SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FORMALİN HAZIRLAMA ve DAĞITIM OTOMASYONLARI
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
ÖRGÜ KONFEKSİYON ÜRETİM AŞAMALARI VE MAKİNALARI
MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
KÂĞIDIN SERÜVENİ KÂĞIT ÇEŞİTLERİ KÂĞIT ÜRETİMİ
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
Atom ve Yapısı.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
KAĞIT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
MULTİMEDYA HABERLEŞME Perşembe. Video Yayını ve Video Streaming Analog TV, Dijital TV, VCD, DVD, Video Konferansı İnternet üzerinden Video.
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
Tamir Bakım Planlaması
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
YIKAMA VE AYIKLAMA MAKİNALARI
Karbonat Sedimanter Kayalar Kalker (Kireçtaşı) + Dolomit
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
BATEM TARAFINDAN TESCİLLENDİRİLMİŞ ÖNEMLİ PİKAN CEVİZİ ÇEŞİTLERİ
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
DİREKT BASKI.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (RECYCLİNG)
KULLANILMIŞ ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI: Aletlerin sterilizasyon öncesi yıkanması, sterilizasyonun en önemli aşamasıdır. Temizlenemeyen hiçbir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çim Türleri (Lolium Sp.)
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEKNOFEST ROBOTİK FETİH 1453 YARIŞMASI PLATFORM
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

DOMATESİN ÖZELLİKLERİ Domatesin kabuk ve et kısımları homojen olarak kırmızı veya koyu kırmızı olmalı Kuru madde oranı yüksek, şeker miktarı fazla, asit miktarı az, lezzeti iyi olmalı Hastalıklara ve küflenmeye karşı dayanıklı olmalı Domates üretiminde birim alandan elde edilen ürün verimi yüksek olmalı Domatesin hasat dönemi uzun olmalı Domates ince kabuklu ve çatlamalara karşı dayanıklı, çap ortalaması 50 mm.nin üzerinde olmalı Domates çeşidi orta boy ve bodur tiplerden (tarla tipi) olmalı Domatesin tohum yuvaları küçük ve az çekirdekli, et kısımları da fazla olmalıdır.

DOMATESİN ÖZELLİKLERİ İyi kaliteli bir salça ancak, tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı ve olabildiğince kırmızı domateslerden elde edilir. Alınan domateslerin kuru madde ve şeker oranı yüksek, hastalık ve küflere karşı dirençli, her tarafı aynı anda olgunlaşan, bol ürün veren bir çeşit olması gerekir. Ham madde alımında, tam olgun domatesler eksperler tarafından ayrılmalı yeşil olanlar seçilmelidir. Hasat edilen domateslerin 3–4 saat içinde işlenmesi en ideal olanıdır.

DOMATESİN FABRİKAYA ALINMASI Domatesler, akış kanalına boşaltılır ve bu kanaldaki su ile fabrikaya, yani üretim aşamasındaki ilk cihaz olan yıkama makinasına taşınır. Akış kanalı U şeklinde, genellikle 25-30 cm derinlik, 30-50 cm genişlikte, alüminyumdan veya üzeri boyanmış sacdan yapılır. Akış kanalı hammadde platformundan fabrikaya doğru hafif bir meyille uzanır ve kanalın başından verilen su yardımıyla domatesler fabrikanın içine taşınır. Fakat akış kanalının esas yararı, domateslerin işletmeye düzenli bir şekilde taşınması ve bu sırada ıslatılarak adeta bir ön yıkama uygulanmasıdır.

DOMATESİN FABRİKAYA ALINMASI

DOMATESİN FABRİKAYA ALINMASI

DOMATESLERİN YIKANMASI Akış kanalında ıslatılmış ve hatta bir ölçüde ön yıkama yapılmış domatesler, ayıklanmadan önce itina ile iyice yıkanırlar. Modern domates yıkama makinaları, peş peşe iki yıkama tankından oluşur.

DOMATESLERİN YIKANMASI

DOMATESLERİN AYIKLANMASI İyi kalitedeki bir salça, iyi nitelikli domateslerden elde edilebilir. Üreticiden alınan domateslerin hepsinin kusursuz olması olanaksızdır. Bu yüzden salça üreten tesislerde domateslerin ayıklanması, kalite üzerindeki en önemli etkenlerden birisidir. Bu yolla, salçalardaki küf miktarı da kontrol altına alınabilmektedir. Ayıklama işlemi, dönen merdaneli bir bantta gerçekleştirilir. Ayıklama işlemi bittikten sonra, domatesler salça üretimi için tam anlamıyla hazırlanmış olurlar.

DOMATESLERİN AYIKLANMASI

PARÇALANMIŞ DOMATES ELDE ETME(PULP) Ayıklanmış domatesler, parçalama, ısıtma ve mayşenin inceltilmesi olarak 3 aşama sonunda pulp(domates suyu, şıra) haline getirilir. Her 3 aşama birbirine bağlı olarak çalışan bir sistemde gerçekleşir. Parçalanmış domatesler, domates suyu, kabuklar, çekirdekler ve domatesin yapısındaki tüm parçaların karışmış haline pulp denir. Pulp elekten geçirilerek domates suyu veya domates şırası elde edilir.

PARÇALANMIŞ DOMATES ELDE ETME(PULP)

DOMATESİ SALÇAYA İŞLEME

SALÇANIN AMBALAJA DOLDURULMASI

SALÇANIN AMBALAJLANMASI

SALÇANIN DEPOLANMASI

TEŞEKKÜRLER YASEMİN YEŞİL GIDA TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ