Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 11 Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama
Advertisements

STRİNG FONKSİYONLARI.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
Bölüm 12 ÜST DÜZEY KONULAR Dinamik Bellek Ayırma Önişlemci
Göstericiler (Pointers)
TEMEL C PROGRAMLAMA DERSİ - 1
C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
String Diziler(Katarlar)
C Programlama Diline Giriş
Bilgisayar Programlamaya Giriş
Değişken Bildirimleri
Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
BİL 112 Programlamaya Giriş: C
Soru1: kuvvet(taban,us) Şeklinde bir yinelenen fonksiyon yazın
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
Nesneye Dayalı Programlama
Fonksiyonlar.
C++ Yapısı Giriş-Çıkış Komutları Döngü Komutları
Bilgisayar Programlama
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C ile Programlamaya Giriş
Temel Veri Türleri ve Operatörler
FONKSİYONLAR.
Bilgisayar Programlama
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II Öğr. Gör. Bayram AKGÜL
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
STRING‘LER Karakter Kütüphanesi Fonksiyonları
Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri Dizgi Çıktı İşlemleri Dizgi Fonksiyonları Karakter Fonksiyonları Gösterge Dizgileri.
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
Bölüm 2 C Diline Genel Bir Bakış. 1/29 /* Örnek1- toplama.c Klavyeden girilen iki tamsayının toplamını bulup ekrana yazar. Erkan Yasan */ #include.
Bugünkü konular Programlama dilleri ve Syntax Generic C Program yapısı
1 Yapılandırılmamış programlama Prosedür/Fonksiyon gerekliliği Prosedural Programlama Fonksiyon Tanımlama/Prototip/Çağırma Örnek fonksiyonlar Fonksiyon.
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
2. HAFTA 2. Hafta.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 10: ALTPROGRAM KAVRAMI ve FONKSİYON
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Atama Komutu Operatörler İsim Sabitleri Veri Tipi Dönüşümü Çıktı Fonksiyonu.
Fonksiyonlar.
BİLGİSAYAR programlama II
1 Değişken alanları Geçici değişkenler Birleşik ifadeler(bloklar) ve değişkenler Değişken Depolama Süresi ve Alanı –Local ve global değişkenler –Static.
Akış Diyagramları - 1. Akış Diyagramı  Algoritmalar doğal dille yazıldıklarında herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmayabilir.  Ancak, akış diyagramlarında.
Bölüm 4 Seçme Komutları Alıştırmalar
1 Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Alıştırmalar Bu bölümdeki problemler “C Dersi Çözümlü Problem Kitabı”, N. E. Ça ğ ıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç.
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Fonksiyonlar ve Diziler
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
BÖLÜM 5 POINTER’LER (İŞARETÇİLER)
C Programlama Diline Giriş
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
VERİ TÜRLERİ.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
ACTIONSCRIPT TEMELLER İ SAVAŞ TUNÇER
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-6
Veri Tipleri 12/4/2018.
Bilgisayar Programlama
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
C ile Programlamaya Giriş
Sunum transkripti:

Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 2 Genel Kavramlar int main(void) { program_komutları return(0); } Ana Fonksiyon: main( ) Her programda bir main() fonksiyon olmalıdır. Bir main( ) fonksiyonunun temel gösterimi: Bir C programı bir veya daha fazla fonksiyonun birleşmesinde oluşur. Örneğin, main(), printf()

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 3 Genel Kavramlar – return( ): Fonksiyonun çağrıldığı yere geri dönmesini sağlar. main( ) fonksiyonu içinde kullanılan return() komutu programın sonlandırılarak işletim sistemine geri dönülmesini sağlar.

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 4 Genel Kavramlar #include int main (void) {printf("Merhaba Dunya"); return(0); } Örnek Program Çıktı:

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 5 #include kütüpnanesinde tanımlanmıştır. printf(“format_dizgisi”); Genel Kavramlar printf(): çıktı fonksiyonu, ekrana çeşitli çıktıların yazılması için kullanılır. En basit kullanım şekli: Bu fonksiyonun programımız tarafından kullanılması için kütüphanesinin program başında tanımlanması gerekir. Çift tırnak işaretleri arasındaki karakterlerin tümünü ekranda gösterir.

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 6 Örnek Program Ekranda “Bu benim ilk programim.” cümlesini görüntüleyecek programı yazınız. #include int main(void) { printf(“Bu benim ilk programim.”); return(0); } Çıktı: Bu benim ilk programim. Genel Kavramlar

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 7 Yazım ve Noktalama Kuralları Noktalı Virgül: Her komutun bittiği yer ‘;’ işareti ile belirtilir. Ayraç İşaretleri: C dili bloklardan oluşur. Bloklar ‘{‘ ve ‘}’ ayraç işaretleri içinde belirtilen komutların bir araya gelmesi ile oluşur. Açıklama Satırları: Program içindeki açıklamanın başlangıç ve bitiş noktaları “/*” ve “*/” işaretleri ile belirlenmelidir. Programla ilgili yapılan açıklamaları belirtir. #include int main(void) { /* Mesaj yazdir */ printf(“Ilk program”); return(0); }

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 8 Yazım ve Noktalama Kuralları include int main (void) { /*Bu program bilgisayarinizin ekranina Merhaba Dunya kelimelerini yazar.*/ printf(“Merhaba Dunya”); return(0); /*Burasi programin sonudur*/ } Açıklamalar yürütülebilir(executable) komutlar değildir ve derleyici(compiler) tarafından programın bir parçası olarak görülmezler.

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 9 Yazım ve Noktalama Kuralları  Bir bloğu oluşturan tüm komutlar ve açıklama satırları ayraç işaretlerine göre daha içeride yazılır.  Böylece blokların birbirinden ayrılması ve yazılan program kodunun daha anlaşılır bir hale gelmesi sağlanır. include int main (void) { /*Bu program ekrana Merhaba kelimesini yazar.*/ printf(“Merhaba”); return(0); /*Burasi programin sonudur*/ }

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 10 C Kütüphaneleri  Yapılan işin özelliğine göre programa dahil edilir.  Kodu daha önce yazılmış, programcının kullanımına hazır fonksiyonları içerir.  Bu fonksiyonların her defasında tekrar tekrar yazılması engellenmiş olur ve daha standart bir yapıda yaygın olarak kullanımı sağlanır. Standart girdi/çıktı: Matematiksel işlemler: Dizgiler:

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 11 C Dilindeki Sözcükler Özel amaçlı sözcükler Tanıtıcı isimleri (değişken) Tanıtıcı isimleri (fonksiyon) Tanıtıcı isimleri (sabit)

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 12 C Dilindeki Sözcükler Özel Amaçlı Sözcükler(reserved words) Standart C dilinde, toplam 32 adet özel amaçlı sözcük bulunmaktadır. Ancak derleyici (compiler) yazan firmalar, bu sözcüklere kendi derleyicileri için yenilerini ekleyebilmektedir.

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 13 Tanıtıcılar (Identifiers): Özel amaçlı sözcüklerin dışında yapılan tanımlamalardır. Tanıtıcılar bazen programcı tarafından programın ihtiyacına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilirken, bazen de C dilinin kütüphanelerinde bulunan isimler olabilirler (ör: printf). Tanıtıcı isimleri  içinde harf (a..z, A..Z), sayı (0..9) veya alt çizgi (underscore ‘_’) bulunabilir.  bir harf ya da alt çizgi ‘_’ işareti ile başlamalıdır.  içinde özel karakterler ( #, $, &, ö, ş, “ v.b.) bulunamaz.  C dilindeki özel amaçlı sözcüklerden biri olamaz.  büyük-küçük harfler farklı (case-sensitive) algılanır. Örnek: ogrenci_yasi _06_yili_ucreti ucret Short C Dilindeki Sözcükler

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 14 Değer Sabitleri (Literal constant) Tamsayılar(integer constant): 0-9 rakamlarından oluşan, ondalık değerleri olmayan sayılardır. Örnek: Reel (gerçek) Sayılar: tam ve ondalık kısımları olan sabitlerdir. Örnek: Karakterler: tek tırnak işareti arasında bulunur. Örnek: ‘A’ ‘k’ Dizgiler: Çift tırnak işareti “ ” ile tanımlanırlar ve birden fazla karakterin bir araya gelmesinden oluşurlar. Örnek: “Merhaba” “2” “aa12aa”

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 15 Matematiksel gösterim: Değer Sabitleri C dilinde kullanım:

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 16 Veri Tipleri

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 17Değişkenler  Program içinde kullanılan temel nesnelerdir.  Farklı tipteki verilerin (int, double, char) bellekte tutulması için kullanılır.  Bu isimler ile bellek hücrelerine veri aktarabilir ve bu hücrelerde saklanan veriler program içinde kullanılabilir. toplam Bellek görüntüsü Örnek: char cinsiyet; double maas; int x,y;

C DERSİ Programlamaya Giriş Bölüm 2 C Dilinin Temelleri 18 Okuma ve Alıştırma Ödevi “C Dersi Programlamaya Giriş”, N. E. Çağıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç. Turhan, 5. Baskı, Ada Matbaacılık Ltd. Şti., 2013 ders kitabının 2. bölümünü evde okuyunuz ve bölüm sonundaki problemleri çözünüz.