Volkan Topografyası Dr. Okan BOZYURT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE GÖLLER VE OLUŞUMLAR
Advertisements

Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
VOLKANLAR FELAKET Mİ, NİMET Mİ?
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Topografya ve Kayaçlar
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
İÇ KUVVETLER OROJENEZ EPİROJENEZ VOLKANİZMA DEPREMLER.
MAĞMATİK KAYAÇLARIN YERKABUĞUNDAKİ BULUNUŞ ŞEKİLLERİ
VOLKANLAR (YANARDAĞLAR)
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
İÇ ve DIŞ KUVVETLER YERİN YAPISI JEOLOJİK DEVİRLER OROJENEZ EPİROJENEZ
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
DIŞ KUVVETLER DALGA-AKINTI ve GEL-GİT KIYI TİPLERİ
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
İÇ KUVVETLER.
VOLKANLAR Hazırlayan : Sinan Bal.
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
AKARSU.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
YER ALTI SULARI VE OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER
Yeryüzünü şekillendiren kuvvetler iki çeşittir.
Dogal Afetler.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
Rüzgar aşındırma.
Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
SU HALDEN HALE GİRER.
Topografya.
17-21 MART İÇ KUVVETLER.
3-7 MART YERİN YAPISI VE OLUŞUMU
LEVHA HAREKETLERİ Yayınlayan;
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Topografya ve Kayaçlar
Yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
MORFOJENETİK BÖLGELER
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
KAYAÇLAR.
Magmatik Kayaçlar.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
Türkiye’nin Volkanik Dağları
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Yıkıcı Doğa Olayları
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

Volkan Topografyası Dr. Okan BOZYURT

Volkan Topografyası Volkanizma olayına bağlı olarak meydana gelen yerşekillerini içeren topografyaya volkan topografyası denir. Volkanizma olayı sırasındaki inşa ve tahrip faaliyetleri sonucu oluşan bu yerşekilleri, oluşumlarından sonra aşındırma etmenlerinin (dış etmen ve süreçler) etkilerine maruz kalırlar ve şartlar elverişli ise, aşındırılarak yeterli bir süre sonra ortadan kaldırılırlar. Bu sırada sahada etkin olan aşındırma etmenine bağlı olarak da çeşitli yerşekilleri meydana gelir.

Volkan Topografyası Volkan topografyasının oluşumunda, aşınım şekillerinin (aşınım kalderaları gibi) dışında, iklimin etkisi yoktur. Bu nedenle volkan topografyasının görüldüğü bölgeler morfojenetik bölge (morfoklimatik bölge) olarak ayrılmamaktadırlar. Diğer bir deyişle, volkanik yerşekillerini, çeşitli iklimler altında ve dolayısıyla çeşitli morfojenetik bölgeler dahilinde görmek mümkündür.

Volkan Topografyası Buna göre de, volkan topografyası hangi morfojenetik bölgede yer alıyorsa o bölgenin aşındırma etmen ve süreçlerinin etkilerine maruz kalır ve sahada o bölgeye ait yerşekilleri de görülür. Örneğin flüvyal morfojenetik bölgede yer alan bir volkanik saha akarsu topografyasına ait, buzul bölgelerinde yer alan bir volkanik saha ise buzul topografyasına ait şekiller içerir. Örneğin yurdumuzun Kula volkanlarının yer aldığı kesimi halen akarsular tarafından şekillendirilmektedir

Volkan Topografyası Aynı şekilde, yurdumuzun en önemli volkan konilerini oluşturan Ağrı Dağı, Süphan' Dağı ve Erciyes Dağı gibi yüksek volkanik kütleleri akarsular tarafından işlendikleri gibi, sürekli kar sınırının üzerinde kalan kesimlerinde, buzulların aşındırma ve biriktirme faaliyetlerine maruz kalmaktadırlar. Dolayısıyle bu sahalarda, sel yarıntılarının ve akarsu vadilerinin yanı sıra, sirkler, tekne şeklinde buzul vadileri, hörgüç kayalar, moren sırt ve tepeleri gibi buzul topografyasına ait çeşitli yerşekilleri bulunur.

Volkan Topografyası Volkanizma, daha önce de belirtildiği gibi yerin iç kısmında yer alan magmanın, yerkabuğu içine doğru sokulması veya yeryüzüne doğru yükselmesi sürecidir. .

Derinlik Volkanizması Volkan Topografyası Derinlik Volkanizması Yükselme bazen herhangi bir derinlikte son bulur. Buna derinlik volkanizması veya plütonizma denir. Derinlik volkanizması veya plütonizma ile, diğer bir deyişle, magmanın yerkabuğu içine sokulması ve orada yerleşip katılaşması ile çeşitli intrüsif kütleler (plütonlar) meydana gelir.

Derinlik Volkanizması Volkan Topografyası Derinlik Volkanizması Bunlar bulunuş durumlarına ve şekillerine göre: batolit, lakolit, filon, sill gibi çeşitli isimler alırlar

Derinlik Volkanizması Volkan Topografyası Derinlik Volkanizması Derinlik volkanizmasının yeryüzünün şekillenmesinde önemli bir etkisi yoktur. Buna karşılık yüzey volkanizması veya dar anlamda volkanizma yeryüzünün şekillenmesinde çok daha önemli bir rol oynar. Bu rol doğrudan ve dolaylı yollardan gerçekleşir.

Bazen de magma, yerkabuğunu geçerek yeryüzüne çıkar. Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Bazen de magma, yerkabuğunu geçerek yeryüzüne çıkar. Buna da yüzey volkanizması veya dar anlamda volkanizma denir.

piroklastik madde örtüleri Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Yüzey volkanizmasının doğrudan oynadığı rol, yerin iç kısmında yer alan magmanın, yerkabuğunu katederek yeryüzüne çıkması ve orada birikerek: volkan konileri, maarlar, lav akıntıları, lav örtüleri piroklastik madde örtüleri gibi bir takım yerşekilleri oluşturmasıyla meydana gelir.

Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Yüzey volkanizmasının yeryüzünün şekillenmesindeki dolaylı etkisi ise, örneğin, volkanik yerşekillerinin oluşumuyla mevcut jeomorfolojik gelişim düzeninde bir takım duraklamalar ve karışıklıklar meydana gelmesiyle kendini gösterir.

Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Mesela akarsularla işlenen bir saha söz konusu ise, burada akarsu ağlarında parçalanmalar meydana gelir. Önleri lav akıntılarıyla veya volkan konileriyle tıkanan vadiler kapalı havzalara dönüşebilirler. Bu yerlerde suların toplanmasıyla volkanik set gölleri oluşur (Van Gölü gibi).

1-magma malzemesinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine, Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Yüzey volkanizmasıyla meydana gelen ve yeryüzünde mevcut şekillerin üzerine ve yanına eklenen bu yerşekilleri: 1-magma malzemesinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine, 2-volkanizmanın (püskürmenin) meydana geldiği yerin şekline, 3-volkanizmanın süresine 4-volkanizmanın şekline bağlı olarak değişik özellikler gösterir.

Volkan Topografyası Örneğin: Yüzey Volkanizması Örneğin: magmanın çok sıcak, bazik bileşimde ve dolayısıyle çok akıcı olması, diğer bir deyişle, yeryüzüne çıkış noktasından itibaren uzak yerlere kadar yayılabilmesi tabla veya kalkan şeklindeki volkanların meydana gelmesine yol açar. Buna karşılık magmanın az sıcak, asit karakterde ve dolayısıyle az akıcı (kıvamlı, viskoz) olması, piroklastik konileri, maarlarm, kalderalarm oluşmasına olanak sağlar.

Volkan Topografyası Yüzey Volkanizması Magmanın yeryüzüne çıkışı tek bir bacadan oluyorsa tek volkan konileri; uzun bir yarık boyunca oluyorsa dizi halinde volkan konileri meydana gelir

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası

Volkan Topografyası