CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Metabolizma Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
BAKTERİLER.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
OMURGALI HAYVANLAR Omurgalı hayvanlar Omurgalıların Genel Özellikleri
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ÜREME Doğadaki tüm canlılar kendilerine benzer canlılar meydana getirerek tür neslinin devamı sağlarlar.Bu şekilde canlılar genlerini nesilden nesile taşırlar.
Metabolizma.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
HÜCRE ZARI.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BİTKİ VE HAYVANLARDA, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre çeper bileşenleri. Bakteri tahribatının tomruk enine kesitindeki görüntüsü (diri odunda yoğunlaşma; göknar)
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
PARAZİTOLO Jİ Para : Yanında Sitos : besin. Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa.
MANTARLAR.
MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
KARBONHİDRATLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
CANLILIK ve ENERJİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
HÜCRE NEDİR?.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
C Elementi.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
ATALET MOMENTİ 4.1. Tanımı ve Çeşitleri
HALİM GÜNEŞ.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ŞEKER HASTALIĞI.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
KABA YEMLER.
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
KARBONHİDRATLAR.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
KEMOSENTEZ. KEMOSENTEZ Kemosentez: Kimyasal Enerjinin kullanılmasıyla inorganik maddelerden organik maddeler üretilmesine kemosentez adı verilir.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
Beslenme İlkeleri - 5.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Sunum transkripti:

CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ Sınıflandırmada kullanılan alemler Bakteriler. Arkebakteriler. Protistalar. Bitkiler. Mantarlar. Hayvanlar.

BAKTERİLER Yaşadıkları yer, İnsan vücudunda. Bitki ve hayvanların yapısında. Toprakta. Su da ve her ortamda yaşarlar.Sayı ve çeşitleri oldukca fazladır.Faydalı olanları olduğu gibi hastalık yapanları da vardır.

BAKTERİLERDE BULUNAN YAPILAR VE ÜREME ŞEKLİ Ribozom, Protein, RNA, DNA, İnorganik ve organik bileşikler ile büyük oranda su bulunur. Hücre duvarında kamçı ve pilus bulunur. Kamçıyla hareket eder. Pilusla zemine tutunur ve ürer. Bakteriler eşeysiz olarak bölünerek ürerler. Ortam şartları uygun olursa(yeterli miktarda su ve besin bulunursa) 20 dakikada bir bölünür. Ortam şartları uygun olmazsa(Aşırı sıcak,soğuk ve kurak olursa) Endospor oluşturur.Bu haliyle bir asra yakın kalabilir. Not:Çıkarttıkları metabolik artıklar bölünmeyi engeller. Bakteriler eşeyli olarak konjugasyon ile üreyebilirler. Bu üreme şekli bakteriler arasında gen alış verişini sağlar. Zor şartlara karşı bakterileri dayanıklı kılar.

ÖNEMLİ NOT Bakterilerin hücre duvarı yapısı bitki hücrelerinden farklıdır. Bakterilerin hücre duvarında selüloz bulunmaz. Hacre çeperinin dışında kapsül bulunan bakterilerin direnci diğer bakterilerden daha faz- ladır.

BAKTERİ ŞEKİLLERİ

BAKTERİLERDE BESLENME Bakteriler oksijenli ve oksijensiz ortamda yaşayanlar vardır. Ototrof bakteriler fotosentez ve kemosentez yaparak organik besin sentezleyebilir.Enerji kaynağı olarak N ve S kullanabilirler. Heretrof olan bakteriler parazit ve çürükçül olarak beslenirler. Çürükçül bakteriler nemli yerlerde yaşarlar,bitki ve hayvanların kalıntılarını parcalar,doğadaki madde döngüsünü sağlarlar. Parazit olanlar: Hastalık yaparlar.Tedavi için antibiyotik kullanılır. S.118 DEKİ ETKİNLİĞİ YAP

BAKTERİ ÖRNEĞİ

EV ÖDEVİ Bakterilerin günlük hayattaki olumlu etkilerini araştırıp DEEFTERİNİZE YAZINIZ. Bakterilerle mücadele için kullanılan penisilinin; yapısı, bulunuşu ve bakterilere karşı etkisini araştırıp DEFTERİNİZE YAZINIZ. Sayfa 117 deki okuma metnini oku değerlendir.9B

BUNLARI BİLELİM Bakterilerin hücre duvarı yapısı bitki hücrelerinden farklıdır. Bakterilerin hücre duvarında selüloz bulunmaz. Hücre çeperinin dışında kapsül bulunan bakterilerin direnci diğer bakterilerden daha faz- ladır.9FL