LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Advertisements

BÜTÇE RASYOLARI.
Finansal Yönetim I (FNSY 301)
YAZ A.Ş TARİHLİ GENEL GEÇİCİ MİZANI HESAP KODU VE ADITOPLAMLARKALANLAR BORÇALACAKBORÇALACAK 100 KASA HESABI TL KASASI
Finansal Analiz Semineri
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 2.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
5 Uzun-vadeli Sadakat İlişkilerinin Yaratılması 1.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Slayt 0 B. KARLILIK ANALİZİ ■ Kar = Gelirler – Giderler > 0 ■ işletmenin sattığı ve ürettiği ürün miktarı ■ ürünün satış fiyatı ■ ürün gideri ■ Finansal.
DÖNEMSONU UYGULAMALARI
Finansal Planlama Stratejik Planlanlama O Misyon? O Kurumsal Faaliyet Alanı? O Kurumsal Amaç Bildirimi? O Kurumsal Stratejiler? O Faaliyet.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
PARA VE BANKACILIK.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
GENEL MUHASEBE.
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
B. KARLILIK ANALİZİ Kar = Gelirler – Giderler > 0
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş.
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
Denetimden geçmiş mali tabloların bankacılık sistemindeki önemi
B. KARLILIK ANALİZİ Kar = Gelirler – Giderler > 0
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: Blog: E-posta:
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
KREDİLER EĞİTİMİ ile ilgili her şey….
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sunum transkripti:

LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir. -Dönen değerlerin ve Kısa vadeli Yabancı kaynakların bileşimi vade miktar, döviz cinsi ve maliyetleri açısından değerlendirilir. -İşletmenin geçmiş dönem performansı ve rekabet edebilirlik açısından dışa dönük analizi yapılır.Bu bağlamda genel kabul görmüş değerler ve sektördeki benzer firmalar ile en tepedeki bazı işletmelerle karşılaştırmaları yapılır. -işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücü ve işletme sermayesinin yeterli olup olmadığı mevcut durum itibariyle ve ileriye yönelik olarak değerlendirmesi yapılır.

MALİ YAPI ANALİZİ İşletmenin öz kaynaklarının yeterli olup olmadığı, kaynak yapısı içinde borç ve öz kaynak dengesi incelenir. İşletmenin uzun vadeli yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti değerlendirilir. -Firma dengeli bir şekilde finanse edilmiş mi ? -Yabancı kaynakların ; Döviz, vade yapısı ve nereden sağlandığı, -Borçlanmanın ; finansal kaldıraç etkisi,firmanın kredi değerliliği ve borç çevirme konusundaki etkisinin incelenmesi, -Öz kaynakların yapısı, gelişimi ve karlılığı, -Kaynak/sermaye maliyeti, -Varlık devir hızı, - Fon oluşturma kabiliyeti ve nakit girişlerinin istikrarı, konularında değerlendirmeler yapılır.

FAALİYET DURUMU ANALİZİ İşletmenin faaliyetlerinde kullanılan varlıkların etkili bir biçimde kullanıp kullanılmadığını ve ne derece etkin kullanıldığını tespit etmek için yapılan değerlendirmelerdir. Faaliyet oranları; firmanın geçmiş dönem rasyoları (Trend analizi),standart oranlar ve sektör ortalamaları ile karşılaştırılarak, firmanın performansı ve etkinliği değerlendirilir.

KAR ve SATIŞ İLİŞKİSİ Firmanın karlılığı değerlendirilirken brüt kar marjı,faaliyet kar marjı,net kar marjı ve Faiz+Amortisman+Vergi öncesi kar marjı ayrı ayrı analiz edilir.Ayrıca Kar ile sermaye, kar ile Finansal yükümlülükler ve Kar ile satışlar arasındaki ilişki incelenir. Böylece firma, aynı iş kolundaki benzer firmalarla karşılaştırılarak rekabet gücü ve performansı değerlendirilir.Performansını olumlu veya olumsuz olarak etkileyen faktörlerin daha net görülebilmesi sağlanır.

KAR İLE SERMAYE İLİŞKİSİ SERMAYE KARLILIĞI DEĞERLEMESİ SEKTÖR-2013 NET KAR / ÖZ KAYNAK ORANI0,070,080,05 0,07 NET KAR / AKTİF TOPLAMI0,04 0,02 FİN.GİD.ve VERGİ ÖN.KAR/ PASİF TOP.0,080,07 0,05 FAALİYET KARI/ VARLIK TOP.(AKTİF)0,080,050,07 0,05 Aktif karlılığı,Aktif devir hızı,satış karlılığı birlikte değerlendirilir.Aktif karlılığının yüksek olması beklenir.Ancak sebepleri bilinmeli ve sürekliliği sağlanmalıdır. Varlık devir hızlarının yüksek olması iyidir.Bununla birlikte kar marjının da yüksek olması sürdürülebilir bir gelişme olarak değerlendirilir.

FİNANSAL YÜKÜMLÜLÜKLER VE KARLILIK İşletme ; borçlanarak sağladığı fonları kullanarak borçlanma maliyetinden daha yüksek kazanıyor mu ? İşletme, genel anlamda başarı kriteri olarak kabul edilen “ sağladığı nakit girdileri ve ortaklarına kazandırdığı karlar “ konusunda değerlendirilir. Şirket ; borçlanarak etkinliğini ve öz kaynak karlılığını artırabilir. Ancak daha fazla kazanmak adına şirketin dengeli ve istikrarlı gelişimi riske edilmemelidir.

MALİ YAPI AKTİFLER PASİFLER TL HAZIR DEĞERLER TL BANKA KREDİLERİ TL ALACAKLAR60%TL TİCARİ KREDİLER35% TL STOKLAR YP TİCARİ KREDİLER YP BANKA KREDİLER 25% YP HAZIR DEĞERLER YP UZUN VADELİ BORÇLAR 10% YP ALACAKLAR20% DURAN VARLIKLAR 20% ÖZ KAYNAKLAR 30% AKTİF ve PASİF Değerlerin ; Ortalama Vade, Döviz Cinsi, maliyet ve getiri oranı açısından değerlendirilmesi, Faiz duyarlılığı olan Varlıkların ve Borçların tespiti muhtemel sonuçlarının değerlendirilmesi. Örnek ; DÖVİZ RİSKİ : (YP VARLIK 0,20) - ( YP KAYNAK 0,35 ) = -0,15 Açık Pozisyon