V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
VEKTÖRLER.
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
Sayısal İşaret İşleme Dersi YTÜ, EHM Müh. Böl.
FONKSİYONLAR f : A B.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
KONU: MATRİSLER VE DETERMİNANTLAR
Bölüm 7: Matrisler Fizikte birçok problemin çözümü matris denklemleriyle ifade edilir. En çok karşılaşılan problem türleri iki başlıkta toplanabilir. Cebirsel.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Lineer Cebir Prof.Dr.Şaban EREN
TEMEL HABERLEŞME MATEMATİĞİ
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
SONLU ELEMANLAR DERS 9.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
Bilgisayar Grafikleri Ders 3: 2B Dönüşümler
Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Networks) Bir Yapay Sinir Ağı Tanımı (Alexander, Morton 1990) Yapay sinir ağı, basit işlemci ünitelerinden oluşmuş,
Geçen hafta anlatılanlar Değişmez küme Değişmez kümelerin kararlılığı Bildiğimiz diğer kararlılık tanımları ve değişmez kümenin kararlılığı ile ilgileri.
n bilinmeyenli m denklem
Hatırlatma Ortogonal bazlar, ortogonal matrisler ve Gram-Schmidt yöntemi ile ortogonaleştirme vektörleri aşağıdaki özeliği sağlıyorsa ortonormaldir: ortogonallik.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
1. Mertebeden Lineer Devreler
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
Bu derste ders notundan 57,58,59 ve 67,68,69,70,71 nolu sayfalar kullanılacak.
2- Jordan Kanonik Yapısı Elemanter işlemler: (1) Satır (Sütun) değiştirme (2) Satır (Sütun)’u bir sabit ile çarpma (3) Satır (Sütun ) toplama Elemanter.
2- Jordan Kanonik Yapısı
GrafTeorisine İlişkin Bazı Tanımlar
Tanım: ( Temel Çevreler Kümesi)
Biz şimdiye kadar hangi uzaylar ile uğraştık:
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme Uygun yanıt verme Depolanmış enformasyon veya model Kurallar: (1) Benzer sınıflardan.
dim(R(A))+dim(N(A))=n
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
3. Kirchhoff’un Akım Yasası (KAY)
Dinamik Sistem Dinamik sistem: (T, X, φt ) φt : X X a1) φ0=I
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Dizinin Yakınsaklığı, Limit
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Geçen hafta ne yapmıştık
Hatırlatma bu durumda ne olacak? Boyuta dikkat!!
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
aynı cisim üzerinde tanımlanmış bir vektör uzayıdır.
Teorem NU4 Lineer Kombinasyonlar ‘de lineer bağımsız bir küme Tanıt
Hopfield Ağı Ayrık zaman Sürekli zaman
G grafının aşağıdaki özellikleri sağlayan Ga alt grafına çevre denir:
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Matrise dikkatle bakın !!!!
Ön bilgi: Laplace dönüşümü
EŞİTSİZLİK AKSİYOMLARI
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Sunum transkripti:

V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine Gram-Schmidt Yöntemi Ortonormal vektörler kolaylık sağladığına göre verilen herhangi bir vektör kümesini ortonormal vektörlere dönüştürebilir miyiz? Lineer bağımsız özelikleri ne? verilmiş olsun, nasıl ‘ları elde ederiz Doğrultusu v1 ile aynı, boyu da 1 Kolay olan q1’i bulmak: Bu neye karşı düşüyor? q2, q1’e dik olmalı: V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine Peki, neden çıkarıyoruz

q1,q2 var q3’ü oluşturalım: Ancak ortonormal vektörler kümesine katılması için boyunun 1 olması gerek q1,q2 var q3’ü oluşturalım: Diklik sağlandı birim olma da sağlanmalı

Benzer şekilde…..

Hep Rn’ deydik fonksiyon uzayında neler oluyor acaba? Önce R∞ ’a dikkat edelim: Nasıl vektörlerden oluşuyor? Sonsuz bileşenli vektörlerden özel olarak boyu sonlu olanlar ile ilgileneceğiz….

Boyutu sonsuz olup da boyu sonlu olan vektörlerin oluşturduğu vektör uzayı ….. Özellikle de ilgilendiğimiz uzayın elemanları [a, b] aralığında tanımlı fonksiyonlar olsun…. Bu vektörlerin boyunu belirtmek için öncelikle bir norm tanımlayalım: Bir de iç çarpım tanımlayalım…..

Böylece tanımladığımız norm ve iç çarpım, iç çarpım ve normdan beklediğimiz her şeyi sağlıyor Acaba sonsuz boyutlu fonksiyonlar uzayında sinx ve cos x’den yararlanarak bir baz tanımlanabilinir mi? Bu durumda fonksiyonlar aralığında tanımlı sin(kx)’ler ve cos(kx)’ler olsun k=0,1,2,3,….. Önce norm tanımına bakalım…..

Sonra da iç çarpım tanımına…… Bunlara bakarak ne önerebilirsiniz……..

Fourier Serisi Jean Baptiste Joseph Fourier (1768-1830) periyotlu bir fonksiyon olsun Nasıl belirleriz?

V vektör uzayının ortonormal qi Ortonormal bazın bize sağladığı bir kolaylık….. V vektör uzayının ortonormal qi vektörlerinden oluşmuş bir bazı olsun. ise şeklinde yazılır ‘leri biliyorsak Ortonormal baz işte burada kolaylık sağlayacak 1 Ortonormal baz!!!

ortonormal bazları biliyoruz….. b1 ‘i bulmak için ne önerirsiniz?

sinüs ve cosinüs’den başka fonksiyonlar yok mu? Mesela 1,x,x2 bu çok terimliler ile de ortonormal baz tanımlayabilir miyiz? Lineer bağımsızlar ancak ortogonal oldukları bir aralık yok Nedir bu yol? Ama ortogonal kılmanın bir yolunu biliyoruz Gram-Schmidt aralık [-1,1] ve v1 =1 olsun Neden bu aralık?

Gram-Schmidt’i uygulayalım Ortonormaller mi? 1752-1833 Legendre çokterimlilerini elde etmiş olduk

Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl Spectrum: Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl dönüşümlerle ilişkisini inceler. Sonlu Boyutlu, Normlu Uzaylarda Spektral Teori lineer Bu durumda dönüşümü nasıl ifade ediyoruz? Bu ifade neye bağlı?

Sonlu Boyutlu, Normlu Uzayda Lineer Dönüşüm ile Neler Yapılabilir? http://en.wikipedia.org/wiki/Eigenvector#Examples_in_the_plane

aynı cisim üzerinde tanımlanmış bir vektör uzayıdır. Lineer Operatör Hatırlatma lineer operatördür bir vektör uzayıdır aynı cisim üzerinde tanımlanmış bir vektör uzayıdır. Teorem NU12 Değer Bölgesi ve Sıfır Uzayı lineer operatördür bir vektör uzayıdır

varsa, lineer operatördür Hatırlatma Teorem NU13 Ters Operatör lineer operatördür vardır varsa, lineer operatördür Sınırlı Lineer Operatör lineer operatör sınırlı operatördür

Özdeğer, Özvektör, Karakteristik Uzay, Spektrum, Çözücü Küme Bu eşitliği daha önce nerede görmüştünüz? Anlamı nedir? olmak üzere, (1) olmak üzere (1) eşitliğini sağlayan matrisine ilişkin özdeğerdir. olmak üzere (1) eşitliğini sağlayan ‘ya ilişkin vektörü özvektördür. özdeğerine ilişkin özvektörler ve sıfır vektörü ‘nın özdeğerine ilişkin karakteristik uzayını oluşturur . ‘nın tüm özdeğerlerinin oluşturduğu kümesi ‘nın spektrumudur. Spektrumun ‘ye göre tümleyeni olan , ‘nın çözücü kümesidir. Bir matrisin özdeğerleri ve özvektörlerini bulmak için ne yapıyorduk? x Hangi uzayın elemanı? Karakteristik çok terimlinin sıfırıdır.

Bu sonuçları sonlu boyutlu, normlu vektör uzayında tanımlanmış lineer operatöre nasıl uygulayacağız? Teorem ST1 lineer ‘deki farklı bazlar için ele alınan lineer operatörün tüm matris gösterimlerinin özdeğerleri aynıdır. Tanıt Herhangi iki baz

Dönüşümünün her iki baza göre ifade edildiği matrisler olsun Nasıl bir matris? Dönüşümünün her iki baza göre ifade edildiği matrisler olsun

‘deki farklı bazlar için ele alınan lineer operatörün tüm matris Göstermemiz gereken neydi? ‘deki farklı bazlar için ele alınan lineer operatörün tüm matris gösterimlerinin özdeğerleri aynıdır. Özdeğerleri hesaplayalım Bu teoremden yararlanarak benzer matrisler için ne diyebiliriz? ???? Teorem ST2 Lineer operatörünün en az bir özdeğeri vardır.

Olağan değer, Çözücü Küme , Spektrum Boyut sonlu değilse lineer Kompleks bir sayı ‘de birim operator ‘nın tersi varsa Olağan değer, Çözücü Küme , Spektrum lineer ‘nin olağan değeri kompleks bir sayıdır var sınırlı ‘de yoğun olan bir kümede tanımlı ‘nın tüm olağan değerlerinin oluşturduğu kümesi ‘nin çözücü kümesidir.

Çözücü kümenin tümleyeni , ‘nin spektrumudur. ‘nin spektral değeridir. spektrum üç ayrık kümeye ayrılır: yok ve ayrık spektrum ‘nin öz değerleridir. var ve sürekli spektrum ‘de yoğun küme. var ancak artık spektrum ‘de yoğun küme değil. Teorem NU13 Ters Operatör lineer operatördür vardır varsa, lineer operatördür Hatırlatma varsa lineerdir

Teorem ST3 Lineer operatör ve ilgili cisimin kompleks sayılar olduğu bir Banach Uzayı kapalı, sınırlı tüm ‘de tanımlı ve sınırlı. Banach ve sınırlı, lineer operatör Teorem ST4 Tüm ‘de sınırlı, lineer operatör olarak vardır ve Teorem ST5 vardır ve açık kümedir vardır ve kapalı kümedir

Teorem ST6 ‘nin gösterimi Bu gösterim, kompleks düzlemde Çemberindeki her için yakınsaktır ve bu çember ‘nın alt kümesidir.