O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcük yoktur? ? ? ? ? ?
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
Tarafından yayınlanmaktadır
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
PARAGRAFTA ANLAM.
1.Soru Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olamaz?

1 ? Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEKİ ANLATIM BOZUKLUKLARINI BULUNUZ…
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
TÜRKÇE / Parçada Anlam.
24 KASIM Öğretmenler Günü
CÜMLEDE ANLAM.
TRIGONOMETRI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
Ses bigisi soruları.
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
KONULAR Anadüşünce Açıklayıcı Anlatım
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlık Çalışmaları
yumurtanın hep sarısı, hep beyazı bildiklerimiz; ya olmazsa olmaz mavisi?? sesli.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SES BİLGİSİ.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır
PARAGRAFTA ANLAM.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
R.B. Hazırlayan Nisa Çilingir Lütfen akışında izleyiniz.
TÜRKÇE SORULARI.
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ T.C. İNKILAP TARİHİ Atatürk’ün çocukluğunun geçtiği Selanik, çok uluslu yapıya sahip olduğu için; I. Zengin bir kültürel.
7.SINIF TEST S.1 Nicelik bazen çok şey ifade ederken,bazen de nitelik karşısında kof bir yığın olmaktan kurtulamıyor. Altı çizili sözün cümleye kattığı.
SANAT TARİHİ.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Hazırlayan songül zehiroğlu 6/A 41
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Kaybetsem de Vazgeçmem
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
YENİŞEHİR TÜRK TELEKOM İLKOKULU 4. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
KARACAOĞLAN.
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
6. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
Sunum transkripti:

O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle olan akrabalığı, Türk şiirinde özgün bir sese dönüşüyor. Bu özgünlük, sözcüklerin se­çiminden, anlam yoğunluğundan kaynak­ lanıyor. Dizenin önemsendiği, ancak düşünce­nin ihmal edilmediği, özellikle önemsendiği bir şiir onunki. 2. Bu parçada sözü edilen sanatçının şiiriyle ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir ? Özgün bir şiir tarzının olduğuna Şiirlerinin anlam derinliği bulunduğuna Şiire biçimce yenilikler getirdiğine Eleştirici türde şiirler yazdığına

“Köklü bir geçmişi olan dilimiz, fatihlerin ordularıyla, uygarlık alışverişiyle, eski yeni dünyaları kaç kez dolaşmış; kendi varlığından nice izler bırakmıştır. O, hâlâ Cezayir’de, Sudan’da Macaristan’da… konuşulmaktadır.” Paragrafın konusu nedir? A) Kültürümüzün dünyadaki izleri B) Türkçe’nin köklü bir dil olduğu C) Türk uygarlığının yayıldığı yerler D) Dilimizin geniş bir coğrafyaya yayıldığı

- “Şimdi bir heykeltıraş düşününüz. Gevşek ve çürük bir zemin üzerine güzel, mükemmel bir heykel yapmaktadır. Bu heykeli bir an için herkes beğenebilir. Fakat zemin çürük olduğundan bu heykel yaşayamaz. Harçlarla ne kadar kuvvetli destek yapılırsa yapılsın, yıkılır. Çünkü zemin gevşektir.” Bu parçada vurgulanan ana düşünce hangisidir? A) Önemli eserlerde kaliteli malzeme kullanmak gerekir. B) Önemli işler bazı zararları göze almayı gerektirir. C) Bir eserin kalıcılığı mükemmel olmasına bağlıdır. D) Her iş sağlam bir temele dayanmalıdır.

“( I ) Apaydınlık bir gece... ( II ) Açık pencereden şarkı sesleri geliyor. ( III ) Gölgemiz bir boşluk içinde, bütün manzara tertemiz görünüyor. ( IV ) Birkaç adam bize doğru yaklaşıyor.” Numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı bir duyu organının kullanımı söz konusudur? A) I B) II C) III D) IV

Bağrında duyarsın kimi kez, bir yanışı; Bir kor düşürür sevgilerin her anışı. Çarpıntı ve baş dönmesi vermezse yazık! İşte,bunların hepsi gençliğin akışı. 53.Dörtlüğün teması nedir? Ayrılık üzüntüsü Gençlik yıllarına duyulan özlem C) Sevgiliye duyulan özlem D) Pişmanlık duyma

99Aşağıdaki cümlelerden bir paragraf oluşturulduğunda sıralama nasıl olmalıdır? Bu aynı zamanda aileler için de kârlı bir yatırım demekti. Çünkü köyümüzde tahsil yapanların hepsi öğretmen olmuştu. İlkokuldayken hepimiz öğretmen olmak istiyorduk. Üstelik öğretmenin maddi durumu iyi, itibarı yüksekti. A) I-II-IV- III B) III- IV- I- II C) I- IV- III- II D) III- II- IV- I

.(1)İnsanın tüketicilikten üreticiliğe geçişi binlerce yıl sürmüştür.(2)Bu süreç, yerleşik düzeni beraberinde getirmiştir.(3)Yerleşik düzene geçiş de kalıcı eserlerin oluşmasını sağlamıştır.(4)Türkler, önceleri göçebe bir yaşam sürmüştür.(5)Sonradan yerleşik yaşama geçerek sosyal, kültürel ve teknik alanlarda birikimler elde etmişlerdir. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar? A)2 B)3 C)4 D)5