500 gr orta yağlı dana kıyma 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet iri kuru soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 su bardağı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
-TARHANA ÇORBASI- YAPILIŞI: -Bir tencerede yağ, domates rendesi, sarımsak, salça kavrulur. Nohutlar ilave edilir. -Sonra üzerine yeterli miktarda su.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
Merhabalar sevgili yemek dostları ! Ben Bolu’lu Turgay Usta. Yılların vermiş olduğu yemek bilgimi sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğim onca yemek arasından.
KAHVERENGİ SOSLAR DEMİ GLACE SOS
FINDIKLI KURABİYE Prepared by Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Taze Otlar & Baharatlar.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
1 2 BİR YOKMUŞ BİR YOKMUŞ BİR VARMIŞ 3 Kızı, hayatında çok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş babasına. Bir baba.
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
YEMEK PROGRAMIMIZ AŞÇI:ELBRUZ ÖZDEMİR.
FEN DENEYLERİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Düğünlerde yapılan “Çiçek” ekmeği
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
AKIŞ ŞEMASI Akış şeması belirli bir işin yapılabilmesi için, basit işlemlerle şema halinde gösterilmesidir. Kısaca algoritmanın şemalarla gösterilmesidir.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
ZEYTINYAGLI ENGINAR DOLMASI. MALZEMELER 1.ENGİNAR 2.PATATES 3.HAVUÇ 4.ÖNCEDEN HAŞLANMIŞ BEZELYE 5.PİRİNÇ 6.DEREOTU DİŞ SARIMSAK.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN GENEL ÖNERİLER
SAĞLIKLI BESLENME.
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
TANTUNİİİİİİ .
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Doğu anadolu bölgesi Hazırlayan:Bengü Dinç Ders:Sosyal Bilgiler
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SEBZELER.
SAĞLIKLI BESLENME.
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Sağlıklı Beslenme.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
TÜRK MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
SAĞLIKLI BESLENME.
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DOMATES SOS.
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
ALÜMİNYUM HAVA PİLLERİ
Sunum transkripti:

500 gr orta yağlı dana kıyma 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet iri kuru soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 su bardağı ince bulgur 1 yemek kaşığı domates salça Üzeri için; 2 yemek kaşığı kuru reyhan

Köfteyi hazırlamak için derin bir yoğurma kabının içine kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş kuru soğan, kuru reyhan ve ince bulguru koyun ve yoğurun. Sıkıca yoğurduğunuz köfte hamurundan yeşil erik boyutlarında yuvarlak köfteler yapın. Bir tarafta tencerede yağı eritip, salçayı katıp, kavurun ve üzerine 5-6 su bardağı su ilave ederek kaynamaya bırakın (su miktarı hep az olmalıdır). Kaynayan suyun içine köfteler ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine sıcakken kuru reyhan serpiştirerek servise sunun.

 2 bardak un  4 kaşık yağ  3 bardak tavuk suyu  1 kaşık salça ya da 3 domates  1 piliç  Yeterince toz kırmızı  biber  Yeterince tuz.

 Evvelden temizlenmiş piliç bütün olarak haşlanır. Eti iyice yumuşatılır.  Bir tepsiye şöyle Arapaşı yapılır: "İki bardak elenmiş un bir buçuk bardak su içerisinde karıştırılarak eritilir. Sonra üç bardak piliç suyu ile ateşte tuzu da katılarak koyuca bir bulamaç yapılır. Büyükçe bir tepsiye dökülür, düzgünce yayılır, soğutulur."  Bir tencerede üç kaşık yağ kızdırılır. Iki fincan un hafifçe kavrulur. Uzerine tuz ve dört bardak piliç suyu, acı kırmızı biber katılır, karıştırılı r, kaynatılır. Böylece çorba hazırlanmış olur. Bu çorbanın içerisine pişen pilicin etlerinden küçük parçalar halinde kemiksiz olarak katılır.  Tepsinin içerisindeki unlu bulamaç masanın üzerine konur. Çorba da küçük kaplara katılarak servis yapılır. Çorba çok sıcak, Arapaşı soğuk olur. Sofradakiler sinide önlerine düşen kesilmiş parçalardan alarak sıcak çorbaya batırır öyle yerler

 Hamuru icin: 3 su bardagi un 1 adet yumurta 1 kahve fincani su 1 cay kasigi tuz Ici icin: gr kiyma 1 adet ince kiyilmis sogan 4-5 dal maydanoz, ince ince kesilmis tuz, karabiber Uzeri icin: 1/2 kg yogurt 2 dis sarimsak, ezilmis 5 yemek kasigi siviyag (ya da tereyagi) 1 yemek kasigi biber salcasi 1 cay kasigi pul biber Haslamak icin: 8 bardak su, 2 cay kasigi tuz

1) Tencereye un elenir, ortasi acilir, kalan malzemeler eklenir. Sikica bir hamur elde edilir. Yumusak olursa kolay acamazsiniz. ustu kapali olarak dakika dinlenmeye birakilir. 2) Kiymaya ince dogranmis sogan, maydanoz, tuz ve karabiber eklenir, yogurulur. 3) Hamur 3 parcaya ayrilir, unlanarak bicak sirti kalinliginda acilir. 1.5 cm kalinliginda seritler kesilir, sonra onlardan da 1.5 cm genisliginde kare parcalar elde edilir. (daha kucuk isterseniz o da yapilabilir, malum bir kasiga 40 tane sigmazsa evde kalirsiniz :) ) 4) Her birine yeterince ic malzemeden koyulup istenen sekillerde kapatilir.

5) 8 bardak su tencerede kaynatilir, 2 cay kasigi tuz atilir. Mantilar suya birakilir ve 10 dakika haslanir. Uzerinde kopuk kalmamis olmasi gerekiyor kaynayan mantilarin, yoksa henuz pismemis demek oluyor. En iyi gosterge budur. Hamurun kalinligina bagli olarak 10 dakikadan daha uzun da surebilir pismesi. 6) Tavaya yag konulur, eritilir. salca ve cok az su ilavesi yapilarak homojen bir karisim edilir. 7) Servis tabagina once mantilar, ustune sarimsakli yogurt ve en uste de salcali yagdan dokulur. Istege bagli olarak nane, sumak, pul biber ile suslenebilir. (benim favorim nane)

3 tavuk pirzola Sosu için: 1 kase yeşil ve siyah zeytin 1 kase mantar 4 diş sarımsak 2 domates yeşil soğan taze kekik mısırözü yağı

 Tavaya sıvıayğı alın.Tava ısındıktan sonra tavaya tavuk pirzolaları ilave edin.Tavul pirzolaları bir iki dakika tavada kızartın.Sosu için 1 kase mantarı kesin.2 adet domatesi küp olarak kesin.Tavadan tavukları alın.Aynı tavaya mantarları, sarımsakları,domatesleri ilave edin.Üzerine yeşil zeytin ve siyah zeytin ilave edin.Daha sonra üzerine yeşil soğan yaprakaları ilave edip sosu soteleyin. Tavukları fırın kabına alın.Tavukların üzerine sosu ilave edin.Sosun üzerine taze kekik ilave edin.Akdeniz usulü tavuk pirzolayı öncden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

 2 su bardağı bulgur 1/2 su bardağı nohut 4 su bardağı et suyu 2 yeşil biber 2 orta domates 1 iri soğan 2 yemek kaşığı tereyağı (veya margarin) Tuz, biber Taze veya kuru nane

 Nohudu bir gece önceden ıslatıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğanı ince doğrayıp soyulmuş domatesleri ufak parçalara kesin. Kızgın yağda önce soğanı pembeleştirin. Sonra biber ve domatesleri ekleyip beraber 2-3 dakika daha çevirin. Et suyu, tuz ve biberi ekleyin.Kaynayan karışımın üzerine bulguru ve nohutları ilave edin ve hep birlikte kaynamaya bırakın. Kaynayınca ateşi kısın, suyunu çekinceye kadar yavaş yavaş pişirin. Suyunu tamamen çekince ateşi söndürün ve tencerenizin üzerini sıkıca kapatıp demlenmesi için pilavı bekletin.

 Yarım kilo fasülye  250gr. kuşbaşı et  2 adet soğan  1 kaşık salça  2 adet yeşil biber  1 adet domates  Tuz  karabiber,

Fasülyeyi akşamdan ılık tuzlu suya bırakalım.Sabaha kadar beklesin sabahleyin süzüp fasülyelerimizi yıkayalım ve bolca suda haşlayalım.Etimizi bir tencereye koyalım iyice suyunu çekene kadar pişirelim sonra içine yağı ve küçük küçük kestiğimiz soğanları koyup çevirelim soğanlar pembeleşince domatesimizi ve salçamızı koyalım tuzu ve biberi ekleyip fasülyelerimizide koyup üzerine sıcak su ilave ederek pişirelim.Afiyet Olsun...

 250 gr dana kıyma  1 kg çiğ köftelik bulgur  1 çorba kaşığı dövülmüş kişniş  iç malzemesi :  750 gr dana-kuzu karışımı iri çekilmiş kıyma  iki çorba kaşığı tereyağı  kırmızı pul biber  1 demet maydanoz  100 gr ceviz içi  3 baş soğan  Ayçiçekyağı  Karabiber  tuz

Soğanları tereyağında pembeleşinceye dek kavun, üzerine iri çekilmiş kıymayı ilave edip, tekrar beraberce kavurun. İçine karabiber, kırmızı biber, tuz ve ince doğranmış maydanoz katın ve ateşten alın. Elde kırdığınız cevizi ilave edin. Bulgur, dövülmüş kişniş ve tuzu karıştırın, su katıp hamur haline getirin. 250 gr kıyma katıp, iyice yoğurun. Iri ceviz büyüklüğünde top hamuru avuç içinizde açın ve içine hazırladığınız içten koyup, kapatın. Elinizle üzerine biraz bastırıp yassıltın. Kızgın ayçiçek yağında alt üst ederek kızartıp, servis yapın.

 6 Küçük patlıcan  2 soğan  2-3 sivri biber  3-4 kaşık yağ  250 gr. Dana kıyma  2-3 domates  ½ demet maydonoz  Tuz ve karabiber

Patlıcanları alaca soyuyoruz. Tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz ve yıkayıp kuruluyoruz.yağda çevirerek kızartıyoruz.tepsiye yerleştirip boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesiyoruz. İnce doğranmış soğan,biber,kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domateslede biraz çevrilir. Tuz,karabiber kıyılmış maydonoz ilave edilir.Patlıcanların içine doldurulur. Üzerinede domates dilimleri yerleştirilir. Az su ile yavaş yavaş pişirilir.

 500 gr asma yaprağı 2 su bardağı dolmalık pirinç 1 çay bardağı zeytinyağı 1 soğan 2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık 2 tatlı kaşığı kuşüzümü Tuz, karabiber, nane

Pirinci yıkayıp ılık suda ıslatın ve 30 dakika bekletin. Süzüp durulayın. Soğanı soyup kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp soğanı ekleyin. Biraz pembeleştirip süzülmüş pirinci ilave edin. 1-2 dakika kavurun. Fıstık, üzüm, tuz ve baharatı ilave edip karıştırın, ocaktan alın. Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın. Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip sigara şeklinde sarın. Tencereye dizip üzerine bir tabak kapatın. 2 su bardağı ılık su ilave edip ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Sarmaları servis tabağına alıp üzerine 1 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.

 1kg kuzu kuşbaşı  2 kuru soğan  2 havuç  1/2kg taze fasulye  2 orta boy patates  2-3 orta boy kabak  2-3 orta boy patlıcan  2 orta boy domates  1 baş sarımsak  tuz  arzuya göre kekik, pul biber

 Soğanları, patatesleri, sarımsakları ve domatesleri soyun, havuçları kazıyın. Kabak ve patlıcanları alacalı soyun.  Soğanları ister dörde bölüp, isterseniz de halka halka doğrayın. Havuçları halka halka doğrayın. Patates, kabak ve patlıcanları dörde bölüp doğrayın. Doamtesleri ise küp küp doğrayın. Fasulyeleri temizleyip verev kesin.  Soğan ve havuçları çok az zeytinyağında hafifçe soteleyin. Soteledikten sonra güveç kabınızın tabanına yayın. Eti de hafifçe yağda çevirin.  Soğan ve havuçların üzerine diğer sebzeleri aralarına sarımsak ve domates ekleyip baharatları serperek güveç kabına yayın. Etleri sebzelerin üzerine koyun. (Eğer normal güveçte yapıyorsanız eti en alta veya soğanın üzerine yerleştirip en üstüne yağ gezdirin, elektriklide yağa gerek olmuyor)  Güveç kabınızın üzerini kapatıp yerine yerleştirin ve orta ayarda 6-8 saat pişirin. (ya da üzerini folyoyla kaplayıp orta dereceli fırında pişirin.)

AFİYET OLSUN…