KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. Kimya madde ve uğradığı değişiklikler ile ilgili bir bilimdir. Değersiz maddelerden altın üretme düşü olan SİMYA ile.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Coğrafya Performans Ödevi
karIşImlarIn ayrIlmasI
FATİH MERCAN KARGICAK İLKÖĞRETİM OKULU 6/A SINIFI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Periyodik tabloda deyişiklikler
MADDENİN İÇ YAPISINA YOLCULUK
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ.
IR SPEKTROKOPİSİ.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Maddenin Tanecikli Yapısı
KİMYASAL BAĞLAR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLER.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
ATOM NEDİR?.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Gazlarda tanecikler arasında oldukça uzak bir aralık vardır
MADDEYİ TANIYALIM.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Bölüm 1 Kimya: Madde Özellikleri ve Ölçümü
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Bölüm 1 Kimya: Madde Özellikleri ve Ölçümü
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
KARIŞIMLAR.
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ

KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD

Kimya madde ve uğradığı değişiklikler ile ilgili bir bilimdir. Değersiz maddelerden altın üretme düşü olan SİMYA ile başlayan KİMYA BİLİMİ, Sağlık ve Tıp, Enerji ve Çevre, Malzemeler ve Teknoloji, Yiyecek ve Tarım gibi pek çok farklı disiplinin vazgeçilmez parçasıdır.

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI Madde: Boşlukta yer kaplayan ve kütlesi olan yani ağırlığı ve hacmi olan her şey maddedir. Cisim: Belirli bir bileşim ve belirgin özellikleri olan bir madde şeklidir. Madde yalnızca görülebilen, dokunulabilen bir şey değildir. Örneğin, çevremizi saran hava da kütle ve hacme sahip olduğuna göre bir maddedir.

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI Madde bileşimi ve özelliklerine bağlı olarak bazı alt sınıflara ayrılır. MADDE KARIŞIM SAF MADDE Fiziksel Ayırma Yöntemleri HOMOJEN KARIŞIM (ÇÖZELTİ) HETEROJEN KARIŞIM BİLEŞİKELEMENT Kimyasal Ayırma Yöntemleri

Saf Madde: Belirli (sabit) bir bileşime ve farklı özelliklere sahip olan maddelerdir. Karışım: İki veya daha fazla maddenin kendi özelliklerini koruyarak bir araya gelmesiyle oluşur. Bileşimi her yerde aynı olan karışımlara Homojen karışım adı verilir Meyve suyu, süt, lehim Bileşimi her yerde aynı olmayan karışımlara Heterojen karışım adı verilir Demir tozu-kum

Karışımı oluşturan bileşenler birbirlerine fiziksel yöntemlerle ayrılabilir. Manyet ile ayırma Bir katı ile sıvının süzülerek ayrılması (filtrasyon) Karışımların Ayrılması Yoğunlukları farklı olup birbiri ile karışmayan sıvılar Ayırma hunisi ile ayrılabilir.

Karışımların Ayrılması DESTİLASYON ( Ayırımsal damıtma): Kaynama noktası farkından yararlanarak ayırma ÖRNEK: Alkol & su Karışımı (Alkolün kaynama noktası = 78,5  C; suyunki ise 100  C dir) distillation

Karışımların Ayrılması Tuzlu su benzer bir sistemle ayrılabilir. Su buharlaştırılıp tekrar yoğunlaştırılarak tuzdan ayrılır.

Kromatografi maddelerin çeşitli çözücülerdeki farklı çözünürlük özelliklerinden yararlanılarak ayrılmasına dayanan bir tekniktir. Kromatografi Kağıt kromatografisi Kolon kromatografisi

Elementler ve Bileşikler Saf maddeler elementler yada bileşikler olabilir. Elementler kimyasal olarak daha basit maddelere ayrılamayan saf maddelerdir. 117 element tanımlanmıştır. 82 element doğal olarak bulunur. Altın, aluminyum, kurşun, oksijen, karbon, kükürt vb. Sodyum Brom

Doğal olmayan elementler de vardır. Bunlar bilimadamları tarafından nükleer süreçlerle oluşturulmuşlardır; teknetyum, amerikyum, seaborgyum vb. 8 yeni element keşfetmiştir.8 yeni element keşfetmiştir. Yaşarken adı bir elemente verilen tek kişidir.Yaşarken adı bir elemente verilen tek kişidir. Glenn Seaborg ( )

İki veya daha fazla element atomlarının belirli oranda kimyasal olarak birleşmelerinden oluşan saf maddelere bileşik adı verilir. Bileşikler kendilerini oluşturan saf maddelere (element) ancak kimyasal yollarla ayrılabilir. Lityum florür quartz Kuru buz – karbon dioksit Sodyum klorür (sofra tuzu)

Suyun elektrolizi Yaşamın olmazsa olmazı su bir bileşiktir. Elektroliz adı verilen kimyasal bir işlem sonucu kendisini oluşturan iki elemente; hidrojen ve oksijene ayrışır.

Maddenin Üç Hali Madde başlıca üç halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz Katı Sıvı Gaz

Çıldır Gölü - Ardahan Maddenin Üç Hali Katı SıvıGaz

Maddenin Dördüncü Hali: PLAZMA Plazma maddenin dördüncü halidir. Katı, sıvı ve gazlardan serbestçe hareket eden elektronlar ve pozitif iyonlar olarak farklanır. Bazen de iyonize gaz olarak tanımlanır. Bilinen evrenin yaklaşık % 99 u plazma halindedir. Güneşin yüzeyi sıcak gaz değil plazmadır.

Plazmalar bazen elektrik veya manyetik alan tarafından uyarılarak ışın yayınlar. Bunun kanıtı polar auroralardır. Yıldırım da bir Plazma biçimidir. Yeryüzündeki elektrik plazmasının en bilinen örnekleri neon tabelalar ve aydınlatma, televizyon ekranları ve elektrik ark kaynak makineleridir. Aurora Borealis Photograph by Robert Postma, Kanada’nın kuzeyi polar auroraları yakalamak için ideal bir bölgedir. Güneşten kopan yüklü parçacıkların dünyanın atmosferine girmesiyle meydana gelen auroralar kırmızıdan, yeşile, maviye çeşitli renk ve şeklillerdedir.

Faz Dönüşümü