Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
Advertisements

METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
KİMYASAL REAKSİYONLAR
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
Metabolizma.
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
CANLILARDA TEMEL BİLEŞİKLER CANLILARDA TEMEL BİLEŞİKLER.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
SOLUNUM NEDİR.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
Biyoenerjetik.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Isının Yayılma Yolları
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
SOLUNUM.
Madde ve Maddenin Özellikleri
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
2.3.1 Reaksiyonların Oluşabilme Şartları
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
YILDIZ OLUŞUMU.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
KEMOSENTEZ. KEMOSENTEZ Kemosentez: Kimyasal Enerjinin kullanılmasıyla inorganik maddelerden organik maddeler üretilmesine kemosentez adı verilir.
ISI VE SICAKLIK.
Maddeyi Tanıyalım.
FOTOSENTEZ.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan enerji birimleri ısı birimleri olarak alınabilir. Elimizle bir maddeye dokunduğumuzda sıcaklık hissediyorsak madde elimize ısı veriyordur. Dokunduğumuzda soğukluk hissediyorsak elimiz maddeye ısı veriyordur. Buna göre, sıcaklıkları farklı olan iki madde karıştırıldığında ya da birbirine değecek şekilde yan yana konulduğunda aralarında ısı alış verişi olur. Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Isı akışı her zaman sıcak maddelerden soğuk maddelere doğru olur.

Işık Enerjisi * Işık bir enerjidir. * Enerji bir biçimden diğerine dönüşebilir. * Bu yüzden ışık, enerjinin bir başka biçimine dönüştürülmesiyle elde edilir. * En büyük ışık kaynağı ise güneştir.

Kimyasal Bağ Enerjisi * İki atomun (ya da iki molekülün) bağ oluşturduğunda açığa çıkan enerji miktarıdır. * Açığa çıkan enerjinin miktarı yani büyüklüğü bize, meydana gelen kimyasal bağın kuvvetine yönelik de bilgi verir. Kimyasal bağ sonucu açığa çıkan enerji ne kadar fazla ise meydana gelen bağ da o kadar kuvvetli olmuş demektir. A + B → AB + Enerji (Kimyasal bağ oluşumundan dolayı açığa çıkan enerji) AB + Enerji → A + B (A ile B arasındaki kimyasal bağı kırmak için gerekli minimum enerji)

ATP * Hücredeki birçok reaksiyonun enerji kaynağı olan ATP molekülünde “Yüksek Enerjili Fosfat Bağları” bulunur. * Bu “Yüksek Enerjili Fosfat Bağları” yıkıldığında diğer kimyasal bağlara göre çok daha fazla serbest enerji verir. * ATP molekülünün yapısında Adenin bazı, Riboz şekeri ve 3 molekül Fosfat (Fosforik Asit H 3 PO 4 ) bulunur.

* Adenin bazı ve Riboz şekerinin meydana getirdiği yapıya Adenozin denir. Adenozin

* Adenozin ile bir fosfat molekülü “Adenozin Mono Fosfat” ı meydana getirir. Adenozin Adenozin monofosfat (AMP)

* Adenozin ile iki fosfat molekülü “Adenozin Di Fosfat” ı meydana getirir. Adenozin Adenozin monofosfat (AMP) Adenozin difosfat (ADP)

* Adenozin ile üç fosfat molekülü “Adenozin Tri Fosfat” ı meydana getirir. Adenozin Adenozin monofosfat (AMP) Adenozin difosfat (ADP) Adenozin trifosfat (ATP)

Fosforilasyon * Canlılarda ATP fosforilasyon tepkimeleriyle üretilir. * Fosforilasyon, bir fosfat grubunun (Fosforik Asit H 3 PO 4 ) organik moleküle bağlanmasıdır. * Hücrede enerji gerektiren olaylar sürekli tekrarlandığından kullanılan ATP kaynaklarının da yenilenmesi gerekir.

ATP Üretim Şekli Görüldüğü Olay Meydana Geldiği Canlı Substrat düzeyinde fosforilasyon Oksijenli ve Oksijensiz solunum Tüm canlı hücrelerde Oksidatif fosforilasyon Oksijenli solunum Oksijenli solunum yapan canlılarda Devirli fotofosforilasyon Fotosentez Fotosentetik canlılarda Devirsiz fotofosforilasyon Fotosentez Fotosentetik canlılarda Kemosentetik fosforilasyon Kemosentez Kemosentetik bakterilerde

Glikoz Moleküldeki Bağların Kopması Enerji ATP ADP + Pi Enerji Hücre Etkinlikleri