ELEKTRİK PİYASASI DENGELEME ve UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ GÜN ÖNCESİ PİYASASI UZLAŞTIRMASI Ş.Kadir AYDEMİR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Dengeleme ve Uzlaştırma’da TEİAŞ’ın Deneyimi ve Piyasa Katılımcılarına Öneriler 15 Haziran 2011 Nezir Ay, Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma.
ELEKTRİK ENERJİSİ SATIŞ EĞİTİMİ
PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ
Elektrik Piyasası Kanunu
PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ
TEİAŞ-YTD-EKH Müdürlüğü
DENGELEME. DENGELEME Öncelikli Konular Dahili Kullanım Gazı ve Stok Gazı Taşıyıcı Talimatları Dengeleme Modeli önerisi getirmiyoruz. Mevzuatta ve uygulamada.
GÜNDEM 1. Elektrik Piyasası ve TEİAŞ 2. DUY’un Temel Özellikleri
GÜNDEM 1. Hukuki ve Stratejik Çerçeveler
KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
1. Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemine Genel Bakış
TEİAŞ MİLLİ YÜK TEVZİ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
Bölüm 3 Maliyet Analizi Genel Maliyet Faktörleri
Gündem Mevcut Elektrik Piyasasının İşleyişi
GÜNDEM 1. Hedef Piyasa Yapısı 2. DUY ile Değişiklikler ve Kazanımlar
Türkiye Liberal Elektrik Piyasasının İşleyişi ve
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
Profil Uygulamaları.
TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ
TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI ve EPİAŞ
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
Stratejik Kararlar  2006 : Artema’nın yeniden yapılandırılması  2007 : Vitra Kartal fabrikasının, Bozüyük tesislerine taşınması  2008 : Burgbad’ın.
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ELDER AR-GE ÇALIŞTAYI Nisan-2015 Hasan ÇELİK
Enerji Piyasalarını Anlamak
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü
ÖRNEK:RMC Şirketi küçük bir boya fabrikasına sahiptir ve bu şirket toptan satış şeklinde bir dağıtım için iç ve dış cephe ev boyaları üretmektedir. İki.
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
DENGELEME VE UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA NAKİT TAKASI VE TEMİNAT YÖNETİMİ Ağustos 2010 AYSUN KOÇAK ELEKTRİK PİYASA HİZMETLERİ VE MALİ UZLAŞTIRMA.
Emir Çetinkaya Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürü VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ EYLÜL 2011 ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ 22 EYLÜL 2011 ANKARA.
Türkiye Elektrik Piyasası Süreci (1/2)
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırma Yazılımı Ekranları ve Raporları
Türkiye’de İşletmede Olan Organize Elektrik Piyasalarının İşlem Hacimleri* 2 Gün Öncesi Piyasası Dengeleme Güç Piyasası * Dayanak ürüne göre Vadeli İşlem.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
CEREAN BAYİLİK.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJESİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
LİMAK ENERJİ Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali / Genel
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Elektrik Piyasalarında Sorun Ne?
Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
Sürekli Ticaret Platformu (STP)
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Sunum transkripti:

ELEKTRİK PİYASASI DENGELEME ve UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ GÜN ÖNCESİ PİYASASI UZLAŞTIRMASI Ş.Kadir AYDEMİR

Gündem GÖP Uzlaştırma ve İtiraz Süreci GÖP Uzlaştırması Gün Öncesi Teklifler ve Uzlaştırma Teklif Bölgesi Bazında GÖP Uzlaştırması Blok Teklif ve PİU Uzlaştırması GÖP –DGP İlişkisi - 1 -

- 2 - Gün Öncesi Piyasası Süreci Birden fazla teklif bölgesi olması durumunda kullanılabilir iletim kapasitesinin duyurulması 09:3011:30 14:00 13:00 13:30 12:00 Gün Öncesi Piyasası Satış ve Alış Tekliflerinin verilmesi Tekliflerin kabul ya da reddedilme si SGÖF ve Alış- Satış miktarlarının belirlenmesi İtirazlar Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırma Bildiriminin yayımlanması İtirazların sonuçlan dırılması Düzeltme yapılmışsa, Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırma Bildiriminin tekrar yayımlanması GÖP Uzlaştırma bildirimi itirazları ?

Gündem GÖP Uzlaştırma ve İtiraz Süreci GÖP Uzlaştırması Gün Öncesi Teklifler ve Uzlaştırma Teklif Bölgesi Bazında GÖP Uzlaştırması Blok Teklif ve PİU Uzlaştırması GÖP –DGP İlişkisi - 3 -

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Yük (MW) Ekonomik Elektrik Fiyatı (TL/MWh) Açıklama Baz Yük40Fiyattan Bağımsız Ayarlanabilir Yük2035 TL/MWh Fiyat 35 TL/MWh’in üzerinde iken ekonomik olmadığından tesisin bir kısmındaki üretim durdurularak tüketim 20 MW azaltılabiliyor. Ayarlanabilir Yük2055TL/MWh Isıtma: Fiyat 55 TL/MWh’in üzerinde iken ısıtma için elektrik enerjisi yerine alternatif yakıtlar kullanılabiliyor. TOPLAM80 İkili Anlaşmalar20İkili anlaşma ile enerji alışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Gün Öncesi Piyasası Teklifleri Katılımcı A (Toptan Satış Şirketi)

- 5 - Yük (MW) Ekonomik Elektrik Fiyatı (TL/MWh) Açıklama Baz Yükü80Fiyattan bağımsız Ayarlanabilir Yükü0 Toplam80 İkili anlaşma60İkili anlaşma ile enerji alışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Gün Öncesi Piyasası Teklifleri Katılımcı B (PerakendeSatış Şirketi)

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasite (MW) Marjinal Maliyet (TL/MWh) Açıklama Baz Yükü40Fiyattan bağımsız Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 20 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 30 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 40 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 45 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 55 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı TOPLAM120 Fiyat, TL/MWh Katılımcı C, MW Gün Öncesi Piyasası Teklifleri Katılımcı C (Otoprodüktör) – Bara Tüketimli

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasite (MW) Maliyet (TL/MWh) Açıklama Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 30 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 40 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 45 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 50 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı TOPLAM150 İkili Anlaşmalar100İkili anlaşma ile enerji satışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı D, MW Gün Öncesi Piyasası Teklifleri Katılımcı D (Üretim Şirketi)

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Katılımcı B, MW20 Katılımcı C, MW Katılımcı D, MW MW TL/MWh 45 TL/MWh 60 MW TalepArz Alışlar Toplamı (MW) Satışlar Toplamı (MW) Gün Öncesi Fiyatının Belirlenmesi

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Yük (MW) Ekonomik Elektrik Fiyatı (TL/MWh) Açıklama Baz Yük40Fiyattan Bağımsız Ayarlanabilir Yük2035 TL/MWh Fiyat 35 TL/MWh’in üzerinde iken ekonomik olmadığından tesisin bir kısmındaki üretim durdurularak tüketim 20 MW azaltılabiliyor. Ayarlanabilir Yük2055TL/MWh Isıtma: Fiyat 55 TL/MWh’in üzerinde iken ısıtma için elektrik enerjisi yerine alternatif yakıtlar kullanılabiliyor. TOPLAM80 İkili Anlaşmalar20İkili anlaşma ile enerji alışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı A (Toptan Satış Şirketi)

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı A (Toptan Satış Şirketi) TL

Yük (MW) Ekonomik Elektrik Fiyatı (TL/MWh) Açıklama Baz Yükü80Fiyattan bağımsız Ayarlanabilir Yükü0 Toplam80 İkili anlaşma60İkili anlaşma ile enerji alışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı B (PerakendeSatış Şirketi)

Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı B (PerakendeSatış Şirketi) TL

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasite (MW) Marjinal Maliyet (TL/MWh) Açıklama Baz Yükü40Fiyattan bağımsız Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 20 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 30 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 40 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 45 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 55 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı TOPLAM120 Fiyat, TL/MWh Katılımcı C, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı C (Otoprodüktör) – Bara Tüketimli

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı C, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı C (Otoprodüktör) – Bara Tüketimli TL

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasite (MW) Marjinal Maliyet (TL/MWh) Açıklama Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 30 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 40 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 45 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWhFiyat 50 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı TOPLAM150 İkili Anlaşmalar100İkili anlaşma ile enerji satışı Fiyat, TL/MWh Katılımcı D, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı D (Üretim Şirketi)

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı D, MW Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması Katılımcı D (Üretim Şirketi)

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Alış – Satış (MWh) SAF – SSF (TL/MWh) SAT – SST (TL) Katılımcı A, MW Katılımcı B, MW Katılımcı C, MW Katılımcı D, MW0450 Genel Toplam00 Gün Öncesi Piyasası Uzlaştırması

Gündem GÖP Uzlaştırma ve İtiraz Süreci GÖP Uzlaştırması Gün Öncesi Teklifler ve Uzlaştırma Teklif Bölgesi Bazında GÖP Uzlaştırması Blok Teklif ve PİU Uzlaştırması GÖP –DGP İlişkisi

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt BÖLGE 1 Katılımcı A Katılımcı C BÖLGE 2 Katılımcı B Katılımcı D 10 MW TEKLİF BÖLGELERİ

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Katılımcı C, MW Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Katılımcı D, MW BÖLGE 1 BÖLGE 2 TEKLİF BÖLGELERİ KPTF = 45 TL Bölgeler arası enerji akışı 1. bölgeden 2. bölgeye 20 MWh

Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Katılımcı D, MW Denge Durumu EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Katılımcı C, MW Denge Durumu BÖLGE 1 BÖLGE TEKLİF BÖLGELERİ

Fiyat, TL/MWh Katılımcı B, MW20 Katılımcı D, MW EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Katılımcı C, MW BÖLGE 1 BÖLGE , TEKLİF BÖLGELERİ

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt MWh NPTF = 42,5 TL Üretim = 50 MWh Tüketim = 40 MWh NPTF = 46 TL Üretim = 10 MWh Tüketim = 20 MWh TEKLİF BÖLGELERİ

Gündem GÖP Uzlaştırma ve İtiraz Süreci GÖP Uzlaştırması Gün Öncesi Teklifler ve Uzlaştırma Teklif Bölgesi Bazında GÖP Uzlaştırması Blok Teklif ve PİU Uzlaştırması GÖP –DGP İlişkisi

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt BLOK TEKLİFLERİN UZLAŞTIRMASI Blok Saatleri Fiyat (TL/MWh) Miktar (MWh/Saat) Saatler SGÖF (TL/MWh) OSGÖF = 420/ 5 = 84 TL/MWh Eğer OSGÖF > SSTF ise; SSF = OSGÖF TL Eğer SSTF > OSGÖF ise; SSF = SSTF SSF = OSGÖF = 84 TL/MWh

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt PİYASA İŞLETİM ÜCRETİ PİU PİU_GÖ = PİU * 1/3 PİUS_GÖ = PİU_GÖ * 0,25 PİUD_GÖ = PİU_GÖ * 0,75 PİU_DGP = PİU * 1/3 PİUS_DGP = PİU_DGP * 0,25 PİUD_DGP = PİU_DGP * 0,75 PİU_D = PİU * 1/3 PİUS_D = PİU_D * 0,25 PİUD_D = PİU_D * 0,75

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Fiyat, TL/MWh Katılımcı A, MW Katılımcı B, MW20 Katılımcı C, MW Katılımcı D, MW Alışlar Toplamı (MW) Satışlar Toplamı (MW) PİYASA İŞLETİM ÜCRETİ PİU = 300 TL/Gün PİU_GÖ = 300 * 1/3 = 100 TL/Gün PİUS_GÖ = 100 * 0,25 = 25 TL / GünPİUD_GÖ = 100 * 0,75 = 75 TL / Gün PİUS_GÖ A = 25 * 1/4 = 6,25 TL PİUS_GÖ B = 25 * 1/4 = 6,25 TL PİUS_GÖ C = 25 * 1/4 = 6,25 TL PİUS_GÖ D = 25 * 1/4 = 6,25 TL PİUD_GÖ A = 40/120 * 75 = 25 TL PİUD_GÖ B = 20/120 * 75 = 12,5 TL PİUD_GÖ C = 60/120 * 75 = 37,5 TL PİUD_GÖ D = 0/120 * 75 = 0 TL 25 TL 75 TL

Gündem GÖP Uzlaştırma ve İtiraz Süreci GÖP Uzlaştırması Gün Öncesi Teklifler ve Uzlaştırma Teklif Bölgesi Bazında GÖP Uzlaştırması Blok Teklif ve PİU Uzlaştırması GÖP –DGP İlişkisi

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasi te (MW) Marjinal Maliyet (TL/MWh) Açıklama Üretim Tesisi TL/MWh Fiyat 55 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Baz Yükü40Fiyattan bağımsız Üretim Tesisi TL/MWh Fiyat 20 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWh Fiyat 30 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWh Fiyat 40 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı Üretim Tesisi TL/MWh Fiyat 45 TL/MWh olduğunda üretmek daha kârlı TOPLAM120 Fiyat, TL/MWh Katılımcı C, MW Katılımcı C (Otoprodüktör) – Bara Tüketimli Yük Alma 60 MW t DGP GÖP – DGP İLİŞKİSİ

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Üretim TesisiKapasite (MW)Maliyet KGÜP Alternatif 1 KGÜP Alternatif 2 KGÜP Alternatif 3 DSG Üretim Tesisi TL/MWh20 0 Üretim Tesisi TL/MWh20 0 Üretim Tesisi TL/MWh4000 Üretim Tesisi TL/MWh20 0 Üretim Tesisi TL/MWh0400 DSG üretim tesisi X100-- TOPLAM Dengeleme Güç Piyasası KGÜP Bildirimi EDM DSG = UEVM + İA a + SAM + KEYATM – (UEÇM + İA s + SSM + KEYALM) GÖP – DGP İLİŞKİSİ

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Kapasite (MW) Marjinal Maliyet (TL/MWh) Baz Yükü40 Üretim Tesisi TL/MWh Üretim Tesisi TL/MWh Üretim Tesisi TL/MWh Üretim Tesisi TL/MWh Üretim Tesisi TL/MWh TOPLAM120 Katılımcı C (Otoprodüktör) – Bara Tüketimli Yük (MW) Ekonomik Elektrik Fiyatı (TL/MWh) Baz Yük40 Ayarlanabilir Yük2035 TL/MWh Ayarlanabilir Yük2055TL/MWh TOPLAM80 İkili Anlaşmalar20 Katılımcı A (Toptan Satış Şirketi) İkili anlaşma Satış > 20 MWh GÖP – DGP İLİŞKİSİ

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Üretim TesisiKapasite (MW)MaliyetBara Tüketimi İkili Anlaşma Satış KGÜP Alternatif 3 DSG Üretim Tesisi TL/MWh 4020 Üretim Tesisi TL/MWh20 Üretim Tesisi TL/MWh40 Üretim Tesisi TL/MWh20 Üretim Tesisi TL/MWh20 TOPLAM Dengeleme Güç Piyasası KGÜP Bildirimi EDM DSG = UEVM + İA a + SAM + KEYATM – (UEÇM + İA s + SSM + KEYALM) GÖP – DGP İLİŞKİSİ 20

EMEA PowerLibrary DE_draftv13_ ppt Teşekkürler