FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI 0712002015.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
MADENLERDE KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR
DUYU ORGANLARI.
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
Hazırlayan:Yunus Başaran
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
Titreşimli Çalışmalarda İSG
Reflektörler işyeri sağlığına çevrilmiş durumda Almanya: “14 yıldan bu yana ilk kez kaza sayısında artı ş kaydedildi "Psişik hastalıkların sigorta sistemine.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
Bilgidagi.com.
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
SİGARANIN ZARARLARI.
3. BÜROLARDA TASARIM VE ERGONOMİ
ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
FİZİKSEL ETKİLERİ ; Geçici veya sürekli işitme bozuklukları.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
Organlarımız ve Görevleri
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
SES VE GÜRÜLTÜ DüşükİşitilebilirYüksek Ses Düzeyleri 1 HZ20 HZ100 HZ500 HZ1 000 HZ4 000 HZ HZ HZ Konuşma Çember Testere Rüzgar Sonar Trafik.
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
TERMAL KONFOR.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
MESLEK HASTALIKLARI.
2 HİJYEN  Sözlük anlamı sağlık bilimi demektir.  Sağlığı koruma uygulamalarının tümü hijyeni kapsar.  Temizlik yoluyla sağlığı korumaya yönelik uygulamalar.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ. Amaç; İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak.
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
1 Psikososyal Etmenler. 2 İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenler 1.Çalışanlar arasındaki ilişkileri içermekte 2.Çalışanın, ruhsal ve sosyal iyilik durumunu.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
İŞYERİ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
SES VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ SES VE GÜRÜLTÜNÜN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
STRES YÖNETİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Sigara sağlığa zararları
MESLEK HASTALIKLARI Hazırlayan:Erkan Günkaya Okul No: Meslek:Makine Mühendisi.
TİTREŞİM (vibrasyon)
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI

Fiziksel Çalışma Ortamı Çalışanların içinde bulunduğu çalışma ortamı ve onu etkileyen fiziksel koşullar çalışanların fizyolojik ve psikolojik yapısı üzerinde yakından etkilidirler. Kötü aydınlatma, aşırı gürültü, titreşim, renk tasarımı, iklim, ve çevresel kirlilik stres faktörleri içerisinde yer alır (Erdoğan,1996). Aşağıda fiziksel çalışma koşullarından bazılarının çalışanları ve iş verimini nasıl etkilediği özetlenmiştir.

1. AYDINLATMA İşyerlerinde her türlü işlemin kusursuz yapılabilmesi ve en önemlisi de iş görenlerin göz sağlığının korunması iyi bir aydınlatma tekniğini gerektirir. Kötü ışıklandırma sıkıntılı bir çalışma ortamı yaratır,göz sinirleri yıpranır, zayıflar, geçici veya daimi körlüklere yol açar (Sabuncuoğlu, 1992).

2. GÜRÜLTÜ Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), gürültüyü, bir işitme kaybına yol açan, sağlığa zararlı olan ya da başka tehlikeleri ortaya çıkaran tüm sesler olarak tanımlamaktadır (Sagın, 1986). Genelde, devamlı ve yüksek düzeyde gürültülü is ortamları, is verimini olumsuz yönde etkilerler. Öte yandan monoton ve çok sessiz ortamlar da uyuşukluk ve uyku hali yaratırlar. Dolayısıyla, sağlık açısından sakıncası olmayacak düzeyde bir gürültü, bir tür uyanıklılık etkisi yarattığından yararlıdır.

Kulak ağrıları,sinir hücrelerinde bozukluklar,kulak zarı parçalanması,stres,uykusuzluk,metabolik ve hormonal bozukluk,kan basıncında değişikliklere vs.neden olur. Gürültünün insan üzerine etkileri

3. TİTREŞİM Makinelerin güç ve hızlarının arttırılması ve giderek daha hafif maddelerden yapılmaları yoluna gidilmesi eğilimi, titreşim sorunlarının artmasına neden olmuştur. Kısaca, küçük ve hızlı salınım olarak tanımlanan titreşim (Çakar, 1988), yarattığı gürültünün yanında, ürün kalitesi ve verim üzerinde de olumsuz etkilere yol açmaktadır. Titreşimin, insan üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır. Özellikle, titreşim frekansı, insan vücudunun ya da çeşitli iç organların özgül titreşim sayısı ile çakısınca, yani rezonans durumunda, titreşimin etkisi büsbütün artar ve nefes darlığından sırt ve bas ağrılarına kadar çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Titreşimin en tipik örneği; soğuk iklim koşullarında motorlu testereler ile odun kesen isçilerde ve balta ile çalışanlarda görülmüştür. Titreşimlerin uzun süreli etkisi ile el parmaklarına gelen kılcal damarları daraltan bir sinirsel rahatsızlık sonucu parmak uçları duyarlılığını kaybetmektedir. Zararları ; Nefes alma zorluğu, sırt, boyun, göğüs, kol ağrıları, bas ağrısı, sindirim bozukluğu,iştahsızlık, göz yuvarlağında devamlı titreşimler, uzağı görme netliği kayıpları,genel denge bozuklukları, yorgunluk, parmak uçlarının uyuşması ve karıncalaşma gibi etkileri olduğu görülmektedir (Akal, 1991: 61).

Günümüzde önemli sorunlardan birisi de gelişmiş teknoloji tarafından kullanılan, üretilen ve depolanan çok sayıda maddenin neden olduğu tozlar ve toksit maddelerdir. Tozlar ve toksit maddeler çalışanların organizmalarında yarattıkları kayıplarla işgücünü büyük ölçüde azalttıkları için önem kazanmaktadırlar. Meslek hastalıklarının % 70'i tozlardan ve toksit maddelerden ileri gelmektedir. Tozlar, önemli ölçüde solunum fonksiyonu kayıplarına ve allerjik rahatsızlıklara; toksit maddeler ise doku dejenerasyonuna, kanserojen etki ve erken ölüme kadar tedavisi olanaksız pek çok akciğer Rahatsızlıklarına sebep olmaktadır (Akyöney,2003:13). 4.TOZLAR VE TOKSİT ETKENLER

KAYNAKLAR 1.DUL,J., WEERDMEESTER,B. ( 2007).Ergonomi,Ne,Neden,Nasıl ?,Ankara 2.SU,B.A.(2001).Ergonomi,Ankara 3.HAYTA,A.B. ( 2007).Çalışma Ortamı Koşullarının İşletme Verimliliği Üzerine Etkisi,Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi, Derg. 4.BÜYÜKSELÇUK,E.Ç.,ÜNER,Ö.,ÖZKAN,C. ( 2005).V.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu,25-27 Kasım,İstanbul 5.DEMİRCİ,M.K.ARMAĞAN,K.(2007 ), Bürolarda Fiziksel Ortamın Düzenlenmesi Ve Olumsuz Çevresel Faktörlerin Çalışanlar Üzerindeki Etkisi,Dumlupınar Üniversitesi,Kütahya

Cansu SÖZTANACI