CİLT YARALARININ KAPATILMASINDA TEMEL İLKELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CERRAHİDE KULLANILAN SÜTÜRLER VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

Yanık – Yara Bakımı ve Sütür Teknikleri
PREC TEMEL TEKNİK VE PRENSİPLER
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Mastarlar.
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Sıkça Sorulan Sorular SPAKARE –Kişisel Bakım İçin Kenevir Yağ İçeren Kozmetik.
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi /38 Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ELEKTROD SEÇİMİ.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Boşaltım sistemi.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Deri Kıvrım Kalınlıkları
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
BARALAR.
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ.
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
Kırınım, Girişim ve Müzik
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
KANAMALAR.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
Ölçü transformatorları
Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım uygulama
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Işığın Kırılması.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

CİLT YARALARININ KAPATILMASINDA TEMEL İLKELER Dr. Sadık ŞENTÜRK Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi A.D.

Yaraların kapatılması için günümüzde bir çok malzeme ve teknik kullanılmaktadır. Minimal skar dokusu için uygun yaraya uygun malzeme ve teknik kullanmak esastır.

Cilt yaralarının dikilmesinde temel ilkeler Sterilizasyona dikkat edilmeli. Enfekte bir yaranın kötü skar ile iyileşecaği unutulmamalıdır. Yara içerisinde yabancı cisim bırakılmamalı. Yara bol serum fizyolojik veya ringer solüsyonu ile yıkanarak dikkatli bir debritman yapılmalıdır. Hemostaz tam olmalıdır. Yara içerisinde ölü boşluk bırakılmamalı. Ölü boşluğu ortadan kaldırmak için cilt altı sütür konmalıdır. Mümkün olduğu kadar ince ve az reaksiyonel sütür materyali kullanılmalı ve sütürler zamanında alınmalıdır.

Cilt yaralarının dikilmesinde temel ilkeler Yara dudakları gerekirse debride edilmeli, gerginlik olmadan ve her zaman dışa doğru everte edilerek dikilmelidir. Basit sütürler bunu sağlamıyorsa vertikal veya horizontal mattress dikişler kullanılmalıdır. Düğüm atıldıktan sonra dikine bir kesitte yara dudakları dışa everte olarak görülmelidir. Bu görüntü zamanla düzelecektir. Sütürler sadece yara dudakları birbirine temas edecek şekilde konulmalı gerilimli kapamadan kaçınılmalıdır. Gerilimli kapama; postoperatif ödem gerilimi daha da artıracağı için dokuda strangulasyona bağlı iskemi ve nekroza yol açabilir.

Dikiş izlerinin belirgin olmasının etkileyen faktörler Dikişin bırakıldığı süre Yara dudakları arasındaki gerginlik Vücut bölgesi Yara enfeksiyonu Hipertrofik skar veya keloid oluşumuna eğilim olması

Dikiş izlerinin belirgin olmasının nedenleri Dikişin uzun süre bırakılması sonucu dikiş hattı boyunca epitel hücreleri sürüklenerek sinüs traktı oluştururlar. Dikişin deri üzerine uzun süre baskısı ile deride çizgilenme oluşur. Dermal bölgeye uygulanan devamlı sütürler gerilimi azaltarak ince skar oluşumunu sağlar. Dikişlerin alınma zamanı bulundukları vücut bölgesine göre farklılık arz eder. Bu süre yüzde 5-7 gün gövde ve ekstremitelerde 10- 14 gündür.

Hemostaz Koterizasyon: Damar duvarında kuagulasyon oluşturur. Orta ve küçük boy damarların hemostazında kullanılır. Sütür materyali ile bağlama: Kanayan damarın sütür materyali ile bağlanması esasına dayanır. Tampon: Serum fizyolojikli ıslak tampon ile 5 dk baskılama sonucu kapiller damar uçlarında kuagulasyon oluşur. Vazokonstrüktör ajanlar: 1/100.000 lik adrenalin açık yaraya uygulandığında kılcal damar kanamalarını durdurur. Fibrin- jelatin- kollajen: Özellikle küçük kavitelerin sızıntı şeklindeki kanamaların durdurulmasını sağlar.

Absorbe olan sütür materyalleri Ciltaltı, intradermik cilt, mukoza ve tendon onarımlarında kullanılırlar. Değişken oranlarda inflamasyona neden olurlar, Monofilaman olanlar daha az reaksiyon yaparlar. Vicryl ve Dexon bakteriel kontaminasyonlu yaralarda kullanılmamalıdır. Katgüt: Artık kullanılmamakta emilim süresi: 60 gün Poliglikolik asit (Dexon): Polifilaman emilim süresi: 90 gün Poliglaktin 910 (Vicryl): Polifilaman emilim süresi: 90 gün Poliglekapron 25( Monocryl ) : Monofilaman emilim süresi: 90 gün Polidioksan (PDS): Monofilaman emilim süresi: 6 ay

Absorbe olmayan sütür materyalleri Cilt, tendon, kemik onarımlarında kullanılırlar, minimal inflamasyon yaparlar, dokudan rahatlıkla geçerler, kolay alınırlar, intradermal dikiş için idealdirler. İpek : Polifilaman Nurolon : Polifilaman Ethibond : Polifilaman Ethilon : Monofilaman Nylon : Monofilaman Prolen: Monofilaman Paslanmaz çelik

Sütür teknikleri Basit sütür Basit devamlı sütür Vertikal mattress sütür Subkutikular ( intradermik ) sütür Horizontal mattress sütür Devamlı kilitli sütür

Basit sütür En yaygın kullanılan tekniktir. Uygulaması kolaydır, yeterli gerilim kuvveti sağlar. Kullanılan materyale ve lokalizasyona göre değişmek üzere genellikle yara dudaklarından 1-2 mm uzaklıkta ve 5-7 mm aralıkla atılmalıdır. Yarada ödem ve dolaşım problemi oluşturma potansiyeli düşüktür.

Basit devamlı sütür Uzun yaralarda hızlı ve kolay kapama sağlar. Teorik olarak basit sütür ile karşılaştırıldığında daha az düğüm olduğu için daha az iz bırakır. Açılma riski taşır. Greft onarımında kullanımı yaygındır.

Vertikal mattress sütür: Yara dudaklarında maximum eversiyon istenildiğinde kullanılır. Ölü alanı minimalize eder. Yara yüzeyindeki gerilimi en aza indirir. Belirgin sütür izi bırakacağından mümkün olduğu kadar erken alınmalıdır 5- 7 gün.

Subkutikular ( intradermik ) sütür Dermal seviyede kesintisiz seyreden bir tekniktir Yara dudakları eşit kalınlıkta olmalı Gerilimin az olduğu yaralarda kullanılır Derin subkutan dikiş ile gerilim azaltılabilir. En iyi kozmetik sonuç elde edilir

Horizontal mattress sütür: Yara dudaklarında eversiyon istendiğinde kullanılır. Yüksek gerilimli yaralarda faydalıdır. El ayası ve ayak tabanı gibi bölgelerde idealdir. Yara dudaklarında iskemi yapma potansiyeli yüksektir.

Devamlı kilitli sütür: Sütür gerilim kuvveti yüksektir Orta düzeyde gerilimli yaralarda kullanılır Yara dudaklarından kanama ve sızıntı olduğu durumlarda ek hemostaz sağlar. Yara kenarlarının dolaşımını bozabilir iyi kanlanan bölgelerde kullanılmalıdır. Postaurikuler bölge ve skalpte yararlıdır.