Coğrafya Performans Ödevi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir:
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
GÖLLER VE AKARSULAR.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE
DOĞAL AFETLER.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Küresel ısınma.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
MADDEYİ TANIYALIM.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
ISI VE SICAKLIK.
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
İklim Değişikliği Yeşil İklim, Yeşil Belediye
ÇEVRE SORUNLARI.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Sunum transkripti:

Coğrafya Performans Ödevi Konu : Doğal Kaynaklar ve Enerji Kaynaklarının Kullanımlarının Çevreye Etkileri Merve Öncül 11-D 1555

Su Kullanımı Su, bir doğal kaynaktır. Akarsular ve göller yeryüzünün su depolarıdır. Su kaynaklarının yanlış kullanımı çevresel sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Akarsular ve göller kurumakta, toprakta tuz birikmesi artmakta, içme ve kullanma suyu bulmak zorlaşmakta, tarımsal üretim düşmekte ve ekolojik denge bozulmaktadır.

Atatürk Barajı

Taş Ocaklarının Çevreye Etkileri Taş ocakları genellikle inşaatlarda ve sanayide gerekli olan taş, kum, mıcır, kara yolu ve demir yolu dolgu malzemesi,çimento ve beton üretimi amacıyla kurulmaktadır. Taş ocaklarının faaliyeti sonucu oluşan tozlar, çevredeki bitki örtüsüne, toprak yapısına, havaya, suya, tarım alanlarına ve insanlara zarar verir. Taş ocaklarının patlatmalı yöntemle işletilmesi, doğal çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, kesme yöntemlerinin kullanılması olumsuzlukları en aza indirmektedir.

Taş Ocağı

Ormanlar Ormanlar bitki ve hayvanlar için doğal yaşam alanı oldukları gibi, Dünyadaki oksijeninde %40’ını sağlarlar. Aynı zamanda ormanlar bulundukları ülke için önemli bir zenginlik kaynağıdır.

Orman

Ormanların Tahribatı Üzerinde Etkili Olan Faktörle Kara ve Demiryolu inşaatları amaçlı orman tahripleri   Otlaklar oluşturma amaçlı orman tahripleri Kereste üretmek amaçlı orman tarhipleri Altın, kalay, demir, alüminyum cevheri gibi kaynakların işletilmesi sırasında meydana gelen orman tahripleri Hidroelektrik santral inşaatlarının neden olduğu orman tahripleri

Orman Tahribatı

Ormanların Tahrip Olması Sonucu Ortaya Çıkan Sorunlar Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri Doğal bitki ve hayvan türlerinin yok olması Erozyonun artması Kuraklık ve tarımsal verimde azalma Sel ve taşkınların sayısının ve şiddetinin artması

Yeraltı Suyunun Kullanılmasının Çevresel Sonuçları Yeraltı sularının çeşitli amaçlarla aşırı kullanımı birtakım çevresel sonuçları ortaya çıkarır.

Bunlar; Yeraltı su tablası seviyesinin azalması Kıyılarda tatlı suyun tuzlu suyla yer değiştirmesi Yerin çökmesi ve obrukların oluşması Tarım topraklarının tuzlanması ve çoraklaşması Göllerin ve akarsuların kuruması Konya Ovası ve Tuz gölü çevresinde aşırı ve bilinçsiz su kullanımı yukarıda sözü edilen olumsuzlukları doğurmaktadır.

Arazi Kullanımının Çevresel Etkileri Arazinin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için geleceğe yönelik doğru bir planlamanın yapılması gerekir.

Arazi planlaması yapılırken çevresel etkilerin dikkate alınmaması zamanla doğal çevre ve beşeri yapılara büyük zarar vermektedir. Örneğin; – Orman alanlarının, çayır ve meraların tarım alanlarına dönüştürülmesi erozyonun şiddetini artırmıştır. – Tarım alanlarının sanayi amaçlı kullanılması, toprak kirliliğini artırmıştır.

Türkiye’de Enerji Kaynakları ve Çevreye Etkileri İnsanların ihtiyaçlarının karşılanmasında ve gelişmesinin sağlıklı olarak sürdürülmesinde gerekli olan enerji özellikle sanayi, konut ve ulaştırma gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Nüfus artışına, sanayinin gelişmesine paralel olarak kurulan büyük ölçekli enerji üretim ve çevrim sistemleri ekolojik dengeyi önemli ölçüde etkiledikleri gibi sınırlar ötesi etkileri de beraberinde getirmektedir.

Bugünün enerji kaynakları yenilenemeyen enerji kaynakları (kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerji) ve yenilenebilen enerji kaynakları (odun, bitki atıkları, tezek, jeotermal enerji, güneş, rüzgar, hidrojen, hidrolik, gelgit ve dalga enerjisi) şeklinde sınıflandırılmaktadır. Diğer taraftan gelecek nesiller için fosil yakıt yataklarından, kömürün 250 yıl petrolün ise 50 yıl sonra tükeneceği düşünüldüğünde bunların yerine yeni enerji kaynaklarının ikame edilmesinin ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Enerji Kaynakları