SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
Selçuk ÖKSÜZ Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Hazırlayan Gülgün BAKKAL.
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
SES BİLGİSİ.
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken.
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
GENEL TEKRAR - 9 SES BİLGİSİ FEM DERSHANELERİ
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
SES BİLGİSİ.
İMLÂ KURALLARI Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp.
ÜNLÜLERİN(SESLİLERİN) ÖZELLİKLERİ
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
Ünlü türemesi Dilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) —— * istasyon, Slav ——» islav.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi SES BİLGİSİ  Dil bilgisi terimi olarak ses, dilin en küçük parçasıdır ve sadece konuşma sesini ifade.
SES B İ LG İ S İ KADRİYE ATLI. Ses : Akciğerlerden çıkan havanın nefes borusu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
SES OLAYLARI.
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Ünlü Düşmesi
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

SES OLAYLARI

a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER: tenbel……tembel, canbaz….cambaz, kanbur….kambur. UYARI:Özel adlarda ve bileşik isimlerde bu kural uygulanmaz. ÖRNEK: istanbul, binbaşı, onbaşı.

b)Ünlü daralması Düz-geniş(a,e) ünlülerden sonra gelen “- yor” eki, bu ünlüleri daraltarak ı,i,u,ü’ye dönüştürür. “y” ünsüzünün daraltıcı etkisi, bu sonucu doğurmuştur. ÖRNEKLER:bak-ma-yor…bakmıyor, bekle-yor…bekliyor, söyle-yor…söylüyor, sakla-yor…saklıyor.

NOT: Kaynaştırma ünsüzlerinden olan “y” kendinden önceki düz-geniş ünlüleri, yalnızca “de- ye-” fiillerinde daraltır. ÖRNEKLER: de - y – en…diyen, ye - y – erek…yiyerek.

c)Ünsüz düşmesi “-cik” eki ile küçültülen adların sonlarında “-k” varsa düşer. ÖRNEK: küçük-cük----küçücük, alçak-cık---alçacık *Nitelik bildiren bazı sözcükler (-e) eki ile türetilirken sonlarındaki “-k” düşer. ÖRNEK: yüksel-el yüksel-,alçak-al- ----alçal- *Rast, ast, üst…sözcükleri ile kurulan bileşik sözcüklerde “t” sesi düşer. ÖRNEK: rast-gele----rasgele, ast-subay----assubay, üst-teğmen-----üsteğmen

d)ünlü(sesli) düşmesi Bu olaya hece düşmesi de denilebilir. Birkaç şekilde görülür. *İkinci hecelerin ortasında dar ünlü bulunan organ ve akrabalık adlarından sonra ünlü ile başlayan bir ek gelirse ikinci hecedeki dar ünlü düşer. ÖRNEK: ağız-ı----ağzı, karın-ı-----karnı ağız-a----ağza, oğul-u----oğlu

* İkinci hheceleri “v/y+dar ünlü (ı,i,u,ü,)+r” olan fiil köklerinden sonra sesli ile başlayan ek geldiğinde ikinci hecelerdeki dar ünlü düşer. ÖRNEK: devir-im----devrim, devir-il----devril-, sıyır-ık----sıyrık, kavur-uk----kavruk, *Türkçe olmayan sözcükler, ünlü ile başlayan bir ek alınca ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer. ÖRNEK: fikir-e----fikre, akıl-ın----aklın, keşif-in----keşfin, zihin-i----zihni. *Türkçe olmayan sözcüklerle bileşik fiil kurulurken isimdeki ünlü düşer. ÖRNEK: kayıp ol----kaybol-, hapis ol----hapsol-, sabır et-----sabret-.

* Bazı isimler “isimden fiil yapan eki” alırken son hecesindeki ünlü düşer. ÖRNEK: sızı-la- ----sızla-, oyun-a- ---oyna-, yumurta-la- ----yumurtla- * Kimi sıfatlardan fiil üretilirken son hecesindeki ünlü düşer. ÖRNEK: sarı-ar----sarar, kara-ar-----karar. *Geniş seslilerde de sesli hece düşmesi görülebilir. ÖRNEK: ora-da---orda, nere-de---nerde. *Bazı bileşik sözcükler birleşirken hece ünlü düşmesine uğrar. ÖRNEK: Pazar-ertesi----Pazartesi, Cuma-ertesi----Cumartesi, pek-iyi----pekiyi, ne-asıl----nasıl.

e) Ünlü(sesli) Düşmesi “-cık/ -cik” eki dört kelime üzerinde ünlü türemesine neden olur. ÖRNEK: gencecik-----genc-e-cik, biricik-----bir-i-cik, daracık------dar-a-cık, azıcık------az-ı-cık. *“Gülücük ve öpücük “kelimelerinde ünlü türemesi yoktur. Bu kelimelerde (ş) ünsüzü düşmüştür. ÖRNEK: gülücük-----gülüş-cük, öpücük-----öpüş-cük. *(m,p,r,s) ile yapılan pekiştirmede araya (a,e) ünlü türemesi girer. ÖRNEK: yapayalnız-----yap-a-yalnız, güpegündüz-----güp-e-gündüz.

f) Ünsüz(sessiz) Türemesi “n” ünsüzünün “-de,-den” hal eklerinden önce kullanıldığı durumlarda görülür. ÖRNEK: ondan----o-n-dan, ufkundayız-----ufuk-u-n-da-y-ız. Yardımcı fiillerle kurulan bileşik fiillerde görülür. ÖRNEK: reddetmek----red-detmek, affetmek----af-etmek. İsim soylu sözcük ünlü ile başlayan ek alınca ses ikizleşmesi olur.

ÖRNEK: hak-ı-----hakkı, zan-ın-ca----zannımca. (m,p,r,s)ile pekiştirilen sözcüklerde (m,p,r,s) ünsüzleri türemedir. ÖRNEK: masmavi----mas-mavi, yemyeşil-----yem-yeşil. Ünlü ile biten sözcük ünlü ile başlayan ek aldığında araya (y,ş,s,n) kaynaştırma harfini alırlar, kaynaştırma harfleri de türemedir. ÖRNEK: kapıyı----kapı-y-ı, altı----altı-ş-ar.

g) Ulama Sözcük sonlarındaki ünsüzlerin, kendilerinden sonra gelen sözcüklerin başlarındaki ünlülere bağlanmasına ulama denir. ÖRNEK: Yeşil pencereden bir gül at bana. Bakkaldan üç ekmek aldım. UYARI: Noktalama işareti ulamayı bozar. ÖRNEK: Sırtımda yün yastığım, elimde ıhlamurum…