SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Advertisements

Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
TOPRAK ANA AĞLAMASIN TÜRKİYE’DE TOPRAK KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK
ÇEVRE.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
ÇEVRE SORUNLARIMIZI BİLİYOR MUSUNUZ? VİDEO İZLE.
MADDE DÖNGÜLERİ.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
SU HALDEN HALE GİRER.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
EROZYON SUNUSU.
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
MADDELERİ TANIYALIM.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
DÜNYAMIZ GÖKHAN BULUT 4/B I.ÖĞRETİM
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
ÇEVRE.
Suyun Yolculuğu.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür. Fakat zamanla sulara atılan her şeyin yok olmadığı ve bunun sonuçlarından da yine insanların zararlı çıkacağı anlaşılmıştır. Yeryüzünde sular; okyanuslarda, denizlerde, göllerde, akarsularda ve yer altında bulunur. Su bir döngü halinde,yeryüzünden atmosfere, atmosferden ise yoğuşarak yeryüzüne gelmektedir.  İnsanlar,yaşamlarını sürdürebilmek ve ekonomik ihtiyaçlarını giderebilmek için suyu bu dolaşımdan alır, kullandıktan sonra yine aynı dolaşıma verirler.  Bu olaylar sırasında suya karışan maddeler, suların doğal yapısını ve bileşimini bozabilir. Suyun doğal yapısı ve bileşiminin, insanı ve diğer canlıları olumsuz etkileyecek şekilde değişmesi su kirliliği olarak adlandırılır.

EROZYONUN SEBEPLERİ  Verimli üst toprak katmanının akarsu, çığ, rüzgâr ve yağış gibi etkilerle aşınması, yer değiştirmesi erozyon olarak adlandırılır.  Erozyonun sebepleri 1.Eğimli ve bitki örtüsünden yoksun alanlarda yağmur sularının toprak tarafından emilemeyen bölümü toprağı sürükleyerek akarsu, göl, baraj ve denizlere taşır. 2. Çığ oluşumunu sağlayan büyük kar kütlelerinin hareketi de bir bölüm toprağın aşınıp taşınmasına neden olur. Karların erimesiyle kar suları toprağı çok daha uzak mesafelere taşıyabilir. 3.Rüzgârın etkisiyle gevşek yapıdaki ince taneli toprağın taşınmasıdır.Konya'nın Karapınar ilçesi, son yıllarda rüzgâr erozyonu ile çölleşmiştir. Özellikle bitki örtüsünün zayıf olduğu ya da hiç bulunmadığı alanlarda, rüzgâr erozyonu ile toprak, kıtalar arasında bile taşınabilmektedir. 4.Verimli arazilere bina, fabrika yapılması, tarım arazilerinin yanlış kullanımı, 5.Aşırı otlatma yapılması. 6.ormanların tahrip edilmesi doğal bitki örtüsünü yok etmekte ve erozyonla toprak kaybı artmaktadır.  Not :Günümüzde Türkiye topraklarının %63'ü çok şiddetli ve şiddetli, %20'si ise orta şiddetli erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır.

OKU VE DEĞERLENDİR

SU KİRLİLİĞİNİN CANLILARI ETKİLEMESİ

SU KİRLETİCİLERİ Su kirleticilerinden en yaygın olanlar, 1.kimyasal gübreler. 2. tarım ilaçları, 3.deterjanlar, 4.iyi arıtılmamış fabrika atıkları ve evsel atıklardır. Not:sayfa 165 in son paragrafından başla 166 nın sonuna kadar oku değerlendir.

İLMİ GERÇEKLER

TOPRAK KİRLİLİĞİ  İnsanlar ve diğer canlılar toprağa bağlı bir yaşam sürer.Besinlerin büyük bir kısmı topraktan elde edilir.  İnsanlığın geleceği, toprağı nasıl kullandığına bağlıdır. Toprak, yerine konulamayan, üretilmesi olanaksız doğal kaynakların başında gelmektedir.  Toprağın özelliklerini bozan, içinde yaşayan canlılar ve insan için olumsuz etkileri bulunan her türlü madde, toprak kirliliğine neden olur.

İLMİ GERÇEKLER

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN NEDENLERİ 1.Tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımı. 2.Endüstri atıklarının toprağa karışması. 3.Çöplerin işlenmeden toplanması. 4.Suyu kirleten her şeyin toprağı kirletmesi. BİLİMSEL GERÇEKLER  Organik ortamda yani kirlenmemiş ortamda yetiştirilen besin maddesi % 50 daha fazla vitamin, mineral, enzim ve faydalı elementler içerir.

TOPRAK KANSERİ EROZYON