Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
Advertisements

Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
HALK MİMARİSİ.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Sabah kahvaltısı Öğle Yemeği İkindi Kahvaltısı Sabah kahvaltısı Öğle Yemeği İkindi Kahvaltısı Sabah kahvaltısı Öğle Yemeği İkindi Kahvaltısı
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Defnem Anaokulu 2017 Nisan Ayı Yemek Listesi
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Türkiye Futbol Federasyonu
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Yemek Listesi MAYIS 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Defnem Anaokulu 2017 Haziran Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2017 MAYIS Ayı Yemek Listesi
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
KASIM 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Çarşamba
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTELER VE SAKATAT YEMEKLERİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
06/02/2017 KUŞLUK/İKİNDİ-Haşlan mış Yumurta,Kaşar Peyniri,
Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi.
Armada Salon Kıs Dügünleri Teklifi
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
KANAMALAR.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Yemek Listesi HAZİRAN 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yemek Listesi MUTLU YILLAR ÇOCUKLARIMIZLA BERABERCE…………………………
ÖZEL MARMARA İLKOKULU/ORTAOKULU
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri Harun GENÇER Sorumlu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. İshak KOZAK Mersin-2016

Kapadokya Bölgesi Neresidir? Günümüz Kapadokya’sı Türkiye'nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgededir.

Kapadokya Mutfağı Kapadokya, klasik Türk mutfağını yansıtmakla birlikte, tarih öncesi kültürlerin,farklı dinlerin ve toplumların da birikimlerini barındırdığından önemli görülmektedir.

Kapadokya’da Beslenme Halkın beslenmesinde tarım ve hayvancılık ürünleri önemlidir. Bulgurlu yemekler ve çorbalar her mevsim tüketilir. Ekmek;genellikle yufka ve çörek şeklinde yapılır. Patates, fasulye, nohut, mercimek; patlıcan, biber, domates, pırasa, lahana; üzüm, ka yısı, erik bölgede yetiştirilen ve tüketilen sebze, meyve ve bakliyattan bazılarıdır.

Kapadokya Günlük Öğünler Sabah Öğle Akşam Yat Geberlik (Yatsı ve Sonrası)

Kapadokya Sofra Düzeni Bazı bölgelerde yer sofraları kullanılır. Bunlar ahşaptandır. Sofra bezi serilir, onun üzerine plastik leğen veya kasnak denilen yuvarlak çember ya da yine tahtadan yapılmış açılıp kapanan kasnak konulur. Onun üzerine sini yerleştirilir. Yemekler ortaya konulan tek kaptan yenilir.

Kapadokya’da Çömlekçilik Çömlekçilik, Hititler’den başlayıp, nesilden nesile geçerek günümüze kadar ulaşan binlerce yıllık bir ata mesleğidir. Çömlek sanatı kapadokya’da kayadan oyma mekanlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. Topraktan yapılan bu kaplar bölge yemekleri için oldukça belirleyici olmuştur. Yöresel yemeklerin pişirilmesinde zaman zaman bu kapları görüyoruz.

Kapadokya Pişirme Yöntemleri Yiyecekler fırında, tandırda,çömlekte,sacda, közde, haşlama, kızartma yöntemleri kullanılarak pişirilmektedir

Çorbalar

Mantı Çorbası

Börek Aşı Çorbası

Düğürcük Çorbası

Kurşun Aşı Çorbası

Kesme Çorbası

Sütlü Kabak Çorbası

Oğma Çorbası

Mangır Çorbası

Mantılar

Kayseri Mantısı

Yağ Mantısı

Tepsi Mantısı

Paşa Mantısı

Ekmek Mantısı

Sade Buğu Mantısı

Dolma Mantı

Hamur İşleri

Nevşehir Simiti

Yufka Ekmeği

Şebit Yağlaması

Tandır Böreği

Bişi

Şerbetli Pide

Yemekler

Kayseri Köftesi

Pehli

Fırın Ağzı

Hakırdaklı Lahana Dolması

Kabak Çiçeği Dolması

Pırtımpır

Kabak Çıtma

Patlıcan Kovalama

Böğür Kaburga Dolması

Fırında Çömlek Eti

Koripaparani

Çömlekte Ayva Dolması

Çömlekte Kuru Fasülye

Soğanlama

Nevşehir Tavası

Bağ Yaprağı Cacığı

Çullama

Çirleme

Keşkef

Ditme

Göğ Domates Musakkası

Pancar Pezziği

Elma Dolması

Pilavlar

Buhara Pilavı

Bünyan Pilavı

Düğü Pilavı

Sanayi Pilavı

Ahi Bulgur Pilavı

Tatlılar

Köftür-Köfter

Aside

Ağ Dolazı

Nevzine

TEŞEKKÜRLER