ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ 2009 Prof.Dr. Şakir ESNAF İ.Ü.MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AVCILAR İSTANBUL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İmalat Planlama ve Kontrol Sistemi (İPKS)
Advertisements

TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
Analysis of Logistic,Translation and Localization Strategies of gurmedenaldım.com Andaç Karahasanoğlu Man 407.
ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ 2010
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
GÜNDEM Tedarik Zinciri (TZ) Nedir? Neden TZ? TZ süreci ve Elemanları
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK
Lojistik Yönetimi Ders – I
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ VE YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Tedarik Zinciri Entegrasyonu Teşebbüsleri Satınalma ve Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Türk Lojistik Enstitüsü Latin Amerika Lojistik Merkezi Lojistik.
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Endüstri Mühendisliğinde Karar Alanları ve Proses Tasarımı
İlaç Üretiminde Tedarik Zinciri Yönetimi
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
Fonksiyonel Bakış Açısıyla Sistemler
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Dağıtım kanalları ve fiziksel dağıtım
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
İşletmelerde Üretim Faaliyetleri Copyright S.K.Mirze1.
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
Üretim ve Hizmet Sistemleri Temel Kavramlar
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
Lojistik Bilgi Sistemleri Lojistik Organizasyonu
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
İşletmeye Giriş Konu 10: İşletmelerde Üretim Faaliyetleri
Tedarik Zinciri Yönetimi
STOK YÖNETİMİ Mba Operasyon yönetimi
YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE.
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama)
LOJİSTİĞİN TARİHÇESİ , LOJİSTİK NEDİR?, LOJİSTİK YÖNETİMİ
ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ Öğr. Gör. Kadir GÜNGÖR
Manufacturing Planning and Control – İmalat/Üretim Planlama ve Kontrol
İŞLETMELERDE VERİMLİLİK: ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONU
Stok Politikasına Göre Üretim Sistemleri
ERP Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning)
KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sisteminin gelişimi:
Chapter 8 Vollmann, Berry, Whybark, Jacobs
Modern Taşımacılık Yönetimi Yaklaşımları 3PL 4PL ŞEVVAL OLGAÇ.
İyi bir akla sahip olmak yeterli değildir
Üretim Yönetimi 1.Bölüm.
TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMI
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 9. Hafta İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
LOJİSTİK MALİYETLERİN YÖNETİMİ
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
slayt kodu: 01 DERS KAPAĞI
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ 2009 Prof.Dr. Şakir ESNAF İ.Ü.MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AVCILAR İSTANBUL Tel:(90) / 17740

HAFTALIK DERS PLANI HaftaKonu 1Üretim ve İşlemler Yönetimine Giriş,Tarihçe ve Temel Kavramlar 2Tedarik Zinciri Oyunu 3Talep Yönetimi-I 4Talep Yönetimi-II 5Yer Seçimi 6Ara Sınav 7Yerleşim Düzenlemesi 8Depo ve Stok Yönetimi 9Satınalma ve Stok İlişkisi ve Dağıtım Planlama 10Bütünleşik Üretim Planlama 11Kapasite Planlama 12Kısıtlar Teorisi 13Malzeme Gereksinimleri Planlaması 14İş Sıralama ve Çizelgeleme İçerik ve Plan Final (telafi) %60 Ara sınav %40

Rekabet Faktörleri Kronolojisi Zaman Faktörler Üretim Hacmi Maliyet Kalite Hız Üretim Hacmi Maliyet Hız Hizmet Kalite

PERIPLANETA AMERICANA

Üretim ve İşlemler Yönetimi Üretim:Ürün ve hizmetlerin yaratılması İşlemler Yönetimi:İşletmenin elinde bulunan malzeme, makine ve insangücü, enerji gibi kaynakların belirli miktarlardaki ürünün istenilen niteliklerde(kalitede), istenilen zamanda ve en düşük maliyetle üretimini sağlayack biçimde bir araya getirilmesidir.

Üretim ve İşlemler Yönetiminde dönüm noktaları-I Maliyet odaklı İlk Dönem İş bölümü ve işte uzmanlaşma (A.Smith, C.Babbage) Değiştirilebilir (standart) parçalar (E.Whitney) Bilimsel Yönetim Dönemi Gantt Diyagramları (H.Gantt) Zaman ve Hareket Etüdü (F.& L. Gilbreth) Süreç Analizi (F.Taylor) Kuyruk Teorisi (Agner Krarup Erlang)

Üretim ve İşlemler Yönetiminde dönüm noktaları-II Kütle Üretimi Dönemi Hareketli Montaj Hatları (H.Ford,Charles Sorensen) İstatistiksel Örnekleme (W.Shewart) Ekonomik Sipariş Miktarı (Ford Whitman Harris) Doğrusal Programlama (George Dantzig) Kritik Yol Yöntemi-CPM/Proje Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği-PERT (Dupont) Malzeme Gereksinimleri Planlaması (J.Orlicky)

Üretim ve İşlemler Yönetiminde dönüm noktaları-III Kalite odaklı Yalın Üretim Dönemi Tam Zamanında Felsefesi-JIT (Toyota) Bilgisayar Destekli Tasarım Bilgisayar Destekli İmalat Elektronik Veri ve Dosya Transferi Toplam Kalite Yönetimi ( A.Feigenbaum, W.E.Deming,J.Juran) Baldridge Kalite ödülü Kanban (T.Ohno)

Üretim ve İşlemler Yönetiminde dönüm noktaları-IV Müşteri Odaklı Müşteriye özel Sürekli Üretim Dönemi Küreselleşme Internet ve www (Vinton G.Cerf, Tim Berners-Lee, NCSA) Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Öğrenen Organizasyon Uluslar Arası Kalite Standartları Sonlu Çizelgeleme Tedarik Zinciri Yönetimi E-ticaret Müşteriye özel sürekli üretim Kablosuz iletişim

Proje Üretimi Kesikli Üretim Sürekli üretim Kütle Üretimi (Tekrarlı Akış) Proses Üretimi (Sürekli Akış) Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Proje Üretimi Örnekleri Uçak Yapımı Gemi Yapımı Uzay Mekiği yapımı Bina Yapımı

Kesikli Üretim Örnekleri Tamir atölyesi Eğitim Konfeksiyon Mobilya

Kütle Tipi Üretim Örnekleri Çamaşır makinası Fast Food Otomobil ve Ticari araç

Proses Tipi Üretim Örnekleri Kağıt İçecekler Kimyasallar Petrol

Müşteriye Özel Sürekli Üretim - Ismarlama Seri Üretim- (Mass Customization) Müşterilere özel ürün ve hizmetlerin hızlı ve düşük maliyetlerle üretilmesidir. Müşteriye özel üretim çeşitli ürünü sınırlı miktarda üreten atölye tipi üretimin esnekliği ile az ürün çeşidini büyük miktarlarda düşük maliyetlerle üreten sürekli üretimin avantajlarına sahiptir. Örnek: Levi’s 400 Basen x 25 Bacak kalıbı

Tepkisel İmalat, imalatın bütün aşamalarında tedarik sürelerini azaltmak için firma genelinde uygulanan bir stratejidir. Tepkisel İmalat (QRM=Quick Response Manufacturing)

LOJİSTİK Bir işletmenin doğru müşteri için doğru ürünü; doğru kalitede, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru maliyetlerle bulunduracağını garanti etmesidir. Müşteri gereksinimlerini karşılamak amacıyla, hammaddelerin, işlenmekte olan parçaların, son ürünlerin ve bunlara ilişkin bilgilerin kaynaktan tüketileceği noktaya etkin ve ekonomik bir şekilde akışının ve gerektiğinde depolanmasının planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi sürecidir (Ronald H. Ballou,99).

Hammaddeler, parçalar ve bileşenler Alt montaj parçalarının işlenmesi Fabrika Depolara ve toptancılara dağıtım Ürün deposu Perakendeciler M ü ş t e r i l e r İçe doğru lojistik Malzeme yönetimi Fiziksel Dağıtım Lojistik Geriye doğru lojistik

TEDARİK ZİNCİRİ “Malzemelerin tedarik edilmesi, tedarik edilen malzemelerin yarı mamul veya son ürünlere dönüştürülmesi ve son ürünlerin müşterilere dağıtımı fonksiyonlarını yerine getiren tedarikçiler, fabrikalar, depolar, dağıtım merkezleri ve perakendeciler ağıdır” Lee ve Billington, “Tedarik zinciri tedarikçinin tedarikçisinden müşterinin müşterisine tüm müşteri,malzeme ve bilgi etkileşimlerini içerir.”, Tedarik Zinciri Konseyi (SCC)

Fabrika Tedarikçiler Ulaştırma Malzeme Deposu Mağaza Müşteriler TEDARİK ZİNCİRİ ÖRNEĞİ Bilgi Akışı VISA ® Teslim

Tedarik Zinciri TEDARİK ZİNCİRİNİ NASIL YÖNETECEĞİZ ? ? Tedarikçinin Tedarikçisi TedarikçiDağıtım Merkezleri Çalıştığınız firma Müşteriler Malzeme Maliyeti Ulaştırma Maliyeti Malzeme Maliyeti Ulaştırma Maliyeti Üretim Maliyeti Ulaştırma Maliyeti Depolama Maliyeti Ulaştırma Maliyeti

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ “Tedarikçileri, fabrikaları,depoları ve mağazaları etkin bir şekilde entegre etmek amacıyla zincir genelinde maliyetleri minimum kılarken, müşteri hizmet düzeyi gereksinimlerini karşılamak için ürünlerin doğru müşteriler için doğru miktarlarda üretilmesini ve doğru zamanda dağıtılmasını sağlaması için faydalanılan yaklaşımlar kümesidir. Levi, Kaminsky ve Levi, 2000.

TEDARİK ZİNCİRİ ENTEGRASYONU Kaynaklar Fabrikalar Dağıtım Merkezi Perakendeci Müşteri MRPDRP Tedarik Zinciri Entegrasyonu Lojistik Kaynakları Planlaması (LRP II)

Bugünün Değişken Tedarik Zinciri Ortamı Miktar Zaman Kaynak : Tom McGuffog, Electronic Commerce and Value Chain Management, 1998 Tüketicinin Talepleri Tüketicinin Talepleri D.Satış Noktası Bayii Siparişleri Bayii Siparişleri Üretim Planı Üreticinin Satış Tahminleri

BÖLGE Perakendeci Toptancı Ana Bayii Fabrika