3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 20-21 Ekim 2014, Ankara Osman Soykan Özay Oral Kütüphanesi Doğu Akdeniz Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Umut Al AB Destekli Açık Erişim Projesi:
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER GRUBU SUNUMU “TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM VE OpenAIREplus PROJESİ”
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Kaynak Gösterme Teknikleri
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ SENATO SUNUMU
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ İÇİN BİR A KADEMİK PE RSONEL V ERİ TABANI APEV Rıdvan Berber, Emine Yağmur Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
2016 YILINDA ULUSLARARASI ALANDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ADINI DUYURAN YAYIN, ATIF, KİTAP/KİTAP BÖLÜMÜ, EDİTÖRLÜKLERİ ve PATENT/ENDÜSTRİYEL TASARIM/PROJEYİ.
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ İÇİN BİR AKADEMİK PERSONEL VERİ TABANI APEV
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
ÜNİVERSİTE ORGANLARI Öğr. Gör
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, Ankara Osman Soykan Özay Oral Kütüphanesi Doğu Akdeniz Üniversitesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Özay Oral Kütüphanesi

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL ARŞİV ÇALIŞMALARI DAÜ, 2010 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumuna üye olmuştur. DAÜ, 2011yılında Open Courseware Consortium üyesi olmuştur yılında DAÜ Tez Arşivi açık erişime açılmıştır yılında: DAÜ Kurumsal Arşivi (EMU I-REP) kurulmuştur.

2012 yılında kurumsal arşiv kurulmasına karar verilip, çalışmalara başlandı yılı başında, Dspace yazılım olarak seçildi ve kurumsal arşivimiz kuruldu. Eastern Mediterranean University Institutional Repository (EMU I-REP)

DAÜ KURUMSAL ARŞİVİ (EMU I-REP) DSpace Yazılım Teknik Bilgiler EMU I-REP: Dspace User Registry: fulltext=Eastern DSpace Version: 1.8 x JSP Operating System / Platform: Linux Relational Database: PostgreSQL

HANDLE SYTEM Corporation for National Research Initiatives (CNRI) Reston, Virginia / US Eastern Mediterranean University Assigned Prefix: 11129

DAÜ KURUMSAL ARŞİVİ (EMU I-REP) AMAÇ NE ? Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde oluşturulan kurumsal arşiv ile; akademik personel ve her düzeydeki öğrencilerimiz tarafından üretilen bilimsel bilginin ve yayınların; derlenmesi, uzun dönemde korunarak bilgiye erişimin güvence altına alınması ve bu doğrultuda üniversitemize ait bilimsel ve entelektüel bilgi birikiminin geniş kitlelerce paylaşılmasına imkan yaratılması amaçlanmaktadır.

AÇIK ERİŞİMİN ÜNİVERSİTEMİZE FAYDALARI Açık Erişimin / Kurumsal Arşivin Faydaları Web’deki varlığı belirginleştirir ve görünürlüğü arttırır. Kurumun prestiji artar. Bilimsel çıktıların tek bir platformdan paylaşımını sağlar, Bilimsel işbirliğini geliştirir. Araştırma sonuçlarının daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayarak araştırmanın etkisini (impact) artırır, daha fazla atıf alınmasını sağlar. Bilimsel performans ölçümünü ve yönetimini kolaylaştırır; Araştırma aktivitelerinin paylaşacağı bir vitrin ve stratejik bir pazarlama aracı sunar.

DAÜ KURUMSAL ARŞİVİ TEMEL PRENSİPLER Arşivde esasen bilimsel kaynaklar birikecektir (Scholarly Reviewed). Akademik metinler yanında, fikir ürünleri, gazete makaleleri, denemeler ve benzeri çalışmalar da korunmaya ve paylaşılmaya değer nitelik taşımaktadır. Kurumsal hafızaya ait diğer kaynaklarla arşiv zenginleştirilecektir. Üstveri kütüphanecilik standartlarına uygun yapılandırılacaktır. DAÜ mensuplarının Kurumsal Arşive katkıları; kişi veya yayıncıların fikri mülkiyet hakları (Telif Hakları) ihlal edilmeden, olabildiğince zorunlu bir katılım modeline dayandırılacaktır.

DAÜ KURUMSAL ARŞİVİ POLİTİKA / MEVZUAT KONUSU Başlangıç için çalışma prensiplerini ve politikaları kapsayan; “Kurallar Metni” hazırlanmıştır. Bu metin Rektörlüğümüzün onayına sunulmuştur. Bir süre sonra Tüm Fakülteleri ve diğer birimleri kapsayacak bir “yönetmelik” çalışmasının tamamlanması ve sonuç olarak Kurumsal Arşiv bu yönetmeliğe dayandırılması hedeflenmektedir.

ÜYELİKLER Webometrics / Ranking Web of Repositories OpenDOAR - The Directory of Open Access Repositories ROAR - Registry of Open Access Repositories

Kurumsal Arşiv Takımı KA Takımı; 1 Sistem Yöneticisi ve 4 üyeden oluşur. Kurumsal Arşiv Sistem Yöneticisi; Arşivin belirlenen politika ve kurallara uygun ve doğru standartlarda gelişmesini idare eden kişidir. KA Takımı; Kurumsal arşivi tanıtıcı, bilgilendirici, eğitici, özendirici faaliyetlerde bulunur, veri girişi yapar ve veri girişi yapacak kişilere rehberlik yapar. KA Takım elemanlarının iletişim bilgileri ile DSpace arayüz üzerinde yardım masası oluşturulur. Bu grup, üstveri ve veri eklentilerinin standartlara uygun olmasında sistem yöneticisine teknik katkı verir; araştırmacılara sisteme kayıt olmalarında ve/veya veri eklemelerinde rehberlik yapar. Özellikle Akademik kadro ile iletişim kurarak; “Kendi kendine arşivleme – Self Archiving” yapısını oluşturmaya çalışır.

Kurumsal Arşiv Takımı Osman SOYKAN (Sistem Yöneticisi) Canay ATAÖZ Necla CENGİZOĞLU Arzu TALAYKURT Senal AMCA

DAÜ Kurumsal Arşivi Communities / Collections 02 FACULTY of ENGINEERING – Department of Civil Engineering Department of Civil Engineering Books and Book Chapters – Civil Engineering Conference Papers and Presentations – Civil Engineering Course Materials – Civil Engineering Journal Articles (Post-Prints): Final Drafts Post-Refereeing, Author Versions – Civil Engineering Journal Articles (Post-Prints): Final Drafts Post-Refereeing, Author Versions – Civil Engineering Journal Articles (Pre-Prints): Pre-Refereeing, Author Versions – Civil Engineering Journal Articles (Pre-Prints): Pre-Refereeing, Author Versions – Civil Engineering Journal Articles (Publisher Versions): Publishers' PDFs as They Appear in the Journals – Civil Engineering Journal Articles (Publisher Versions): Publishers' PDFs as They Appear in the Journals – Civil Engineering Newspaper and Magazine Articles – Civil Engineering Projects and Reports – Civil Engineering Technical Reports (Working Papers) – Civil Engineering Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering

DAÜ Kurumsal Arşivi Communities / Collections 05 HUKUK FAKÜLTESİ (FACULTY of LAW) – Dergi Makaleleri (Ön Baskı): Yayına Sunulan İlk Şekli İle Yazar Versiyonları – Hukuk / Journal Articles (Pre-Prints) – Law Dergi Makaleleri (Ön Baskı): Yayına Sunulan İlk Şekli İle Yazar Versiyonları – Hukuk / Journal Articles (Pre-Prints) – Law – Dergi Makaleleri (Son Baskı): Yayına Kabul Edilen Yazar Versiyonları – Hukuk / Journal Articles (Post-Prints) – Law Dergi Makaleleri (Son Baskı): Yayına Kabul Edilen Yazar Versiyonları – Hukuk / Journal Articles (Post-Prints) – Law – Dergi Makaleleri (Yayıncı Versiyonları): Yayınlanmış Versiyonlar – Hukuk / Journal Articles (Publisher Versions) – Law Dergi Makaleleri (Yayıncı Versiyonları): Yayınlanmış Versiyonlar – Hukuk / Journal Articles (Publisher Versions) – Law – Ders Malzemeleri – Hukuk / Course Materials – Law Ders Malzemeleri – Hukuk / Course Materials – Law – Gazete ve Magazin Makaleleri – Hukuk / Newspaper and Magazine Articles – Law Gazete ve Magazin Makaleleri – Hukuk / Newspaper and Magazine Articles – Law – Kitaplar ve Kitap Bölümleri – Hukuk / Books and Book Chapters – Law Kitaplar ve Kitap Bölümleri – Hukuk / Books and Book Chapters – Law – Konferans Bildirileri ve Sunumlar – Hukuk / Conference Papers and Presentations – Law Konferans Bildirileri ve Sunumlar – Hukuk / Conference Papers and Presentations – Law – Projeler ve Raporlar – Hukuk / Projects and Reports – Law Projeler ve Raporlar – Hukuk / Projects and Reports – Law – Teknik Raporlar (Çalışma Metinleri) – Hukuk / Technical Reports (Working Papers) – Law Teknik Raporlar (Çalışma Metinleri) – Hukuk / Technical Reports (Working Papers) – Law – Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) - Hukuk / Theses (Master's and Ph.D) – Law Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) - Hukuk / Theses (Master's and Ph.D) – Law

DAÜ Kurumsal Arşivi Communities / Collections 01 RECTOR'S OFFICE – Brochures (Broşürler) Brochures (Broşürler) – DAÜ Giriş ve Burs Sınavları DAÜ Giriş ve Burs Sınavları – Research Newsletter Research Newsletter – Strategic Plans and Handbooks Strategic Plans and Handbooks – Üniversitem Gazetesi Üniversitem Gazetesi

EMU I-REP İSTATİSTİKİ VERİLER Arşivde 800 civarında tam metin veri bulunuyor. 600 civarında tez (master ve doktora tezleri) 200 civarında makale, gazete makalesi, sunum, konferans bildirileri, raporlar, e-gazete, vb.

EMU I-REP MEVCUT DURUM VE SORUNLAR Rektörlüğe sunulan “Kurumsal Arşiv İlkeleri” henüz resmileşmemiştir. Kurumsal Arşiv konusu henüz, Rektörlük ve diğer yetkili üst organların, (Senato, Üniversite Yönetim Kurulu gibi) gündemine taşınamamıştır. Üniversitede akademik kadro kurumsal arşiv ve açık erişim sürecine yabancıdır.

ÖNCELİKLİ YAPILACAKLAR Kurumsal Arşiv sürecinin üniversite yönetimince benimsenmesi ve resmileştirilmesi için çalışma yapılacaktır. Kurumsal arşivimizin, özellikle akademik camiamızda akademik sürecin bir aracı ve gereği şeklinde algılanması için uğraş verilecektir.

TEŞEKKÜRLER