 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Advertisements

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Mehmet Zeki Ak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi| İktisat B.
Mastarlar.
ENFLASYON.
ENFLASYON 1. tüketici fiyat endeksi (TÜFE) İşgücü istatistik bürosu tarafından her ay tipik kentli tüketicinin satın aldığı piyasa sepetini temsil eden.
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
BILGISAYARLı MUHASEBE Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu Beşikdüzü, 2015.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
©McGraw-Hill Education, 2014
©McGraw-Hill Education, 2014
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
Fiyat ve Fiyatlandırma
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Pazarlama İlkeleri.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
PARA VE BANKACILIK.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
Makro İktisat.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
1980’den Günümüze A) Dönemi: 24 Ocak Kararları
PARA POLİTİKASI ARAÇLARI
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Finansal sektöre bakış
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
BESLENME VE DİYETETİKTE
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
KPSS.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Rasyonel Beklentiler: Para Politikası
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
IS-LM-BP MODELİ KPSS SORULARI.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Toplam Arz- Toplam Talep
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
Ücret Kavramı ve Ücret Türleri
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
S.1. Aşağıdakilerden hangisi klasik makro okul için söylenemez
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
MAKRO İKTİSAT GİRİŞ Prof. Dr. Metin BERBER.
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6569 Sayılı Kanunla değiştirilen 2547 Sayılı Kanunun 44
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
9- BELEDİYELERDE TEŞKİLİ ZORUNLU GECEKONDU FONU İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
Sunum transkripti:

 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir, 3.Dış borçlanma yapılabilir.  Yurtdışından TL olarak alınan borçlar, iç borçlanma sayılmayacağı gibi, yurtiçerisinden yapılan borçlanmalar da (para birimi ne olursa olsun) iç borçlanma olacaktır.

  Yani, iç ve dış borç ayırımı, alınan borcun para birimi cinsi açısından değil, borcun hangi piyasadan yapıldığına bağlıdır.  Yurtiçi piyasalardan alınan borçlar, iç borçlar olarak adlandırılırken, yurtdışı piyasalardan yapılan borçlanmalar, dış borç olarak adlandırılır.  İç borçlanma yapıldığında, yurtiçi piyasalarda para arzı daralırken, dış borçlanma yapıldığında (başlangıç itibariyle) para arzı değişmez.  Alınan dış borçlar, yapılan kamu harcamaları ile piyasaya çıktığında, para arzı genişlemiş olur.  Alınan borçların geri ödenmesi durumunda da iki borç türü arasında farklılıklar vardır.

  İç borç geri ödemesi yapıldığında para arzı genişlerken, dış borç geri ödemesi için piyasalardan fon toplanması gerektiği için, para arzını daraltıcı bir etki yaratabilir.  Bu söylediklerimizden, para arzını daraltıcı ve genişletici etkilerin birbirlerine eşit olduğu sonucu çıkarılmamalıdır.  Alınan borçların geri ödemesi genelde faiz harcaması gerektirdiği için, çoğu zaman daraltıcı etki, genişletici etkiden büyük olur (dış borçlar için böyledir).  İç borçlarda durum tam tersidir.

  Bu durumun üstesinden gelebilmenin tek yolu, alınan borçların, faiz ödemesinden daha fazla kazanç sağlayacak bir yatırım alanına yönlendirilmiş olmasıdır.  Mesela 1000TL iç borç aldık diyelim. Para arzı 1000TL daralmış olacaktır.  Borcumuzu vadesi geldiğinde %10 faizle 1100TL olarak ödediğimizde, para arzı başlangıç değerinin üzerinde artmış olur.  Enflasyona yol açmak istemiyorsak, iç borç geri ödemelerini «Daraltıcı Para Politikaları» ile desteklemek zorundayız.

  1000$ dış borç aldık diyelim. Bu 1000$’ı kamu harcaması olarak piyasaya sürdüğümüzde, para arzı genişler.  Geri öderken %10 faiz ödediğimizi düşünelim.  Piyasalardan 1100$ toplayıp ödeme yapmamız gerekecek demektir. Yani daraltıcı etki, başlangıçtaki etkiden daha büyüktür. Bu durum ekonominin küçülmesine yol açabilir.  Bu durumun üstesinden gelebilmek için, ya ödeme yapılan dönemler genişletici para politikaları ile desteklenmeli, ya da alınan borçlar 100$’dan daha fazla kazanç sağlayan üretken alanlara harcanmalıdır.

  Kamu kesimi çokça iç borç aldığında, piyasalarda borç verilebilecek olan fonların miktarı azalır.  Bu da fonların fiyatı olan faiz oranlarının yükselmesine yol açar.  Yükselen faizler özel kesimin borç alıp yatırım yapmasını güçleştirir.  Buna «Dışlama Etkisi (Crowding-Out Effect)» denilmektedir.  Bu durumun yaşanması istenmiyorsa, iç borçlanma süreçleri «genişletici para politikaları» ile desteklenmelidir. Dışlama Etkisi