SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
DÜZKÖY TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ. SİGARA NEDİR ? Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir.
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Bina İçi Atık Su Tesisatı
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
PNÖMATİK SİSTEM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
SİNDİRİM SİSTEMİ.
DÜNYANIN YAPISI VE GENEL ÖZELLİKLERİ. Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım  Üzerinde yaşadığımız Dünya Samanyolu galaksisine ait Güneş sistemindeki.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Kanatlılarda kesim.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KAL PDR Servisi
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
HAYAT KAYNAĞIMIZ SU SU YOKSA HAYAT DA YOK!!!.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Kaşif etkinliği kendi yiyeceğinizi kendiniz yetiştirin
KANSER.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
KONYA/Çeltik 100.YIL İLKOKULU
Gübreler ve Gübreleme:
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ.
Beslenme İlkeleri - 5.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sunum transkripti:

SU YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR

Su Nedir Su (H2O); Kimyasal olarak hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan Gaz Katı Sıvı halde bulunabilen bir maddedir.

Hayat kaynağımız suyun döngüsü nasıldır ? SU DÖNGÜSÜNÜ İZLEMEK İÇİN RESME TIKLAYINIZ

DÜNYADA SU Dünya yüzeyinin yüzde 80’i sudur. Dünyadaki tüm suların yüzde 97’si deniz ve okyanuslardan oluşur. Dünyadaki donmuş haldeki su oranı yüzde 2’dir. Dünyadaki tüm suların sadece yüzde 1’i içilebilir niteliktedir.

DÜNYADA SU Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünyadaki toplam su tüketiminin %73’ü sulamada kullanılmaktadır.

DÜNYADA SU Dünyamızda 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksundur. 2,3 milyar kişi sağlıklı su bulamamaktadır ve yılda 7 milyon kişi su ile ilgili hastalıklardan ölmektedir

TÜRKİYE’DE SU Ülkemizde çeşitli amaçlara yönelik kullanımlarda teknik ve ekonomik anlamda tüketilebilecek yüzey ve yeraltı suyu miktarının 110 milyar m3 olduğu belirlenmiştir.

TÜRKİYE’DE SU 2025 yılına kadar ülkemiz nüfusunun 80 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda kişi başına düşecek kullanılabilir su miktarımız 1.300 m3’e düşecektir. Yeterli önlemler alınmadığı taktirde ülkemiz su fakiri ülkeler arasına girecektir

CANLILARDA SU Her canlının yapısında su bulunur.

CANLILARDA SU Su, canlıların yaşamının sürmesi için alınması zorunlu olan bir maddedir. Canlıdaki su miktarı, canlının çeşidine, yapısına ve kısımlarına göre değişir

VÜCUDUMUZDAKİ SU Vücuttaki su oranı yaşa, cinsiyete, şişmanlık ve zayıflık gibi durumlara göre değişir.

GÜNLÜK SU ALIMI VE KAYBI Normal koşullarda, yetişkinlerin günlük toplam su kaybı 2500-2750 ml. dolayındadır. Kaybı karşılayacak miktarda su alınırsa vücutta su dengesi sağlanır.

SU GEREKSİNİMİNİN KARŞILANMASI Su gereksinimi; içeceklerle, suyla, sulu-katı besinlerle ve metabolizma sonucu oluşan suyla karşılanır. Karpuz, portakal gibi meyvelerde, taze sebzelerde su oranı çok yüksektir. Taze sebze ve meyve, sulu yemekler yendiğinde, su gereksiniminin bir kısmı karşılanır. Koyu ve katı besinler yenildiğinde ise su çok içilir.

SU YETERSİZ ALINDIĞINDA ; Canlılarda suyun yeterli miktarda alınamayışı vücutta ağır hasarlara ve ölümlere yol açar. İnsan vücudunda gerekli olan su miktarının karşılanamaması sonucu vücuttaki hücreler işlevlerini yapamaz ve canlılığını sürdüremezler.

SU YETERSİZ ALINDIĞINDA ; En erken etkilenen sistemler, Bağışıklık sistemi kalp ve dolaşım sistemi boşaltım sistemi (özellikle böbrekler) sindirim sistemi deri, kemik ve sinir sistemleridir

SULARLA BAĞLANTILI HASTALIKLAR Sudan kaynaklanan hastalıklar Su kıtlığından kaynaklanan hastalıklar Suda yaşayan canlılarla bulaşan hastalıklar Su ile bağlantılı taşıyıcılarla yayılan hastalıklar

Sudan kaynaklanan hastalıklar Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda küçük canlılar (mikro organizmalar) bulunur. Aynı kaynaktan su alan insanların enfekte olmaları ile salgınlar çıkar (Tifo, Kolera, Viral Hepatit, vb).

Suda yaşayan canlılarla bulaşan Hastalıklar Bazı bakteriler ve parazit yumurtaları sulardaki omurgasız canlılarda (salyangoz, midye vb) yerleşip, gelişir. Bu tür suların içilmesi ya da kullanılması sonucu enfeksiyon (Tifo, V.Hepatit) bulaşır.

Su ile bağlantılı taşıyıcılarla yayılan hastalıklar Su birikintilerinde gelişen larvalardan çıkan sinekler,taşıdıkları patojen mikroorganizmalarla insanları enfekte ederler (Sıtma vb).

SU KAYNAKLARI Tatlı su kaynakları - Barajlar - Göller - Nehir ve dereler - Yeraltı suları (Kuyular, Doğal kaynaklar)

İÇME SUYU Su kirlenebilir, bundan dolayı içmeden önce temizlememiz gerekir. Su evimize gelmeden önce ana dağıtım depolarında içilebilir duruma getirildikten sonra borulara salınır ve böylece evimize temizlenmiş su olarak taşınmış olur.

İÇME SULARINI KİRLETEN FAKTÖRLER - Yoğun yerleşimden kaynaklanan evsel atıklar - Yoğun sanayiden kaynaklanan sanayi atıkları - Tarımda kullanılan kimyasal gübreler (özellikle azotlu gübreler) - Zirai mücadele ilaçları - Hava kirliliği ( Asit yağmurları) - Erozyonla su kaynaklarına toprak ve yabancı maddelerin taşınması

SUYUN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR - Hastalık, salgın vb durumlarda su kesinlikle kaynatılmadan içilmemelidir. -Şehir şebekesindeki sular; küçük zararlı canlılardan (mikroorganizmalardan) klor vb dezenfektanlarla temizlenmelidir. - Kuyu ve akarsulardan sağlanan suların içme suyu olarak kullanılması durumunda, su dezenfekte edilmeden tüketilmemelidir. -Kanalizasyon olmayan yerlerde sızdırmaz tip hela çukurları açılmalı, bu tür çukurların yakınında kuyu açılması engellenmelidir. -Su kuyuları ile fosseptikler arasında en az 30 m mesafe olmalıdır. - Taşıyıcılık yapan sinek, hamam böceği gibi haşerelerle etkili mücadele yapılmalıdır

Su nerelerde kullanılır ? Elektrik üretiminde

Su nerelerde kullanılır ? Tarımda Sulama için

Su nerelerde kullanılır ? İçme suyu olarak

Su nerelerde kullanılır ? Temizlikte kullanılır

Ellerimizi ne zaman yıkarız ? tuvaletten önce ve sonra

Ellerimizi ne zaman yıkarız ? yemekten önce ve sonra

Ellerimizi ne zaman yıkarız ? eve geldiğimizde

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ? Sabun köpürene kadar ellerinizi ovalayın

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ? Köpürdükten sonra en az 15 saniye yıkamaya devam edin

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ? Parmak aralarının, tırnak içlerinin, el sırtının ve bileklerinin iyice temizlendiğinden emin olun

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ? Ellerinizi akan suyun altında durulayın

Su ile neler yaparız ? Dişlerimizi fırçalarız

Su ile neler yaparız ? Banyo Yaparız Olabilirse hergün Değilse haftada 3 kez En az haftada 1 kez Banyo yapmalıyız

Su Tasarrufu Hayatın her aşamasında kullandığımız,yaşamamız için gerekli olan suyu temiz tutmamız ve tasarruflu kullanmamız gerekmektedir.

Su Tasarrufu Her 8 saniyede 1 çocuğun su kaynaklı bir hastalıktan öldüğünü her 6 kişiden 1’inin temiz içme suyuna ulaşamadığını

Su Tasarrufu 2.4 milyar kişinin, sağlıksız su şartlarına maruz kaldığını...

Su Tasarrufu Nehirlerin çoğunun kuruduğu ve dünyanın 3’te 1’lik bölümünde su kuyularında arsenik kirlenmesi mevcut olduğunu...

TÜM BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?...

BÜTÜN BUNLARDAN SONRA SU TASARRUFU YAPAR MISINIZ ?

CEVABINIZ EVETSE...

SU TASARRUFU YAPALIM...

SU TASARRUFU İÇİN; Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir. Su akıtırken daha az akıtan duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır. Diş fırçalarken musluklar kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalıdır. Kısa sürede duş alınmalıdır. Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiğinde, beş günlük içme suyu kaybedilmektedir)

Bulaşık ve çamaşır makinaları tamamen doldurulmadan çalıştırılmamalıdır. Randımanlı su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinalarının böyle olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun ziyan olmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır (Örneğin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yıkama)

Araba yıkarken kova ve sünger kullanın Araba yıkarken kova ve sünger kullanın.Hortumla araba yıkama işlemini en aza indirin. Bahçenizde bitkilerinizi sabah serinliğinde, buharlaşmanın minimum olduğu saatte sulayın, özellikle tarımda uygun sulama yöntemlerinin kullanılması gerekir. (damla yöntemi vb) Biz de boşa harcadığımız suyu kesmekle su faturalarından kolaylıkla %25 oranında tasarruf sağlamış oluruz Ne kadar az su kullanırsak o kadar az depolanmış su gerekir ve o kadar az atık su oluşur.

Tüm derslere ve sınıflara göre sınıflandırılmış eğitsel sunular için TIKLAYINIZ