Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
Advertisements

İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLER
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
DESTAN.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
GAR İ P DI Ş INDA YEN İ L İĞİ SÜRDÜREN Şİİ R.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
KUŞADASI ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ BUKET BOZ.
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Mustafa Kemal AtatürkMustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri üzerine Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından projelendirilen.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
TEOG PUANI İLE LİSE TERCİH AŞAMALARI AYSEL ÖZMUTLU 24 KASIM ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Kitabın künyesi Editör:Ahmet Polat Yazan:Daniel Defoe Derleyen:Öykü Zerrem Kapak:Kenan Tunca Dizgi,sayfa ve kapak tasarım:Mat Yapım Redaksiyon-Düzelti:Şebnem.
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ESKİ TÜRK DESTANLARI.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLAR VE KARŞILAŞTIRILMASI
DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Metinlerin Sınıflandırması
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
Beden Eğitimi ve Sporun Genel Eğitim İçindeki Yeri
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri I
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
İSLAMİYET VE TÜRKLER.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Yazı Sistemleri.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
Sunum transkripti:

Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei DESTAN Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei

Destan Nedir? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde yiğitlik ve olağanüstülük üzerine kurulmuş çok uzun bir manzum öyküdür.

Destanın Özellikleri

1. Tarih öncesi devirlerde oluşmuşlardır 2. Olağanüstü özellikler taşımaktadır 3. Zaman ve yer belirsizdir 4. Kişilerinin seçkin olması (Kral, Han, Hakan...vb.) 5. Milli dilde söylenmişdir 6. Milli nazım ölçüsüyle söylenmişdir 7. Oldukça uzundur 8. Anonim ve sözlü edebiyat ürünleridir 9. Ağızdan ağza dolaşmak suretiyle oluşmuşlardır

Destanlar Doğal Destanlar Yapay Destanlar

Doğal Destanlar Eski devirlerde toplum üzerinde derin izler bırakan tarihî ve toplumsal olayların yine o devirde ulusal bir şair tarafından söylenmiş şeklidir. Söyleyenleri genellikle belli değildir Oğuz Kağan-Türk İliada ve Odyssea-Yunan (Derleyeni Homeros) Şehname- İran (Derleyeni Firdevsi) Kalevala-Fin İgor-Rus Ramayana ve Mahaharata-Hint Niebelungen Lied-Alman Gılgamış-Sümer Şinto-Japon Chanson de Roland-Fransız Eneid-Latin (Derleyeni Vergilius)

DOĞAL DESTANLARIN OLUŞUM AŞAMALARI Doğuş Safhası: Toplum hayatında iz bırakan tarihi veya sosyal olaylar ve bu olaylar içinde üstün niteliklerle yükseltilmiş efsanevi kahramanlar rol oynar Yayılma Safhası: Bu olaylar sözlü gelenek yoluyla ağızdan ağıza, nesilden nesile geçer Derleme (ve Yazıya Geçme) Safhası: Güçlü bir şair, bu olayları bir bütün hâlinde toplar, manzum olarak yazıya geçirir. Çoğu zaman kimin tarafından yazıya geçirildiği bilinmez

Yapay Destanlar Yakın çağlarda herhangi bir tarihî olayın bir şair tarafından yazılmış şeklidir. Öfkeli Orlando-Ariosto, İtalyan Kurtarılmış Kudüs-Tasso, İtalyan Kaybolmuş Cennet- Milton, İngiliz Andriade-Voltaire, Fransız Aeneis-Vergilius, Latin Üç Şehitler Destanı-F. H. Dağlarca, Türk Çanakkale Şehitleri-M. Akif Ersoy, Türk Kuva-yı Milliye Destanı-Nazım Hikmet (1948) Sakarya Meydan Savaşı-Ceyhun Atuf Kansu (1970) Cabbaroğlu Mehmet Bey- Attila İlhan, Türk

Türk Destanları *Altay-Yakut: Yaradılış Destanı İslamiyet Öncesi Destanlar İslamiyet Dönemi Destanlar *Altay-Yakut: Yaradılış Destanı *Saka destanları: Alp Er Tunga ve Şu destanı *Hun Destanı: Oğuz Kağan *Göktürk destanları: Bozkurt ve Ergenekon destanları *Uygur destanları: Türeyiş ve Göç destanları *Satuk Buğra Han destanı: Karahanlılara aittir. *Manas destanı: Kırgız Türklerine ait. *Cengiz destanı: Türk-Moğol *Timur ve Edige destanları: Tatar-Kırım *Battal Gazi destanı *Danişmendname *Köroğlu destanı

TÜRK EDEBİYATI 10.SINIF DESTAN CİHAN AYDOĞDU cihana38@gmail.com Facebook.com/cihanaydgd