Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph. aureus, Maya-küf
Koliformlar Enterobacteriaceae Koliformlar Fekal koliformlar E. coli Enterobacteriaceae ve toplam koliformlar Genel hijyen indeksi, fekal koliformlar ve E. coli fekal kontaminasyon indeksidir. VRBD Agar, VRB Agar, Florojenik (Fluorocult) VRB Agar, Kromojenik (Chromocult) Koliform Agar. Membran filtrasyon için Tergitol, m-coliBlue. EMS yönteminde LST Broth, Florojenik (Fluorocult) LST Broth. Doğrulama için Brilliant Green Bile Broth.
TAMB/ APC/ AKS Genel kalite/ hijyen indeksidir. Çeşitli gıdalarda belirli sayılara izin verilir. PCA; Süt ürünlerinde PCA + skim milk
Staph. aureus Patojendir, Çeşitli gıdalarda belirli sayılara izin verilir. Baird-Parker Agar + Tellurit/ yumurta sarısı. Koagülaz pozitif olanlar önemlidir Koagülaz pozitif olanlar önemlidir. Tanımlama esaslı sayım çerçevesinde tipik kolonilerden rastgele örnek alınır, koagülaz testi yapılır. Baird Parker Agar + Rabbit Plasma maliyet açısından tartışma konusudur.
Maya – Küf Analizi Genel kalite göstergesidir. Analizde maya sorun değildir, besiyeri seçiminde asıl olarak küf analizi önemlidir. Rose Bengal Chloramphenicol Agar, Dichloran Rose Bengal Chloramphenicol Agar. Makarna, bakliyat, bisküvi, kuruyemiş, kuru meyve, süt tozu vb. kuru gıda maddelerinde bulunan küflerin büyük çoğunluğu kserofil karakterdedir. Bunların sayımı için su aktivitesi As 0,95'e düşürülmüş Dichloran Glycerol Agar (DG–18) HGMF + YM11 tamam ancak tek başına YM11 hızlı sayım vermez.