Giardia intestinalis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN. Morfoloji ve biyoloji Giardia intestinalis’in evriminde kist ve trofozoit dönemleri vardır; Kist Oval, bazen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
PARAZİTOLO Jİ Para : Yanında Sitos : besin. Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
PNÖMONİ.
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
KİŞİSEL HİJYEN.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
-Öne uzanan 3-5 ve arkaya uzanan 1 kamçı ve 1 dalgalanan zar var
Dışa Atım Bozuklukları
Normal mikrofloranın fonksiyonu ve önemi
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Trichinella spiralis.
GİARDİASİS Etiyoloji:
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Temel Genetik Laboratuvarı Lab 1: Karyotip Analizi
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
C- EPİDOMİYOLOJİ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
Sunum transkripti:

Giardia intestinalis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN

Morfoloji ve biyoloji Giardia intestinalis’in evriminde kist ve trofozoit dönemleri vardır; Kist Oval, bazen yuvarlak ve çift çeperlidir. -Büyüklüğü 11-14x 7-10 µm’dir. - Serum fizyolojik içinde hazırlanmış preparatlarda kist duvarı yeşil röfle verir. - Başlangıçta iki çekirdekli olan bu kistler, çekirdeklerin bölünmesi ile 4 çekirdekli olurlar. - Dört çekirdekli olgun kistler parazitin bulaşmasını sağlayan infektif evrim dönemidir. - Nemli yerlerde haftalarca yaşarlar ve mideden tahrip olmadan geçerler.

Morfoloji ve biyoloji Trofozoit: -Uzunlamasına ikiye bölünmüş armut şeklindedir. Büyüklüğü 10-20x5-10 µm’dir -4 çift kamçısı ve birde aksonem denilen intrasitoplazmik uzantısı vardır. -Santral karyozom taşıyan iki nukleus bulunur - Ventral yüzeyde parazitin ¾’ ünü kaplayan, konağın barsak çeperine yapışmasını sağlayan bir emici disk yer alır. -Boyalı preparatlarda trofozoite ait yapılar karakteristik “yüz görünümü” imajı yaratır. - Serum fizyolojik içinde hazırlanmış taze preparatlarda sıçrama, bükülme tarzında tipik hareketi görülebilir

Dört çekirdekli kistler yiyecek, içecek veya kirli parmaklarla ağızdan alınır  Mide ve barsak öz sularının etkisiyle kist açılır ve içinden iki trofozoit açığa çıkar  Trofozoitlerin ikiye bölünmesiyle logaritmik olarak çoğalan parazit emici diski ile yapıştığı barsak çeperinden beslenir  Bir süre çoğalan trofozoit daha sonra kist formuna dönüşür  Bu kistler konak dışkısı ile dışarı atılır ve yaşam döngüsü bu şekilde devam eder

Morfoloji ve biyoloji Trofozoit: –Giardia trofozoitleri uzunlamasına ikiye bölünerek çoğalırlar. Bir tek diyareli dışkıda birkaç milyar trofozoit bulunabilir. –Trofozoitler sindirim kanalından geçerken, genelde kolonda ankiste olurlar. –G.intestinalis insana özel monoksen bir parazittir –Konak zinciri insan-insan- insan olarak uzanır

Epidemiyoloji G.intestinalis, tüm dünyada yaygın olup, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocukları enfekte eden en önemli enterik patojenlerden birisidir Küçük çocuklarda (6-10 yaş), homoseksüellerde, turist ve kampçılarda yaygındır. % prevalans görülebilir. İmmun defektlilerde ve değişken hypogammaglobulinemililerde yüksek giardiosis insidansı görülür. Parazit bu kişilerin dışkıları ile trofozoit ve kist formlarında dışarı atılır; dış ortamda trofozoitler yaşamlarını yitirirken kistler uzun süre canlı kalırlar.

Epidemiyoloji Giardiosiste parazitin vücuda giriş yolu ağızdır; bulaşmayı sağlayan evrim şekli 4 çekirdekli kistlerdir. Konak dışkısıyla dışarı atılan günlük kist sayısı milyonlarca olabilir. Bulaşma yiyecek, içeceklerle ve kirli parmaklarla olur canlı kist yutulması ile hastalık oluşabilir.Özellikle su kaynaklı epidemiler önenlidir. Kalabalık ortamda yaşayanlarda, erkek homoseksüellerde, HIV pozitif erkeklerde daha sık görülmektedir.

Giardiosis’in bulaşması

İmmunoloji G.intestinalis’e karşı kişiler farklı dirençlere sahiptir ve bunda yaş önemli bir rol oynar. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar daha fazla duyarlıdır. Ergenlikten sonra duyarlılığın azalması çocukluk çağında geçirilen giardiyaza bağlanmaktadır. Konakta hem hücresel hem de humoral bağışık yanıt gelişir. Koruyucu bağışıklıkta hücresel bağışıklığın daha etkili olduğu kabul edilmektedir. G. intestinalis enfeksiyonuna karşı barsakta önce IgM, sonra IgA ve IgG’nin artışı görülür.

Klinik bulgular ve patogenez Kronik diyare (kansız, yağlı, mukuslu, açık renkte) Abdominal şişkinlik Aşırı gaz oluşumu (flatulens) Kramp benzeri karın ağrıları Epigastrik bölgede duyarlılık ve ağrı Malabsorbsiyon sendromu(özellikle vitamin malabsorbsiyonu) Gelişme geriliği ve kilo kaybı (semptomlarla birlikte) Parazit safra kesesi veya safra yollarına yerleştiğinde safra kesesi koliklerine ve sarılık gelişmesine neden olabilir.

İmmun defektli ve hipogamaglobulinemililerde giardiosis en genel diyare sebebidir ve hafif veya şiddetli villus atrofisi ile alakalıdır. Barsak mukoza tabakasının irritasyonu,mukus sekrasyonunda artma, dehidratasyon ve villuslarının yapısında bozulmalar vardır. Safra kanallarına geçtiğinde kolesistit ve sarılık oluşumu görülebilir.

Tanı ve tedavi Laboratuar tanıda en sık dışkı örneği kullanılır. Ayrıca duodenum aspirasyon sıvısı ve duodenum biyopsisi de kullanılabilir. Şekilli dışkılarda daha çok parazitin kist formu görülürken, sulu dışkılarda ise trofozoit formu da görülebilir. Kesin sonuç vermek için 5-6 dışkı orneği incelenmelidir Fizyolojik tuzlu su ile direkt bakıda, düşen yaprak gibi hareket eden trofozoitler görülebilir.

Tanı ve tedavi Dışkısında G. İntestinalis saptanan semptomatik hastalarda; peptik ülser, celiac hastalığı, strongyloidiosis ve muhtemelen karsinoma olasılıkları atlanabilir. Serolojik yöntemlerle de (ELİSA) kanda antikor ve dışkıda antijen aranabilir.

Tanı ve tedavi Giardiosis tedavisinde atebrin, metronidazole ve tinidazole etkilidir. Giardiosis’in başarılı tedavisi; nodüler lenfoid hiperplazisi dışında semptomatik iyileşme ve mukozal anormalliklerin düzelmesi ile neticelenir.

Korunma ve Kontrol Hastalar tedavi edilmelidir. İnsan dışkısı gübre olarak kullanılmamalıdır. İçme ve kullanma suyunun temizliğine dikkat edilmelidir. Çocuk bakım yuvaları, akıl hastaneleri, hapishaneler gibi toplu yaşanılan yerlerde kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Gezilerde, pikniklerde bilinmeyen kaynak suları içilmemelidir. Besin işlerinde çalışanlar hijyenik kurallara uymalıdırlar.