PERİYODİK CETVEL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik Tablo.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
Bölüm 10: Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Atom ve Yapısı.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
Modern kuantum mekaniği. Elementlerin periyodik tablosu.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
PERİYODİK CETVEL.
Büşra Özdemir.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM VE ATOM KURAMI.
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
Atomun Temel Parçacıkları
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik sistemin tarihsel gelişimi
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
PERIYODIK SISTEMIN TARIHI GELISIMI
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
ATOMUN YAPISI.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK ÇİZELGE III.DERS.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
ATOM ve YAPISI.
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN TARİHSEL GELİŞİMİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
ATOM VE PERİYODİK TABLO
PERİYODİK CETVEL.
PERİYODİK CETVEL.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK TABLO VE BİRKAÇ ÖZELLİĞİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK SİSTEM.
ATOMUN YAPISI.
PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM.
ATOM VE YAPISI.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

PERİYODİK CETVEL

Periyodik cetvel

PERİYODİK CETVEL Periyodik Cetvel Çok eskiden beri kimyacılar, elementleri sınıflandırmayı düşünmüşlerdi. Böyle bir sınıflandırmada elementlerin özellikleri, belirli bir düzen içinde değişirse, kimyacıların işi epeyce kolaylaşacaktı. Geçen yüzyılın ortalarında, şimdi bilinen elementlerin yarısından biraz fazlası biliniyordu. Bilinen elementleri, özelliklerine göre sınıflandırmak için o zamanki kimyacılar, değişik fikirler ileri sürmüşlerdir. Bugünkü anlama yakın periyodik sistem, 1869 yılında Rus kimyacısı Dimitri Mendeleev tarafında yapılmıştır. 1877 yılında Alman bilgini Lothar Meyer de Mendeleev’ den habersiz olarak bir periyodik cetvel yapmıştır. Bu iki cetvel hemen hemen birbirinin aynıdır. Meyer; elementleri, cetvelinde fiziksel özelliklerine göre sıralamış, Mendeleev ise elementlerin atom kütlelerini dikkate alarak artan atom kütlelerine göre cetvelinde sıralamıştır

PERİYODİK CETVEL Bu gün ise elementler, özellikleri birbirine benzeyenler alt alta gelecek şekilde, artan atom numaralarına göre sıralandığında bir cetvel oluşturur. Oluşan bu cetvele periyodik cetvel denir. Günümüzde kullanılan periyodik cetvel aşağıdaki gibidir;

Periyodik cetvel elementlerin elektron dizilişine bağlı olarak dört bloktan meydana gelir. Cetvelde yatay sütunlara periyot, düşey sütunlara grup denir.Periyodik cetvel 7 periyot ile 8A, 8B grubu olmak üzere 16 gruptan oluşur. 4. ve 5. periyotlarda periyodun 10 element uzamasına d orbitalinin dolması neden olur. 6. ve 7. periyotlarda ise sıranın 14 element uzamasına f orbitalinin dolması neden olur. F orbitaline elektron dolan 14 elementten 6. sıradaki lantanitler ve 7. sıradaki aktinitler, cetvelin daha fazla uzamaması için alt sırada f bloğuna alınmıştır.

Periyodik cetvelin s bloğunda IA ve IIA, p bloğunda IIIA, IVA, VA, VIA, VIIA ve 0 grupları, d bloğunda ise IIIB, IVB, VB, VIB, VIIB, VIIIB, IB ve IIB grupları yer alır. *Elementler artan atom numaralarına göre periyodik cetvele yerleştirildiğinde, cetvelin sol tarafında metallerin sağ tarafında ametallerin yer aldığı görülür.

PERİYOTLAR VE GRUPLAR Periyodik cetvel elementlerin elektron dizilişine bağlı olarak dört bloktan meydana gelir. Cetvelde yatay sütunlara periyot, düşey sütunlara grup denir. Periyodik cetvel 7 periyot ile 8A, 8B grubu olmak üzere 16 gruptan oluşur. 4. ve 5. periyotlarda periyodun 10 element uzamasına d orbitalinin dolması neden olur. 6. ve 7. periyotlarda ise sıranın 14 element uzamasına f orbitalinin dolması neden olur. F orbitaline elektron dolan 14 elementten 6. sıradaki lantanitler ve 7. sıradaki aktinitler, cetvelin daha fazla uzamaması için alt sırada f bloğuna alınmıştır.

Periyodik cetvelin s bloğunda IA ve IIA, p bloğunda IIIA, IVA, VA, VIA, VIIA ve 0 grupları, d bloğunda ise IIIB, IVB, VB, VIB, VIIB, VIIIB, IB ve IIB grupları yer alır. Elementler artan atom numaralarına göre periyodik cetvele yerleştirildiğinde, cetvelin sol tarafında metallerin sağ tarafında ametallerin yer aldığı görülür. Elementlerin atomlarındaki elektron dizilişleri ile periyodik cetvelde bulundukları yer arasında yakın bir ilişki vardır. Bu ilişki Mendeleev’ in periyodik cetvelinin günümüz modern atom teorisine uyumunu gösterirken, elementlerin periyodik cetveldeki yerlerini bulmamıza da ışık tutar

Bir Periyotta Soldan Sağa Doğru Gidildikçe ; a) Atom no, kütle no, proton sayısı, atom kütlesi, nötron sayısı, elektron sayısı, değerlik elektron sayısı artar. b) Atom çapı ve hacmi küçülür. c) İyonlaşma enerjisi artar. d) Elektron ilgisi ve elektronegatifliği artar. (8A hariç) e) Elementlerin metal özelliği azalır, ametal özelliği artar. (8A hariç) f) Elementlerin oksitlerinin ve hidroksitlerinin baz özelliği azalır, asitlik özellik artar. (8A hariç)

HAZIRLAYAN:EREN AKKUŞ KONU:PERİYODİK CETVEL VE ÖZELLİKLERİ KAYNAKLAR: ANSİKLOPEDİ WWW.WİKİPEDİA.COM