteseniz en değerli hazinelerini verirler.
Su Olmazsa Tatlı sular, tuzlu sular, Hayat su ile başlar. Uçar gider göçmen kuşlar, Su olmazsa hayat biter. Çıkar bütün hastalıklar, Başlar ise kuraklıklar. Bulunmaz elma, ayva, nar, Su olmazsa biter hayat. Musluklardan akmaz sular, Pislikten her taraf kokar. Yıkanamaz çamaşırlar, Su olmazsa hayat biter.
İçme Suyunun Nitelikleri - Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. - Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. - Su tortusuz ve renksiz olmalıdır. - Su; hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir.
TeŞeKkÜrLeR TeŞeKkÜrLeR
HAZIRLAYAN: MİNE GÜNEYCE