Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri Harun GENÇER Sorumlu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. İshak KOZAK Mersin-2016
Kapadokya Bölgesi Neresidir? Günümüz Kapadokya’sı Türkiye'nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgededir.
Kapadokya Mutfağı Kapadokya, klasik Türk mutfağını yansıtmakla birlikte, tarih öncesi kültürlerin,farklı dinlerin ve toplumların da birikimlerini barındırdığından önemli görülmektedir.
Kapadokya’da Beslenme Halkın beslenmesinde tarım ve hayvancılık ürünleri önemlidir. Bulgurlu yemekler ve çorbalar her mevsim tüketilir. Ekmek;genellikle yufka ve çörek şeklinde yapılır. Patates, fasulye, nohut, mercimek; patlıcan, biber, domates, pırasa, lahana; üzüm, ka yısı, erik bölgede yetiştirilen ve tüketilen sebze, meyve ve bakliyattan bazılarıdır.
Kapadokya Günlük Öğünler Sabah Öğle Akşam Yat Geberlik (Yatsı ve Sonrası)
Kapadokya Sofra Düzeni Bazı bölgelerde yer sofraları kullanılır. Bunlar ahşaptandır. Sofra bezi serilir, onun üzerine plastik leğen veya kasnak denilen yuvarlak çember ya da yine tahtadan yapılmış açılıp kapanan kasnak konulur. Onun üzerine sini yerleştirilir. Yemekler ortaya konulan tek kaptan yenilir.
Kapadokya’da Çömlekçilik Çömlekçilik, Hititler’den başlayıp, nesilden nesile geçerek günümüze kadar ulaşan binlerce yıllık bir ata mesleğidir. Çömlek sanatı kapadokya’da kayadan oyma mekanlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. Topraktan yapılan bu kaplar bölge yemekleri için oldukça belirleyici olmuştur. Yöresel yemeklerin pişirilmesinde zaman zaman bu kapları görüyoruz.
Kapadokya Pişirme Yöntemleri Yiyecekler fırında, tandırda,çömlekte,sacda, közde, haşlama, kızartma yöntemleri kullanılarak pişirilmektedir
Çorbalar
Mantı Çorbası
Börek Aşı Çorbası
Düğürcük Çorbası
Kurşun Aşı Çorbası
Kesme Çorbası
Sütlü Kabak Çorbası
Oğma Çorbası
Mangır Çorbası
Mantılar
Kayseri Mantısı
Yağ Mantısı
Tepsi Mantısı
Paşa Mantısı
Ekmek Mantısı
Sade Buğu Mantısı
Dolma Mantı
Hamur İşleri
Nevşehir Simiti
Yufka Ekmeği
Şebit Yağlaması
Tandır Böreği
Bişi
Şerbetli Pide
Yemekler
Kayseri Köftesi
Pehli
Fırın Ağzı
Hakırdaklı Lahana Dolması
Kabak Çiçeği Dolması
Pırtımpır
Kabak Çıtma
Patlıcan Kovalama
Böğür Kaburga Dolması
Fırında Çömlek Eti
Koripaparani
Çömlekte Ayva Dolması
Çömlekte Kuru Fasülye
Soğanlama
Nevşehir Tavası
Bağ Yaprağı Cacığı
Çullama
Çirleme
Keşkef
Ditme
Göğ Domates Musakkası
Pancar Pezziği
Elma Dolması
Pilavlar
Buhara Pilavı
Bünyan Pilavı
Düğü Pilavı
Sanayi Pilavı
Ahi Bulgur Pilavı
Tatlılar
Köftür-Köfter
Aside
Ağ Dolazı
Nevzine
TEŞEKKÜRLER