DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

ATOMUN YAPISI.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ATOMUN TARİHSEL GELİŞİMİ
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
ATOM TEORİLERİ.
ATOM MODELLERİ HAZIRLAYANLAR : ERDOGAN YILMAZ TACETTİN ŞIHMAN
ATOMUN YAPISI.
Atom Teorileri.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
FEN MADDENİN TEKNOLOJİ MADDENİN YAPI TAŞLARI ATOMLAR TANECİKLİ YAPISI.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOMUN YAPISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
MODERN ATOM MODELİ İstanbul Atatürk Fen Lisesi
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Atom ve Yapısı.
ATOM MODELLERİ.
Ayşe KARAHANÇER 1985: Doğum yeri KAYSERİ 2003: Mezuniyet Kayseri Sağlık Meslek Lisesi 2006:Erciyes Üniversitesi Radyoterapi terk 2006:Kırklareli Devlet.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ATOM MODELLERİ DALTON ATOM MODELİ THOMSON ATOM MODELİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Büşra Özdemir.
ATOMUN YAPISI.
ATOM MODELLERİ MODERN ATOM MODELİ İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ.
ATOMUN YAPISI.
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı.
ATOM MODELİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı
Bohr modeli Niels Hanrik Bohr 1911 yılında kendinden önceki Rutherforth Atom Modeli’nden yararlanarak yeni bir atom modeli fikrini öne sürdü. Bohr atom.
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
YENİLEVENT ANADOLU LİSESİ
ATOM VE KURAMLARI.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI.
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine.
Atom ve yapısını inceleyelim
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI ..
ATOM NEDİR?.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Sunum transkripti:

DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait tüm atomlar bire bir aynıdır, demiştir. DİKKAT: Yüklerden hiç bahsetmedi!!!

THOMSON ATOM MODELİ(ÜZÜMLÜ KEK MODELİ) - Yüklü tanecikler, + yüklü küre içinde birbirini dengeleyecek şekilde dağılmıştır. Atomu üzümlü keke benzetmiştir. Elektronun isim babasıSTONEY ’ dir.

RUTHERFORD ATOM MODELİ (ÇEKİRDEKLİ MODEL) Rutherford, altın(Au) bir yaprağa + yüklü α ışını göndererek yaptığı gözlemler sonucu kendi atom modelini oluşturmuştur. GÖZLEMLERİ: 1) Gönderilen α ışınlarının çok büyük kısmı hiç sapmadan direkt karşıya geçmiştir. SONUÇ: Atomun çoğu boşluktan ibarettir.

2)Gönderilen α ışınlarının çoooooook az bir kısmı geldiği yoldan tam geri dönmüştür. SONUÇ: + yüklü α ışını, + yüklerin toplandığı çok küçük bir hacim kaplayan çekirdeğe denk gelmiştir. SONUÇ: Gönderilen + yüklü α ışınları – yüklü elektronlara yakın geçtiği için hafif sapmıştır. 3)Gönderilen α ışınların az bir kısmı hafif saparak ilerlemişlerdir. 4)Gönderilen α ışınlarının az bir kısmı önemli miktarda saparak geri gelmiştir. SONUÇ: Gönderilen + yüklü α ışını çekirdeğe yakın geçtiğinden saparak geri dönmüştür.

R.A.Modeli

Rutherford atom modelinin eksikliği; Atomdaki elektronların yerini doğru saptayamamış, Yüksüz tanecikler olan nötronlardan atom modelinde bahsetmemiştir. 4)BOHR ATOM MODELİ (KATMAN ATOM MODELİ) Hidrojen(H) atomlarını ısıtarak yaydıkları ışınları bir prizmadan geçirerek yaptığı gözlemler sonucu atom modelini oluşturmuştur. Bohr atom modelinde elektronlar çekirdek çevresinde belli enerjilere sahip dairesel yörüngelerde(katmanlarda) dönerler K L M N O P Q

E7 >E6 >E5 >E4 >E3 >E2 >E1 Her katmanın bir enerjisi vardır. Çekirdekten uzaklaştıkça katmanların enerjileri de ARTAR. Bir elektron düşük enerjili alt katmanlardan yüksek enerjili üst katmanlara çıkarken ENERJİ ALIR. Enerji alır. Enerji verir.(ışın yayar.)

5)KUANTUM (MODERN) ATOM TEORİSİ (BULUT MODELİ) Modern atom teorisine göre ; elektronun yeri bilinirse hızı, hızı bilinirse yeri bilinemez. Bu BELİRSİZİLİĞİ denir. HEİSENBERG SCHRÖDİNDER Bu belirsizlikten dolayı modern atom teorosinde elektronların tam yerinden bahsetmez. Elektronların bulunma ihtimallerinin yüksek olduğu bölgelere ORBİTAL (yük bulutu) denir.

Enerji seviyeleri dairesel değil, hacimsel(küresel)’dir. elektronlar