CANLILARDA ENERJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
KARBOHİDRATLAR.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
TOHUM OLUŞUMU.
KARBONHİDRAT NEDİR...
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR & ŞEKER ÜRETİMİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Karboksilli Asitler.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BASİT ŞEKERLER.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
BESİNLER.
KARBONHİDRAT NEDİR...
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
KARBONHİDRATLAR.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
KARBONHİDRATLAR.
Sunum transkripti:

CANLILARDA ENERJİ

Her insan gün boyunca birçok farklı aktivite yapar Her insan gün boyunca birçok farklı aktivite yapar. Yürüme, konuşma, gibi aktiviteler. Bu aktivitelerin her biri için enerji gerekir. Peki, bu enerji nasıl sağlanır?

Fen bilimleri ve biyoloji derslerinden de anımsanacağı gibi besin maddeleri birçok farklı besin ögesi içerir. Bu besin ögeleri genel olarak 5 grupta toplanır.

Karbonhidratlar Yağlar, Proteinler, Vitaminler Mineraller

Görevlerine göre enerji verici, yapıcı onarıcı ve düzenleyici olmak üzere 3’e ayrılır.

Enerji verici Yapıcı Düzenleyici Karbonhidratlar + + - Yağlar + + - Proteinler + + + Mineraller - + + Vitaminler - - +

KARBONHİDRATLAR YAĞLAR PROTEİNLER

Karbonhidratın vücudumuz için önemi nedir ?

Bal, muz, üzüm, şeker pancarı gibi şekerli yiyecekler genel olarak karbonhidratlı besinlerdir. Buğday, pirinç, mercimek, patates ve yulaf da karbonhidrat bakımından zengindir.

Karbonhidratlar Karbonhidrat, hem canlının yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır. Cn(H2O)n genel yapısıdır.

Doğada genellikle büyük moleküller halindedir. Vücuda alınan bu büyük moleküllerin hücrelere iletilmesi için canlı tarafından sindirilmesi ve uygun molekül büyüklüğüne kadar parçalanması gerekir. Altı karbonlu karbonhidratlardan en iyi bilinen iki tanesi glikoz ve fruktozdur.

Karbonhidratların Sindirimi Nasıl Gerçekleşir ?

Karbonhidrat Çeşitleri Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Karbohidratlar vucütta en çok bulunan üçüncü besin maddesidir. Açlık anında ilk tüketilen besin maddesidir.

Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler

Monosakkaritler En basit karbonhidratlardır, daha küçük parçalarına ayrılamazlar ve basit şekerler olarak adlandırılır. En küçük olan karbonhidratdır ve hücreden en rahat geçebilen karbonhidrattır. (CH2O)n genel formülü ile gösterilir.

Monosakkaritlerin, karbon sayısı 3-8 arasında değişir. Biyolojik açıdan önemli monosakkaritler; 5 C'lu pentoz ve 6'lu heksoz şekerlerdir. Suda çözünürler ve tatlıdırlar.

Canlılarda en çok bulunan monosakkaritler; Glikoz (üzüm şekeri, kan şekeri) Galaktoz (süt şekeri) Fruktoz (meyve şekeri)

Disakkaritler Monosakkarit ya da basit şeker olarak bilinen glikoz, fruktoz gibi moleküllerin bitkilerde depolanabilmesi için birleşme tepkimesine girmesi gerekir. İki monosakkaritin tepkimeye girmesiyle oluşan yeni bileşiğe disakkarit denir. Bu tepkime sonunda ortamda su çıkışı olur Bu nedenle disakkaritler çift şekerlerdir.

Canlılarda en çok bulunan disakkaritler; Maltoz (arpa şekeri) Sakkaroz diğer adı Sükroz (çay şekeri) Laktoz (süt şekeri)

Monosakkarit + Monosakkarit → disakkarit + Su glikoz + glikoz →maltoz + H2O glikoz + fruktoz → sakkaroz + H2O glikoz + galaktoz →laktoz + H2O

Polisakkaritler Birbirine bağlanmışçok sayıda monosakkaritten oluşan bileşiklere polisakkarit denir. Polisakkaritler suda çözünmeyen büyük moleküllerdir.

Bitkilerde, ozmotik basıncı yükselteceğinden dolayı şekerler monosakkarit halde depolanamaz, bu nedenle polisakkaritlere çevrilerek saklanırlar. n (Monosakkarit) → Polisakkarit + (n-1) Su

Polisakkaritler arasında en önemlileri nişasta, selüloz, glikojen ve kitindir. Glikojen: hayvannlarda bulunur kas hücrelerinde ve karaciğerde depo edilir. Kitin: böceklerin iskeletinde ve kabuğunda bulunur.

Bunlardan nişasta ve selüloz bitkilerde bulunur Bunlardan nişasta ve selüloz bitkilerde bulunur. Selüloz, bitki hücrelerinin çeperlerini oluştururken nişasta bitkilerde depo edilir. Nişastanın monosakkaritlerden oluşumu aşağıdaki şekilde sembolize edilebilir.

Monosakkaritler doğrudan kana karışabilirken disakkaritler ve polisakkaritler doğrudan kana karışabilir mi ?

Glikoz şurubu nasıl yapılır ?

Canlı metabolizmasında karbonhidratlarda depolanmış enerjinin açığa çıkabilmesi için nasıl olur ?

Canlı metabolizmasında karbonhidratlarda depolanmış enerjinin açığa çıkabilmesi için kan yoluyla hücrelere taşınan glikoz, fruktoz ve sakkaroz moleküllerinin yakılması gerekir.

Glikoz ve fruktozun yanma tepkimesi; C6H12O6 + 6 O2→ 6 CO2 + 6 H2O + Enerji Sakkarozun yanma tepkimesi ise; C12H22O11+12 O2→ 12 CO2 +11 H2O + Enerji

İnsan vücudunda kullanılmayan enerji nasıl depolanabilir ?